Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Kostka stacyjki-wymiana

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
soku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4] Kostka stacyjki-wymiana

Post autor: soku » 31 mar 2009, 22:33

Po przekręceniu stacyjki i uruchomieniu silnika okazało się, że brakło migaczy, świateł mijania, klaksonu, nadmuchu, ogrzewania tylnej szyby. Jedynie załączały się światła pozycyjne, awaryjne i długie przytrzymywane ręcznie.
Problem był opisany w dziale elektryka https://audi80.pl/80-b4-nie-dzialaja ... t22107.htm i rozwiązany przez użytkownika Spiczi (pęknięta kostka stacyjki).
Wg Jego komentarza chciałbym zamieścić parę zdjęć dla przyszłych wymieniaczy kostki.

Aby wymienić kostkę stacyjki należy wykonać następujące czynności:
1. Odkręcić tę osłonę, co jest za kierownicą (śrubki są w dolnej części tej osłony) i wtedy górna część schodzi
ObrazekObrazek
2. Jak zejdzie ta górna część osłony to widzisz śrubki mocujące licznik, odkręcasz je,
Obrazek
3. Wyciągasz licznik, odpinasz kostki od licznika,
ObrazekObrazek
4. Zaglądasz do dziury w desce gdzie był licznik i widzisz stacyjkę i kostke do której jest przyczepiona wtyczka z kablami, odpinasz wtyczkę i odkręcasz dwie śrubki mocujące kostkę(te śrubki są wkręcone w tą metalową część)
Obrazek
5. Gniazdo z kablami
Obrazek
6. Wyciągasz kostkę, zakładasz nową skręcasz wszystko i jest ok
Obrazek
7. A to widok uszkodzenia w mojej kostce
Obrazek

Pewnie dla większości sprawa banalna ale mogą zdarzyć się osoby początkujące (takie jak ja) dla których fotostory może się przydać.
Koszt kostki stacyjki 30zł (nieoryginalna).

Pozdrawiam
Przemek
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 23:27 przez soku, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
MIODEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIODEK » 01 kwie 2009, 09:35

Ostatnimi czasy też bawiłem się w wymianę kostki, ale u mnie to nie pomogło i kostka mi została :-/ U mnie te śrubki mocujące kostkę były zalane jakąś czerwoną "plasteliną" i były kompletnie niewidoczne.... :roll:

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 01 kwie 2009, 10:35

wtyczke to wiem ze mozna odczepic dostając się tam od strony dolnej półki (nad kolanami) wystarczy ją odkręcić ale czy stacyjke od strony półki też dałoby rade odkręcić...?? Przecież tam jest szybszy dostęp.

Awatar użytkownika
MIODEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIODEK » 01 kwie 2009, 14:55

kris0181 pisze:wtyczke to wiem ze mozna odczepic dostając się tam od strony dolnej półki (nad kolanami) wystarczy ją odkręcić ale czy stacyjke od strony półki też dałoby rade odkręcić...?? Przecież tam jest szybszy dostęp.
Kwestia wygody, tam to robisz wszystko w pozycji leżąco-wiszącej, a tak to na siedząco :mrgreen:

eJaY
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eJaY » 01 kwie 2009, 16:02

Tez mialem tak peknieta kostke , kupilem nowa kostke ( nieorginal ) zalozylem skrecilem i sie okazalo ze to nie wina kostki. Po wlozeniu tej nieorginalnej w ogole nie chcial sie kluczyk przekrecac. Minimalna roznica miedzy kostkami w miejscu przekrecania, podejrzewam ze troche trzeba podpilowac ta nieorginalna. W kazdym razie znalazlem przyczyne w przekazniczkach i skrecilem na tej peknietej .... na razie jezdzi

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 02 kwie 2009, 07:33

kris0181 pisze:wtyczke to wiem ze mozna odczepic dostając się tam od strony dolnej półki (nad kolanami) wystarczy ją odkręcić ale czy stacyjke od strony półki też dałoby rade odkręcić...?? Przecież tam jest szybszy dostęp.
Nie da rady.Srubki mocujące kostkę są od góry i chcąc nie chcąc cza licznik wyciągać.A wydostać całą stacyjkę z bębenkiem to już całkiem inna bajka.

Gucio_1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gucio_1989 » 02 kwie 2009, 08:42

Właśnie koledzy wyciągnąć całą stacyjkę z bębenkiem to trzeba rozebrać pół auta :-/ Trzeba odkręcać kierownice, pajączki od wycieraczek, świateł, cały kokpit trzeba odkręcić z mocowań i pociągnąć na tyle na ile się da żeby dostać się od dołu do stacyjki. Wymieniałem stacyjkę całkiem nie dawno bo w kostce został mi ząbek co przekręca się i lipa. Kilka dni moją audiczkę zapalałem w dość nietypowy sposób mianowicie śrubokręt płaski w kostkę i jazda :mrgreen: powodzenia !

mewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mewa » 02 kwie 2009, 23:07

napisz może jeszcze jaki był koszt tej operacji. czy kupiłeś ori kostkę?
Ja za kostkę i stacyjkę dałem 150 pln Sama kostka kosztowała mnie 30pln.
Gucio_1989 pisze:Właśnie koledzy wyciągnąć całą stacyjkę z bębenkiem to trzeba rozebrać pół auta :-/ Trzeba odkręcać kierownice, pajączki od wycieraczek, świateł, cały kokpit trzeba odkręcić z mocowań i pociągnąć na tyle na ile się da żeby dostać się od dołu do stacyjki. Wymieniałem stacyjkę całkiem nie dawno bo w kostce został mi ząbek co przekręca się i lipa. Kilka dni moją audiczkę zapalałem w dość nietypowy sposób mianowicie śrubokręt płaski w kostkę i jazda :mrgreen: powodzenia !
Dokładnie to jest kupa roboty by wymienić stacyjkę :-/ Miałem Gucio ten sam problem co Ty. Na dodatek przytrafiło mi się to na parkingu przed supermarketem. Ludzie dziwnie na mnie patrzyli jak w pośpiechu wykręcałem zegary i dolną półkę pod kierownicą :-P

Awatar użytkownika
Grzesiu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzesiu » 05 sty 2010, 23:13

Witam Kolegów.

Mam ten sam problem, a mianowicie na krotko podaję napięcie na przewód zasilający kontrolki ładowania i jego cały zestaw tak jakby uklad zasilania samego silnika, resztę załanczam normalnie kluczyk do stacyjki i działa.Denerwuje mnie to bo musze pamiętać o tym przełączniku za każdym razem.Muszę tą operację zrobić i ustalić czy tylko sama kostka czy też stacyjka do wymiany?! Bardzo dobry opis z tą kostką.

Pozdrawiam Grzegorz!

lutek42
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lutek42 » 13 sty 2010, 18:00

mam pytanie czy przez zepsutą kostke stacyjki mogą nie działać spryskiwacze?
pozdrawiam! :-(

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 13 sty 2010, 18:35

lutek42 pisze:mam pytanie czy przez zepsutą kostke stacyjki mogą nie działać spryskiwacze?
pozdrawiam!
Żeby tylko spryskiwacz nie działał to mało prawdopodobne, że wina leżałaby po stronie kostki. Dużo tematów było o niedziałającym spryskiwaczu to jeden z nich

b4-20vt-podlaczenie-dodatkowych-zegarow-vdo-t21617.html

terrorbps
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: terrorbps » 24 sty 2010, 15:52

Przylepie sie do tematu z moim problemem!!popsuła mi się stacyjka.Po wyjęciu kluczyka silnik dalej pracuje dopiero zgasiłem go na biegu. Zapłon cały czas świeci. Po włożeniu kluczyka nie ma oporu w pozycji START tylko luz, nic nie reaguje. Może ktoś się z tym spotkał? :-/

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 24 sty 2010, 16:20

terrorbps, prawdopodobnie pękł języczek w bębenku stacyjki, ten który odpowiada za załączanie/wyłączanie kostki.

Tu masz wszystko opisane :arrow: b3-18-pm-stacyjka-t13410.html

terrorbps
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: terrorbps » 24 sty 2010, 21:01

IC69 wielkie dzięki,jutro to rozkręce i popatrze co i jak , jeszcze się odezwe czy to bylo to <ok>

[ Dodano: 2010-01-25, 12:34 ]
witam ponownie!dzisiaj odkręciłem kostke od stacyjki i okazało się ze jest pęknięta,czy to moze być przyczyna??czy jeszcze może jednak być pęknięty języczek w bębenku stacyjki :?: dzisiaj zamówie kostke i jutro ja podłącze i zobacze czy to cos da!! :-/

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 25 sty 2010, 23:21

terrorbps pisze:odkręciłem kostke od stacyjki i okazało się ze jest pęknięta,czy to moze być przyczyna??czy jeszcze może jednak być pęknięty języczek w bębenku stacyjki :?:
Skoro masz wyjętą kostkę, to powinieneś wyczuć palcami czy języczek jest cały, czy nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl