Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[coupe b4 2,6 94r] problem z ogrzewaniem klimatronic

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubaturka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[coupe b4 2,6 94r] problem z ogrzewaniem klimatronic

Post autor: kubaturka » 06 lis 2007, 08:44

Witam wszystkich klubowiczów. Moja niunia nie szczędzi mi problemów i tym razem mam bardzo słabe ogrzewanie. Otóż przez pewien okres czasu ogrzewanie działało bez zarzutu przy ustawieniu na klimatronicu HI i temp na zewnątrz około 5 stopni nie można było wysiedziec z goraca. Od około 2 tygodni nie mogę doczekac się ciepełka w moim autku. przy ustawieniu na maksa wieje letnim powietrzem pomimo że silnik ma 90 stopni. Moje podejżenia to:
- że zawiesza się jedna z klap tym samym zamiast dawac samo ciepłe miesz z zimnym z zewnątrz (podejżenie wzieło się stąd że strasznie dziwnie świszczy własne i tak jakby było coś niedomknięte) i tu pytanie jak sie do tego dostać żeby sprawdzić.
- nagrzewnica jest zapowietrzona i tu pytanie jak odpowietrzyć
- nie do końca otwiera sie zawór doprowadzający gorącą wodę z silnika (o ile jest ale chyba raczej musi być) i tutaj gdzie on jest i jak to sprawdzić i jak to sprawdzić Oczywiście wszystkie wasze uwagi może ktos się spotkał z takim przypadkiem będą bardzo cenne. Równiez jakby krtoś dysponował schematem budowy klimatronika w sensie kanały nagrzewnica zawory klapy sterowanie itd to byłbym bardzo wdzięczny

Z góry dziekuję za pomoc i dziękuję

Pozdro qba

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [coupe b4 2,6 94r] problem z ogrzewaniem klimatronic

Post autor: czarekj » 06 lis 2007, 13:13

- że zawiesza się jedna z klap tym samym zamiast dawac samo ciepłe miesz z zimnym z zewnątrz (podejrzenie wzieło się stąd że strasznie dziwnie świszczy własne i tak jakby było coś niedomknięte) i tu pytanie jak sie do tego dostać żeby sprawdzić.

Możesz sprawdzić klapę regulacyjną temperatury zaglądając z miejsca w którym pasażer trzyma stopy. Dźwignia regulacyjna na silniczku musi przemieszczać się "od końca do końca". Równie dobrze można to sprawdzić w programie VWTool.

- nagrzewnica jest zapowietrzona i tu pytanie jak odpowietrzyć

Zasadniczo służy do tego odpowietrznik na wężu doprowadzającym czynnik do nagrzewnicy. Praktycznie przy sprawnej pompie czynnika chłodzącego nagrzewnica powinna odpowietrzyć się samoczynnie.

- nie do końca otwiera sie zawór doprowadzający gorącą wodę z silnika (o ile jest ale chyba raczej musi być) i tutaj gdzie on jest i jak to sprawdzić i jak to sprawdzić

Nie ma takowego zaworu. Jedynym zaworem w układzie chłodzenia jest termostat.

Awatar użytkownika
kubaturka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kubaturka » 06 lis 2007, 14:28

dzięki wielkie czarku po raz kolejny mi pomogłeś opstanio przy okazji klimatyzacji z którą udam sie do ciebie na naprawe niezwłocznie jak mi blachy wyklepią po dzwonie
Pozdrawiam
qba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl