Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1z] popiskiwania na pompie wspomagania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1z] popiskiwania na pompie wspomagania

Post autor: przemoO23 » 08 mar 2013, 22:05

Od dłuższego czasu pod maską słyszę popiskiwania z okolić pompy wspomagania. Myślałem że to pasek się ślizga albo pompa już wydaje ostatnie tchnienie.

Dzisiaj niunia poszła do mechanika na wymianę pompy wspomagania(nowa/regenerowana),uszczelnienie pompy paliwowej i poprawienie poduszek amorów.

Oczywiście nowy pasek i płyn, zielony Febi.
Gdy niunie przyprowadziłem do domu to niestety wciąż na wolnych obrotach słychać to popiskiwanie,pasek jest dobrze naciągnięty.

Czy to możliwe że koło pasowe się już wytarło i pasek nachodzi już na dolną powierzchnię zamiast tylko na boczną ?

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: misiekdzwon » 08 mar 2013, 22:14

A nie piszczy przypadkiem koło pasowe na wale, ale nie to koło na, ale nie na pasek klinowy lecz na wielorowkowy (częsty przypadek)? Mechanik sam diagnozował i wymienił pompę na swoje "widzi mi się"? Można było ściągnąć pasek z pompy i zobaczyć czy dalej będzie piszczeć na uruchomionym silniku, a tak mamona poszła.... :-/

Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemoO23 » 08 mar 2013, 22:26

misiekdzwon pisze:A nie piszczy przypadkiem koło pasowe na wale, ale nie to koło na, ale nie na pasek klinowy lecz na wielorowkowy (częsty przypadek)? Mechanik sam diagnozował i wymienił pompę na swoje "widzi mi się"? Można było ściągnąć pasek z pompy i zobaczyć czy dalej będzie piszczeć na uruchomionym silniku, a tak mamona poszła.... :-/

Popiskiwania wyraźnie słychać z prawej strony (patrząc od przodu).Pompę i tak musiałem wymienić bo zaczęła cieknąć więc...

Awatar użytkownika
damianmp8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damianmp8 » 08 mar 2013, 23:43

ja u siebie cos takiego mialem to wymienilem pasek pk i napinasz no i ustało

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan

Post autor: MUNIOR » 08 mar 2013, 23:54

przemoO23 pisze:Od dłuższego czasu pod maską słyszę popiskiwania z okolić pompy wspomagania. Myślałem że to pasek się ślizga albo pompa już wydaje ostatnie tchnienie.

Dzisiaj niunia poszła do mechanika na wymianę pompy wspomagania(nowa/regenerowana),uszczelnienie pompy paliwowej i poprawienie poduszek amorów.

Oczywiście nowy pasek i płyn, zielony Febi.
Gdy niunie przyprowadziłem do domu to niestety wciąż na wolnych obrotach słychać to popiskiwanie,pasek jest dobrze naciągnięty.

Czy to możliwe że koło pasowe się już wytarło
Możliwe to jest że to pompa wody ,a nie wspomagania ;-)

slawek5t
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: slawek5t » 09 mar 2013, 02:24

Najpierw ustal który to pasek wydaje te odgłosy...
Najcześciej w tdi piski są przez napinacz , sprzęglo alternatora, tulejki pręta napinacza.

Przyjrzyj sie również czy wszystkie koła pasowe obracają sie bez bicia.
Pozdro

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Nadwozie: Avant

Post autor: misiekdzwon » 09 mar 2013, 08:07

przemoO23 pisze:Pompę i tak musiałem wymienić bo zaczęła cieknąć więc...
Tego nie wiedziałem, wiec początkowo wymiana pompy wspomagania wydawała mi się bez sensu, ale skoro ciekła, to okej. W tym momencie sprawę masz jasną, skoro pompa wspomagania załóżmy jest w pełni sprawna, to wystarczy ściągnąć pasek z tej pompy i zobaczyć czy dalej coś piszczy. Tak jak MUNIOR napisał, być może pompa wody piszczy i po teście, który opisałem będziesz miał jasność

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 09 mar 2013, 10:15

slawek5t pisze:Najcześciej w tdi piski są przez napinacz , sprzęglo alternatora,
Sprzęgło alternatora nie występuje w audi 80 tdi ;-)

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 09 mar 2013, 11:17

Zawsze możesz użyć stetoskopu bądź "patyka" i zlokalizować miejsce popiskiwania ;-)

mateusz11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mateusz11 » 09 mar 2013, 21:28

Też miałem takie popiskiwanie, wymieniłem pasek i nie naciągałem go już tak mocno jak wcześniej (ale tak żeby się nie ślizgał) i ustało. Robiłem taką próbe: polałem wodą (z mydłem) na pasek klinowy i przez chwile przestawało piszczeć.

slawek5t
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: slawek5t » 17 mar 2013, 08:38

MUNIOR pisze:Sprzęgło alternatora nie występuje w audi 80 tdi
Tak, masz rację.
Sprostuję: jeśli nie ma sprzegiełka to zamontowanie często pomaga w opisywanej dolegliwości.

Tak jak koledzy piszą najlepsza metoda to ściągniecie paska - w ten sposób zawęża nam sie lista podejrzanych ;) (zrób to, a powiemy co dalej)

...Wydaje mi sie że piszczy Ci pasek PK.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 17 mar 2013, 09:51

slawek5t pisze:MUNIOR napisał/a:
Sprzęgło alternatora nie występuje w audi 80 tdi

Tak, masz rację.
Sprostuję: jeśli nie ma sprzegiełka to zamontowanie często pomaga w opisywanej dolegliwości.
Ja mam zamontowane :mrgreen: niestety ,bez poprawy ...pokwikuje nadal ,przez chwilę kiedy na zewnątrz jest lekko powyżej zera ,jak jest ciepło i mróz to praktycznie nie pokwikuje ...nie pomógły nowe dwa paski ,różnych firm ,napinacz też nowy ...koła z tłumikiem drgań nie zamierzam ruszać ,bo jest w idealnym stanie ...temat sobie odpuściłem i na te kilkadziesiąt sekund kwiczenia, słuch mi się tepi i udaję że nie słyszę :mrgreen:

slawek5t
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: slawek5t » 17 mar 2013, 23:46

Jakoś 2 miesiace temu zalożyłem srzegiełko i pomoglo. Rolka napinacza tez przestała tak skakać.
Teraz tylko troszeczke skacze ale myśle że napinacz ma wine bo nie ruszałem go jeszcze.

Troche przy tym "grzebałem" i wiem że najwazniejsze aby koła pasowe nie miały bić i żeby ten napinacz był w pełni sprawny. Sprzeglo jeszcze bardziej dopieszcza sprawe 8-)

tutaj fajny filmik :

Myśle że nie bez powodu montują w nowszych tdi takowe sprzęgiełka.
Silnik nie ma idealnie równej pracy wiec pasek musi sie że tak powiem "poddawać" - na stałym kółku tego nie uczyni - stąd te wibracje oraz skakanie paska które powodują piski.

Mam nadzieje że wszystkie podane informacje w tym temacie przydadzą sie forumowiczom.
Życze cichej pracy waszym maszynkom :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl