[80 B4 ABK] brak mocy gdy się podgrzeje.
[80 B4 ABK] brak mocy gdy się podgrzeje.
witajcie forumowicze!
mam problem, otóż tak jak w temacie, gdy tylko się delikatnie podgrzeje silnik auto zupełnie traci moc, dławi go, wydaje mi się, że dużo więcej pali (oczywiście mowa o bp). dodam, że wymieniłem rozrząd oraz przepływomierz, ale przed tymi zabiegami było tak samo. szukałem po forum, są podobne problemy, jednak nie identyczne. strasznie Was proszę o pomoc.
mam problem, otóż tak jak w temacie, gdy tylko się delikatnie podgrzeje silnik auto zupełnie traci moc, dławi go, wydaje mi się, że dużo więcej pali (oczywiście mowa o bp). dodam, że wymieniłem rozrząd oraz przepływomierz, ale przed tymi zabiegami było tak samo. szukałem po forum, są podobne problemy, jednak nie identyczne. strasznie Was proszę o pomoc.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zapodaj może screny z bloków pomiarowych. Na jednym mogą być aż 3 grupy. No i jak sonda pracuje? Ma skakać od 0,1 do 0,9 V. Ja bym ją obstawiał. bo jak stoi to na pewno jest uwalona lub jej masa. Ale w większości przypadków zdycha sonda. Albo niebieski, tylko musiałby pokazywać 0 albo minus na Vagu.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Sonda jest rzeczywiście podejrzana.
Teraz co do przepływki powinno być na wolnych od 12 do max 18% załadowania silnika. Pewnie zmęczona już sprężyna i trzeba by podciągnąć. A dlatego podaje się zakres ponieważ dla każdego silnika optymalny punkt pracy jest inny. Mi fajnie chodził na 17-18%. Ale to już trzeba by zrobić jak się ogarnie sondę.
Teraz co do przepływki powinno być na wolnych od 12 do max 18% załadowania silnika. Pewnie zmęczona już sprężyna i trzeba by podciągnąć. A dlatego podaje się zakres ponieważ dla każdego silnika optymalny punkt pracy jest inny. Mi fajnie chodził na 17-18%. Ale to już trzeba by zrobić jak się ogarnie sondę.
panowie mam kolejne spostrzeżenie, które może coś rozjaśni. jak już zaczynają się cyrki po podgrzaniu, to jak jadę w taki sposób, że wrzucę jedynkę, dokręcę ją, wrzucę na luz czekając aż obroty spadną do "jałowych" i wrzucę kolejny bieg to auto idzie prawie normalnie i tak przy każdym biegu. w jaki sposób zmieni się praca silnika i czy pozwoli mi to pewnie stwierdzić, że sonda daje w tyłek, gdy ją odepnę?
[ Dodano: 2013-04-14, 22:24 ]
i kolejna rzecz.. otóż, odpiąłem czujnik temperatury (niebieski) auto chodzi tak jak powinno, więc go wymieniłem. założyłem nowy czujnik i co? i nic...
[ Dodano: 2013-04-14, 22:24 ]
i kolejna rzecz.. otóż, odpiąłem czujnik temperatury (niebieski) auto chodzi tak jak powinno, więc go wymieniłem. założyłem nowy czujnik i co? i nic...