Koledzy mam dwa pytania. Dzisiaj miałem wymieniane łożyska w alternatorze i sprawdzany pod kątem ładowania. Zmierzony bez obciążenia 14.5V i z obciążeniem 14.1V . Założyłem do auta i 13.7V czyli trochę za mało czy się mylę ? Podmieniałem regulator napięcia ale nie zwiększyło się napięcie. Mierzone bezpośrednio na alternatorze wynosi 13.9V na akumulatorze ok. 13.7V . Masa na alternator jest ok i przejście z przewodu alternator-akumulator też jest ok.
I drugie pytanie odnośnie zapalania. Też tak macie, że na ciepłym silniku trzeba pokręcić z 2 sekundy a na zimnym pół kluczyka ?
[B4 2.3 NG] Ładowanie i zapalanie
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Niby nie dużo, ale o ile by było piękniej gdyby odpalił od strzała . Ogulnie tylko to mi zostało z silnikiem wszystko jest ok. A z tym ładowaniem to wydaje mi się, że akumulator jest wiecznie niedoładowany do końca. Bo np. jak przyjadę do pracy i podłącze prostownik to prąd ładowania od razu 8A i ładuje się z 6 godzin dopiero jest 1A . Zająłem się tym, bo we wtorek pojechałem rano do sklepu i już nie odpalił. Wróciłem do niego po 3 godzinach i na kable odpalił od strzała więc coś nie tak musi być...
może po prostu już tez akum do wymiany albo gdzieś ciągnie na lewo u mnie przy odpalaniu rok temu w zime po całej nocy rano czasami nie odpalił wina? Po 1 akumulator, po drugie... rozrusznik, był ok, kręcił, ale był już w takim stanie, że miał ciężko się obracać. Pełna regeneracja rozrusznika i kreci jak głupi Możesz spróbować podmienić np. od kogoś akum i zobaczyć jak tej 2 osoby będzie się sprawował u ciebie i twój w jego.
-
- Forum Audi 80
Mój aku ma 4 miechy więc myślę, że jest ok. Chociaż teraz to nigdy już nie wiesz co kupujesz niestety
[ Dodano: 2013-03-27, 12:24 ]
Prąd zmierzyłem spoczynkowy i wyszło mi 190mA . Czy to jest za dużo ? Wydaje mi się, że w normie przy tylu urządzeniach w aucie .
[ Dodano: 2013-03-27, 16:01 ]
Wywaliłem jakiś stary element alarmu i spadł prąd spoczynkowy do 130mA . I jeszcze jedno, ile powino iść przewodów do rozrusznika 1 czy 2 ? U mnie jest jeden, mowa oczywiście o prądowych .
[ Dodano: 2013-03-27, 12:24 ]
Prąd zmierzyłem spoczynkowy i wyszło mi 190mA . Czy to jest za dużo ? Wydaje mi się, że w normie przy tylu urządzeniach w aucie .
[ Dodano: 2013-03-27, 16:01 ]
Wywaliłem jakiś stary element alarmu i spadł prąd spoczynkowy do 130mA . I jeszcze jedno, ile powino iść przewodów do rozrusznika 1 czy 2 ? U mnie jest jeden, mowa oczywiście o prądowych .
posiadam audi 2,3 NG od 2 lat i kiedyś też się zastanawiałem czy wszystko jest ok z moim ładowaniem,widzę,że jest ja mam wartość ładowania na takim poziomie co ty więc myślę,że u ciebie jest wszystko ok,oczywiście u mnie auto pali,mogę mieć też nie doładowany akumulator ja mam 72 amperogodziny i audi śmiga
pozrawiam
pozrawiam
-
- Forum Audi 80