[Audi 80 B4 2.0 ABT] - stuki w tylnym zawieszeniu
Chciałbym się dołączyć do tematu , otóż w tylnym prawym kole po najechaniu na nierównośći (mam obniżone twarde zawieszenie) słychać stukot jakby jakiejś obudowy czy blachy o blachę sam dokładnie nie potrafie określić , doszło także jakby lekkie piszczenie. Niestety nie jestem obeznany w tych sprawach i nie wiem czy jest sie czym martwić.
Jesli ktoś ma jakieś rady lub spostrzeżenia to proszę o pomoc
edit
Zauważyłem teraz też że majać pełny samochód - 5 osób , wydaje mi się że nie dosłyszałem żadnych dźwięków. Na gładkim asfalcie jadąc samemu nic nie słychać , tylko na nieruwnościach. Te piski które opisałem wyżej przypominaja nawet bardziej taki turkotanie , stukanie zachodzące właśnie pod piszczenie.
Jesli ktoś ma jakieś rady lub spostrzeżenia to proszę o pomoc
edit
Zauważyłem teraz też że majać pełny samochód - 5 osób , wydaje mi się że nie dosłyszałem żadnych dźwięków. Na gładkim asfalcie jadąc samemu nic nie słychać , tylko na nieruwnościach. Te piski które opisałem wyżej przypominaja nawet bardziej taki turkotanie , stukanie zachodzące właśnie pod piszczenie.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Gdyby moja teoria sie sprawdzila, to stukanie przy pelnym aucie bylo by nie mozliwe, bo caly czas sprezyna ma docisk przez ciezar i dlatego nie piszczy.jigas pisze:Tylko że najczęściej występuje takie to stukanie jakby w pusty pojemnik z takim echem jakby, to piszczenie turkotanie nie jest takie czest ale niestety zdarza się. ZAstanawia mnie tez dlaczego przy pełnym aucie nic nie słychać.
Dzięki za info! Na pewno też to sprawdze
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
tuleje tylnej belki u mnie było podobnie, łożysko raczej nie powodowałoby takich objawów i możesz to łatwo sprawdzić wystarczy podnieść auto i poszarpać za koło i luz w łożysku napewno wyczujesz.ignac112 pisze:A czy poluzowane łożyska stożkowe z tyłu mogą powodować takie dudnienie? Właśnie jest taki głuchy stuk, a gdy obciążę lekko tył to stuku nie ma.