[B3/B4] Kostka stacyjki-wymiana
Dzięki po raz kolejny się przydało!
Dla potomnych u mnie objawy były trochę inne niż wcześniej opisane.
najpierw co któreś przekręcenie kluczyka nie zapalały się kontrolki w zegarach ale za to miałem wszystkie inne sprawy: były światła, wentylacja, działało radio, szyby i lusterka dało się ustawić, działały wycieraczki i nawet rozrusznik kręcił.
za to nie było prądu na pompce paliwowej i na elektrozaworze no i oczywiście zegary z kontrolkami przestały działać...
na początku robiło się tak co któryś raz aż finalnie przestało działać całkiem!
Wymiana kostki pomogła:
-wszystko śmiga kontrolki żyją, zegary działają itd itp
Aha u mnie zegary nie są przykręcone do deski bezpośrednio tymi śrubami co u autora, tylko na blaszki które trzymają je we właściwej pozycji. i z przodu na dole mam jeszcze jedną kostkę przed zegarami na dole (prawdopodobnie airbag bo idzie w kierownice)
Duuuże piwo dla Autora!!!!
Dla potomnych u mnie objawy były trochę inne niż wcześniej opisane.
najpierw co któreś przekręcenie kluczyka nie zapalały się kontrolki w zegarach ale za to miałem wszystkie inne sprawy: były światła, wentylacja, działało radio, szyby i lusterka dało się ustawić, działały wycieraczki i nawet rozrusznik kręcił.
za to nie było prądu na pompce paliwowej i na elektrozaworze no i oczywiście zegary z kontrolkami przestały działać...
na początku robiło się tak co któryś raz aż finalnie przestało działać całkiem!
Wymiana kostki pomogła:
-wszystko śmiga kontrolki żyją, zegary działają itd itp
Aha u mnie zegary nie są przykręcone do deski bezpośrednio tymi śrubami co u autora, tylko na blaszki które trzymają je we właściwej pozycji. i z przodu na dole mam jeszcze jedną kostkę przed zegarami na dole (prawdopodobnie airbag bo idzie w kierownice)
Duuuże piwo dla Autora!!!!
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
pewnie jakiś tani zamiennik kupiłeś, też tak kiedyś się naciąłem. No chyba że palec w stacyjce uszkodzony.Siamal pisze:mam problem z swoja stacyjka wymienilem koste stacyjki. po skreceniu wszystkiego kontolki swiatla itp dzialaja jak trzeba ale auto nie chce odpalic po odkreceniu kostki odpalam przez srobokret a przez stacyjke nie da sie w czym moze byc problem?
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
kwestia tkwi w roczniku ( starsze albo młodsze nie pamiętam już ) mają ciut inne ustawienie pozycji zero stąd nie łapie ci sama kostka jest dobra nie pasuje do niej stacyjka. kombinowałem to przy swojej b3 91r z starszej b3 nie paliła ( śrubokrętem ok ) a z b4 tak mimo iż wyglądają prawie identycznie
[ Dodano: 2013-03-11, 19:19 ]
nie chodzi o tani zamiennik jak tu okrzyknięto
[ Dodano: 2013-03-11, 19:19 ]
nie chodzi o tani zamiennik jak tu okrzyknięto
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
no wkładka to i kluczyk ( chyba że byś to poprzekładał a to cierpliwe zajęcie ) albo nowa kostka. Są rzeczy które pasują z jednej do drugiej i takie co się tyci różnią ( tuleja wahacza w B4 jest o 0,5 mm większa niż w b3 ) ( pulpit większość plastików szyby drzwi zamki przednie siedzenia itp pasują, masa i błotniki choć wyglądem się nieco różnią wózek przednie makpersony w zależności od rocznika ) głównie różnica jest z tyłu pojazdu zbiornik zniesiono pod podłogę i zmieniono belkę ( poza lekkim napompowaniu błotników )
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
junior017 pisze:Witam mam problem,polega na tym ze po odpaleniu auta jak chce gasic to musze wyciagac bezpiecznik nr4.Mam wiec pytanie czy to tez jest problem kostki stacyjki.Pozdrawiam
miałem taki problem w innym aucie okazał sie elektro zawor od gaszenia (nie wiem czy poprawne nazewnictwo bylo to w mondeo )wszystko dzialalo tylko nie chciał sie zgasić
jak ja mialem problem z kostka to zapalałem i gasiłem za to nic nie działało nic kompletnie oprócz awaryjnych