[80 B4] Głośny szum alternatora.
[80 B4] Głośny szum alternatora.
Witam.
Mam taki problem: wydaje mi się że alternator pracuje za głośno wyraźnie słychać szum kiedy silnik pracuje na wolnych obrotach. Czy tak powinno być? Może to łożyska?
Mam taki problem: wydaje mi się że alternator pracuje za głośno wyraźnie słychać szum kiedy silnik pracuje na wolnych obrotach. Czy tak powinno być? Może to łożyska?
jezeli oddzielisz alternator ściągając mu pasek to bedziesz słyszał co szumi. Moze byc też rolka napinacza rozrzadu. Ale jezeli alternator to dwa łozyska 6203 i 6201 najlepiej SKF zakładać (cena zalezy: od 18zł za sztuke)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2007, 18:10 przez Dziki, łącznie zmieniany 1 raz.
przepłaciłeś pięknie , ciekawe czy kupiłeś zamknięte obustronnie tworzywem i jakiej firmy , bo to bardzo ważne? :shock:17x52x17 (cena 50 zł)
w tym sklepie za dwa łożyska + przesyłka zapłaciłbyś 31,00 za pobraniem i łożyska renomowanej firmy Fag.
Łożysko kulkowe 6203.2RSR.C3 Fag !!!!!!!!!!!!!
Łożysko kulkowe 6201.2RSR.C3 Fag !!!!!
Jeżeli ktoś zna dokładne wymiary i oznaczenia łożysk alternatora Bosch 90A - 0 123 335 001
to proszę o ich podanie.
Z wcześniejszych wypowiedzi wynika, że jedno to:
17x40x12 - 6203 ???,
a drugie to prawdopodobnie 17x52x17 ale symbol 6201 nie odpowiada temu wymiarowi ???
Proszę o info jak jest naprawdę lub link do jakiejś stronki Boscha gdzie na podstawie numeru alternatora będę mógł sprawdzić jakie łożyska do niego pasują.
to proszę o ich podanie.
Z wcześniejszych wypowiedzi wynika, że jedno to:
17x40x12 - 6203 ???,
a drugie to prawdopodobnie 17x52x17 ale symbol 6201 nie odpowiada temu wymiarowi ???
Proszę o info jak jest naprawdę lub link do jakiejś stronki Boscha gdzie na podstawie numeru alternatora będę mógł sprawdzić jakie łożyska do niego pasują.