[tdi asv] [ibiza] brak oleju w silniku
[tdi asv] [ibiza] brak oleju w silniku
witam w sobote miałem nie miłą sytłacje jadąc na autostradzie odkręciła mi sie rurka od spływu oleju od turba.. i cały olej sie wylał... oczywiście kontrolkazaczeła mrugać.... zatrzymałem samochód ( nie odrazu:/) i teraz mam z nim mały problem kopci na biało... ale nie jak się jeździ tylko jak go zgaszę i postoi np pare min... a jak postoi z górki silnikiem do dołu to bardzo kopci... potrafi zakopcić podwórko dodam ze ubywa oleju teraz po za tym wszystko po staremu moc itp . ok.... co sie mogło przytrzeć ? dodam , że sprawdzałem turbo i nie widać sladów oleju w tłumiku a z strony zimnej wydaje mi sie że jest normalnie oleju z odmy ... jakieś sugestie???
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak silnik był mocno nagrzany i turbina straciła nagle smarowanie ....to mniejsza o szczególy ,ale wiesz :roll: pożytku raczej już z niej nie będzie silnikowi kilka sekund bez oleju zaszkodzić nie powinno ,ale rozbujanej turbinie zaszkodziło na pewnomatig pisze:miałem nie miłą sytłacje jadąc na autostradzie odkręciła mi sie rurka od spływu oleju od turba.. i cały olej sie wylał... oczywiście kontrolkazaczeła mrugać.... zatrzymałem samochód ( nie odrazu:/) i teraz mam z nim mały problem kopci na biało..
byłem odkręciłem tłumik z turba i 0 śladów oleju w uładzie dolotowym przy intercoolerze jak ściągłem węża to dosłownie z 8 kropelek oleju wyciekło... a w samym układzie tyle co na palec można było nabrać.... a czy np mogło się coś z szklankami stać ? bo jak stałem z górki silnikiem do dołu... to po jakiś 30 min nie mogłem odpalić samochodu bo nawet nie obrucił... rozrusznik dopiero musiałem na biegu bo przepchcąć i wtedy zaczoł ormalnie kręcić....
luz na turbo jest taki jak był .... przed wywaleniem oleju.... dziś samopchód prawie że nie kopcił.... dodam ze przy dodawaniu gazu na biegach to kopcił.... raz na biało raz na czarno.... a czy przy padnietym turbie przy zapalaniu będzie kopcić na biało ?? tak dość mocno powiedzmy ze garaz 6x5m zakopci cały...