Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[ALL] Sprowadzenie samochodu z UE

Wszystko co nie pasuje do w/w kategorii a powinno być w dziale "Techniczne"
Awatar użytkownika
orsa_83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: orsa_83 » 07 mar 2013, 18:55

Odnośnie konieczności posiadania tablic tymczasowych w Polsce, które uprawniają cię tylko do podjechania na stację diagnostyczną i wykonanie przeglądu, to nie do końca jest to takie konieczne. Moje B4 miało przegląd ważny jeszcze 1,5 roku gdy je sprowadziłem i na stacji powiedzieli, że jest nowy przepis i trzeba je wykupić (a co mają powiedzieć, skoro każdy przegląd to dla nich pieniądze). W związku z tym udałem się do Wydziału Komunikacji i tam stwierdzili, że skoro badanie techniczne z Niemiec jest jeszcze ważne przez 1,5 roku, to mi to uznają i nie muszę kupować tablic i robić przeglądu.

Pomijam fakt, że przepisy dotyczące ważności przeglądu sprowadzonego auta są lekko zagmatwane, bo w zależności od wieku samochodu w Polsce badanie będzie miało ważność x, co nijak się ma do tych z Niemiec, gdzie bardziej ufają swoim stacjom diagnostycznym i dostaje się papier na dłuższy okres czasu, przykładowo 2*x. Podsumowując ... idź do swojego Wydziału Komunikacji i zapytaj, czy z takim badaniem takiego samochodu musisz jechać na stację diagnostyczną, czy jest to zbyteczne.

teko

Post autor: teko » 07 mar 2013, 18:56

A jak to legalnie by musiało wyglądać?
I oczywiście co grozi za ten "nielegalny proceder" :roll:

Awatar użytkownika
sylwester28ET
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwester28ET » 07 mar 2013, 21:46

legalnie umowa kupna-sprzedaży

Nie można tak sobie oddać karoserii na złom, auto musi zostać poddane recyklingowi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl