[B4 1Z] Zajechana skrzynia CVC naprawa czy wymiana
Szanowni forumowicze zainteresowani tym tematem mogę się podzielić doświadczeniami z wymiany skrzyni CVC '94 na FEC '02. Otóż jestem jeszcze w trakcie wymiany ale po pomiarach dużą suwmiarką śmiem twierdzić, iż: odlew korpusu od strony silnika jest identyczny w obu skrzyniach, sprzęgło i docisk zostaje stare od 1Z (i tu według mnie/moich pomiarów nie trzeba nic regulować), "flansze" do których przykręcone są półosie z przegubami wewnętrznymi trzeba przełożyć ze starej skrzyni ale to kilka minut roboty, faktycznie trzeba był podłożyć dwie podkładki po 1,5mm pod łapę aby się odpowiednio ułożyła.
Skrzynia jest założona ale niestety jeszcze jej nie przetestowałem bo limit czasowy się skończył... Jutro jak tylko odpowietrzę wysprzęglik i przetestuję "nowy" nabytek to podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Myślę jeszcze nad zrobieniem opisu czynności jakie trzeba wykonać aby przy wymianie się niepotrzebnie nie narobić tak jak ja
Skrzynia jest założona ale niestety jeszcze jej nie przetestowałem bo limit czasowy się skończył... Jutro jak tylko odpowietrzę wysprzęglik i przetestuję "nowy" nabytek to podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Myślę jeszcze nad zrobieniem opisu czynności jakie trzeba wykonać aby przy wymianie się niepotrzebnie nie narobić tak jak ja
Hello. Przepraszam za zwłokę w odpisywaniu- święta.
Audi 80 1.9TDI 1Z po zamontowaniu skrzyni FEC to całkiem inny samochód :mrgreen:
Skrzynia pasuje (zamiast CVC) bez żadnych przeróbek i żadnych regulacji sprzęgła :!:
Jak ktoś ma możliwość zakupienia takiej skrzyni za przyzwoite pieniądze to polecam nie zastanawiać się zbyt długo, żeby ktoś inny jej nie kupił przed Wami
Po przejeżdżeniu 500km od jej założenia stwierdzam, że chyba zapomnę co to 5-ty bieg
po raz drugi dałem Audiczce "nowe" życie.
Audi 80 1.9TDI 1Z po zamontowaniu skrzyni FEC to całkiem inny samochód :mrgreen:
Skrzynia pasuje (zamiast CVC) bez żadnych przeróbek i żadnych regulacji sprzęgła :!:
Jak ktoś ma możliwość zakupienia takiej skrzyni za przyzwoite pieniądze to polecam nie zastanawiać się zbyt długo, żeby ktoś inny jej nie kupił przed Wami
Po przejeżdżeniu 500km od jej założenia stwierdzam, że chyba zapomnę co to 5-ty bieg
po raz drugi dałem Audiczce "nowe" życie.
Cześć!
Mam problem ze swoim audikiem, otoz prawdopodobnie padła mi skrzynia (baa). Drążek raz jest nieruchomo jakby zabetonowany:D, a jak na siłe chce wbić bieg to wbije ale samochod nie jedzie tylko sie dusi. Czasem gdy drazek jest na luzie to po puszczeniu sprzegla jakby sie jakis bieg zapinal ale tez nie jedzie:D Co w takim wypadku robić? Szukać nowej skrzyni? Czytajac wczesniejsze wpisy zauwazylem ze zmieniacie na jakies inne - mocniejsze. Gdybym szukał nowej skrzyni to jaką kupić zamiast BAA - tylko zeby nie trzeba bylo robic przerobek i jakich kosztów moge sie spodziewac - dodam, ze sprzeglo bedzie tez pewnie do wymiany bo przypalilem jak mi padla skrzynia. Samochod stoi juz od stycznia nieruchomo, a na wakacje trzeba wkoncu gdzies pojechac.
Mam problem ze swoim audikiem, otoz prawdopodobnie padła mi skrzynia (baa). Drążek raz jest nieruchomo jakby zabetonowany:D, a jak na siłe chce wbić bieg to wbije ale samochod nie jedzie tylko sie dusi. Czasem gdy drazek jest na luzie to po puszczeniu sprzegla jakby sie jakis bieg zapinal ale tez nie jedzie:D Co w takim wypadku robić? Szukać nowej skrzyni? Czytajac wczesniejsze wpisy zauwazylem ze zmieniacie na jakies inne - mocniejsze. Gdybym szukał nowej skrzyni to jaką kupić zamiast BAA - tylko zeby nie trzeba bylo robic przerobek i jakich kosztów moge sie spodziewac - dodam, ze sprzeglo bedzie tez pewnie do wymiany bo przypalilem jak mi padla skrzynia. Samochod stoi juz od stycznia nieruchomo, a na wakacje trzeba wkoncu gdzies pojechac.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
A ja się też wypowiem. Skrzynia dhf montowana w 90jak i 110 przełożenia takie same jak baa. Jedyna przeróbka to dwie podkladki pod lewą poduszkę. Koszt to ok 500 pln. U mnie wytrzymała 1.5 miesiaca:@ silnik seria. Teraz latam na een z pasata b5 rok skrzyni 2002 z silnika avb czyli 101 kucy. Przełożenia te same co w baa przeróbka ta sama co do dhf. Więc mogę śmiało obalić mit że een jest dłuższą skrzynią:-) parametry potwierdzone odczytem z gps.
- Rafik30023
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Koledzy, a podłączenie czujnika prędkości jest takie samo w skrzyni od A4 co w 80-tce?
Bo też mnie czeka wymiana i rozglądam się za skrzynią, a łatwiej znaleźć od A4 albo passata...
[ Dodano: 2013-06-05, 13:15 ]
I jeszcze jedna sprawa, jak jest z mocowaniem linki od procon ten przy skrzyni od A4? Jest tam możliwość bez problemu zamontować tak jak to jest w 80-tce?
Bo też mnie czeka wymiana i rozglądam się za skrzynią, a łatwiej znaleźć od A4 albo passata...
[ Dodano: 2013-06-05, 13:15 ]
I jeszcze jedna sprawa, jak jest z mocowaniem linki od procon ten przy skrzyni od A4? Jest tam możliwość bez problemu zamontować tak jak to jest w 80-tce?
Powiem tak. Ja kupiłem skrzynie z passata. Oczywiście een. Przy skrzyni był wysprzeglik. Ale on wogóle nie pasował do przewodu ze skrzyni baa. Więc go wymieniłem na ten z mojej skrzyni. A skoro cvc jest montowana zamiast baa to przypuszczam że mają taki sam wysprzeglik a co za tym idzie. Będzie pasował do een.