[B4 ALL] Pytanie o ABS/EDS
[B4 ALL] Pytanie o ABS/EDS
Koledzy powiedzcie mi taka rzecz...czy zakladajac abs musze zmieniac cale pol oski na te zabkowane czy wystarczy zmienic same przeguby zewnetrzne na te z zabkami? dodam tylko ze mam oske a nie quattro:)
Przepis na ABS.
1. Zmienić przednie przeguby zewnętrzne na takie od ABS lub do istniejacych dołożyć pieścienie jeśli się da.
2. Zakupić komplet czujników oraz sterownik ABS.
3. Zakupić pompę z zaworami - to coś pod maską.
4. Wyszukać na szrocie wiązkę instalacji elektrycznej ABS-u.
5. Zamontować z tyłu piasty kół z pierścieniami od ABS. Dodatkowe koszty to m.in. drugie tarcze i zaciski oraz czopy.
6. Zakupic 4 przewody hamulcowe metalowe.
W sumie ABS to fajny bajer, ja w swoim aucie zamontowałem wyłącznik ABS który zimą wyłącz mi ABS. Oceńcie sami czy warto.
Przepis kolegi czarekj
1. Zmienić przednie przeguby zewnętrzne na takie od ABS lub do istniejacych dołożyć pieścienie jeśli się da.
2. Zakupić komplet czujników oraz sterownik ABS.
3. Zakupić pompę z zaworami - to coś pod maską.
4. Wyszukać na szrocie wiązkę instalacji elektrycznej ABS-u.
5. Zamontować z tyłu piasty kół z pierścieniami od ABS. Dodatkowe koszty to m.in. drugie tarcze i zaciski oraz czopy.
6. Zakupic 4 przewody hamulcowe metalowe.
W sumie ABS to fajny bajer, ja w swoim aucie zamontowałem wyłącznik ABS który zimą wyłącz mi ABS. Oceńcie sami czy warto.
Przepis kolegi czarekj
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
- PiotrLublin
- Forum Audi 80
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Wg ETKI z tyłu przy tarczach nie ma różnic w czopach. Czy jest ABS, czy go nie ma.sylwester28ET pisze:YoGii, Piasta z tyłu ma być wyposażona w pierścień do ABS-u, raczej będziesz musiał ją wymienić bo chociaż masz tarcze to napewno nie masz tego pierścienia na piaście i do tego dochodzi zmiana czopa od piasty na taki w wgłębieniem na miejsce czujnika.
Co do piast, to pierścienie są nakładane i w sumie trzeba obadać czy nie ma tych pierścieni już nabitych, żeby w koszta się nie pchać.
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
A wg mnie jest różnica i to dość istotna jeżeli chce się założyć ABS wykorzystując poprzednie czopy to brakuje wycięcia na czujnik a dokładniej na tulejkę w którą montuje się czujnik. Montując zamiennie taki czop to w niczym nie przeszkadza.misiekdzwon pisze:Wg ETKI z tyłu przy tarczach nie ma różnic w czopach. Czy jest ABS, czy go nie ma.
Jeżeli nie miał wcześniej ABS-u to wątpliwa sprawa że będzie miał piasty z pierścieniami, z takimi udogodnieniami to się jeszcze nie spotkałem.