[b4 1z] popiskiwania na pompie wspomagania
[b4 1z] popiskiwania na pompie wspomagania
Od dłuższego czasu pod maską słyszę popiskiwania z okolić pompy wspomagania. Myślałem że to pasek się ślizga albo pompa już wydaje ostatnie tchnienie.
Dzisiaj niunia poszła do mechanika na wymianę pompy wspomagania(nowa/regenerowana),uszczelnienie pompy paliwowej i poprawienie poduszek amorów.
Oczywiście nowy pasek i płyn, zielony Febi.
Gdy niunie przyprowadziłem do domu to niestety wciąż na wolnych obrotach słychać to popiskiwanie,pasek jest dobrze naciągnięty.
Czy to możliwe że koło pasowe się już wytarło i pasek nachodzi już na dolną powierzchnię zamiast tylko na boczną ?
Dzisiaj niunia poszła do mechanika na wymianę pompy wspomagania(nowa/regenerowana),uszczelnienie pompy paliwowej i poprawienie poduszek amorów.
Gdy niunie przyprowadziłem do domu to niestety wciąż na wolnych obrotach słychać to popiskiwanie,pasek jest dobrze naciągnięty.
Czy to możliwe że koło pasowe się już wytarło i pasek nachodzi już na dolną powierzchnię zamiast tylko na boczną ?
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
A nie piszczy przypadkiem koło pasowe na wale, ale nie to koło na, ale nie na pasek klinowy lecz na wielorowkowy (częsty przypadek)? Mechanik sam diagnozował i wymienił pompę na swoje "widzi mi się"? Można było ściągnąć pasek z pompy i zobaczyć czy dalej będzie piszczeć na uruchomionym silniku, a tak mamona poszła....
misiekdzwon pisze:A nie piszczy przypadkiem koło pasowe na wale, ale nie to koło na, ale nie na pasek klinowy lecz na wielorowkowy (częsty przypadek)? Mechanik sam diagnozował i wymienił pompę na swoje "widzi mi się"? Można było ściągnąć pasek z pompy i zobaczyć czy dalej będzie piszczeć na uruchomionym silniku, a tak mamona poszła....
Popiskiwania wyraźnie słychać z prawej strony (patrząc od przodu).Pompę i tak musiałem wymienić bo zaczęła cieknąć więc...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Możliwe to jest że to pompa wody ,a nie wspomaganiaprzemoO23 pisze:Od dłuższego czasu pod maską słyszę popiskiwania z okolić pompy wspomagania. Myślałem że to pasek się ślizga albo pompa już wydaje ostatnie tchnienie.
Czy to możliwe że koło pasowe się już wytarło
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Avant
Tego nie wiedziałem, wiec początkowo wymiana pompy wspomagania wydawała mi się bez sensu, ale skoro ciekła, to okej. W tym momencie sprawę masz jasną, skoro pompa wspomagania załóżmy jest w pełni sprawna, to wystarczy ściągnąć pasek z tej pompy i zobaczyć czy dalej coś piszczy. Tak jak MUNIOR napisał, być może pompa wody piszczy i po teście, który opisałem będziesz miał jasnośćprzemoO23 pisze:Pompę i tak musiałem wymienić bo zaczęła cieknąć więc...
Tak, masz rację.MUNIOR pisze:Sprzęgło alternatora nie występuje w audi 80 tdi
Sprostuję: jeśli nie ma sprzegiełka to zamontowanie często pomaga w opisywanej dolegliwości.
Tak jak koledzy piszą najlepsza metoda to ściągniecie paska - w ten sposób zawęża nam sie lista podejrzanych (zrób to, a powiemy co dalej)
...Wydaje mi sie że piszczy Ci pasek PK.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Ja mam zamontowane :mrgreen: niestety ,bez poprawy ...pokwikuje nadal ,przez chwilę kiedy na zewnątrz jest lekko powyżej zera ,jak jest ciepło i mróz to praktycznie nie pokwikuje ...nie pomógły nowe dwa paski ,różnych firm ,napinacz też nowy ...koła z tłumikiem drgań nie zamierzam ruszać ,bo jest w idealnym stanie ...temat sobie odpuściłem i na te kilkadziesiąt sekund kwiczenia, słuch mi się tepi i udaję że nie słyszę :mrgreen:slawek5t pisze:MUNIOR napisał/a:
Sprzęgło alternatora nie występuje w audi 80 tdi
Tak, masz rację.
Sprostuję: jeśli nie ma sprzegiełka to zamontowanie często pomaga w opisywanej dolegliwości.
Jakoś 2 miesiace temu zalożyłem srzegiełko i pomoglo. Rolka napinacza tez przestała tak skakać.
Teraz tylko troszeczke skacze ale myśle że napinacz ma wine bo nie ruszałem go jeszcze.
Troche przy tym "grzebałem" i wiem że najwazniejsze aby koła pasowe nie miały bić i żeby ten napinacz był w pełni sprawny. Sprzeglo jeszcze bardziej dopieszcza sprawe 8-)
tutaj fajny filmik :
Myśle że nie bez powodu montują w nowszych tdi takowe sprzęgiełka.
Silnik nie ma idealnie równej pracy wiec pasek musi sie że tak powiem "poddawać" - na stałym kółku tego nie uczyni - stąd te wibracje oraz skakanie paska które powodują piski.
Mam nadzieje że wszystkie podane informacje w tym temacie przydadzą sie forumowiczom.
Życze cichej pracy waszym maszynkom
Teraz tylko troszeczke skacze ale myśle że napinacz ma wine bo nie ruszałem go jeszcze.
Troche przy tym "grzebałem" i wiem że najwazniejsze aby koła pasowe nie miały bić i żeby ten napinacz był w pełni sprawny. Sprzeglo jeszcze bardziej dopieszcza sprawe 8-)
tutaj fajny filmik :
Myśle że nie bez powodu montują w nowszych tdi takowe sprzęgiełka.
Silnik nie ma idealnie równej pracy wiec pasek musi sie że tak powiem "poddawać" - na stałym kółku tego nie uczyni - stąd te wibracje oraz skakanie paska które powodują piski.
Mam nadzieje że wszystkie podane informacje w tym temacie przydadzą sie forumowiczom.
Życze cichej pracy waszym maszynkom