Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[6A 2.0 16v] odpala i gasnie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 30 gru 2012, 11:20

wudar pisze: czy go zaleje
raczej nie

[ Dodano: 2012-12-30, 11:24 ]
a tu znalazłem coś odnośnie wybłyskania tych błędów są dwa sposoby a nie wiem z którego roku auto masz
Obrazek
Obrazek

wudar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wudar » 01 sty 2013, 22:29

mam jeszcze pytanie odnosnie tego:

Obrazek

to włazi tam :

Obrazek

tyle że po włozeniu ta dioda nie świeci
alarmu nie mam , więc co to ma byc?

krzysiek.ruski

Post autor: krzysiek.ruski » 02 sty 2013, 00:09

imobiliser

wudar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wudar » 02 sty 2013, 12:12

jak sie go pozbyc , mozliwe jest ze to przez niego odpala i gasnie.

krzysiek.ruski

Post autor: krzysiek.ruski » 03 sty 2013, 06:37

możliwe ale raczej mało prawdopodobne. wszystko zależy od tego gdzie jest wpięty, jakie obwody odcina. widać ze to jest dokładany imo więc nie ma problemu zeby go eksmitować.trzeba wywalić puszke i kable łącząc wcześniej te obwody, które zostały przerwane właśnie przez imo.
ja ze swojego auta też wywalałem i miałem wpięty w 3 miejscach: zapłon, pompa paliwa i rozrusznik po przekaźniku

wudar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wudar » 13 kwie 2013, 15:15

odświeżam temat gdyż dzisiaj z ciekawości sprawdziłem wtryskiwacze i normalnie rozpylają , samochód pali i gaśnie, co dalej sprawdzać i jak?

[ Dodano: 2013-04-13, 17:16 ]
pomierzyłem miernikiem troche na przekręconym kluczyku bo inaczej nie da rady :-) :
nastawnik ciśnienia. 4.85V
Potencjometr. 1 i 3 styk 4.88V , 2 i 3, 3.22V może komuś to coś powie.Intersuje mnie jeszcze jak wyjąć potencjometr?

Twistero
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Twistero » 14 kwie 2013, 04:02

Kolego, niedawno miałem podobny problem, ciężko mi odpalał jak już odpalił z trudem, to nie trzymał obrotów trząsł się silnik i gasł nie mam gazu ale sprawdź świece zapłonowe, ja kombinowałęm już chciałem wymieniać wtryski , pompę paliwa, przepływomierz a okazało się, że świece zalało, wyjmij i przeczyść świece i zobacz czy odpali. Pozdrawiam.

wudar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wudar » 14 kwie 2013, 10:25

swiece czyściłem i przepalałem nic nie pomogło za 1 odpaleniem tylko troche dłużej pochodził ale i tak zgasł , po kilku próbach wykręciłem je i były troche zalane

Twistero
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Twistero » 14 kwie 2013, 20:34

Skoro je zalewa, to najprawdopodobniej ich wina . Zobacz czym zalewa czy olejem czy benzyną.

rafalaudi1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Rafał
Model: Audi 80 B1
Silnik: 2.0 6A

Post autor: rafalaudi1 » 15 kwie 2013, 16:12

Pierwsza sprawa to pomiar czujnika temperatury. Sprawdż też szczelność połączeń od wtrysku do przepustnicy. Guma od krokowca też powinna być szczelna. Ogólnie dobre ciśnienie w przewodach to podstawa.
Kolejna sprawa to wtrysk ale jak widzę co piszesz to raczej sam się za to nie bierz. Musi być idealnie ustawiona klapa przepływomierza.
Musi być pewny i sprawdzony bezpiecznik 28 i 27.
Jak pompa działa to trzeba sprawdzić jak psikają wtryski - ma być chmura wodna a nie wodospad jak z sikawki.
Następnie pozostaje sprawdzenie czy wtrysk rozruchowy nie leje bez przerwy bo może ktoś go podłączył na krótko lub nie ta kostka.
Dałbym ci schemat instalacji ale mam do ACE i to po 1994.
Jak już wszystko wyeliminujesz to pozostaje ustawienie wtrysku ale to już wyższa szkoła jazdy jeżeli jest rozregulowany. Na własną odpowiedzialność ci tego nie powiem bo był łabędzi śpiew i gorzkie łzy jak nie wyjdzie.

[ Dodano: 2013-04-15, 16:13 ]
A tak naprawdę to nikt nie pisał o czujniku halla więc pytam? Przestawiałeś zapłon?

wudar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wudar » 15 kwie 2013, 20:51

Takie rzeczy jak sprawdzanie szczelności i ustawianie klapki przepływomierza to robiłem po dwa razy dla pewności...bezpieczniki też sprawdzałem, a z wtryskami to jest tak : kiedy uniose lekko klapke to sie sączy podniose wyżej rozpylają ładnie.Rozruchowego nie wyjmowałem sprawdziłem tylko czy paliwo dochodzi i dochodzi.Druga sprawa jest taka ,że padł mi parownik autko i tak stoi i tak sb grzebie i sprawdzam przy układzie wtryskowym.Mam dwa kompletne rozdzielacze i nie mam nic do stracenia i tak zmieniam niedługo na digi , a chcialem uruchomić i sprawdzić jak to chodzi na mechanicznym wtrysku.

PS.Przy zapłonie nic nie grzebałem , chodził na gazie także wydaje mi się ,że powinien i na benzynie.
PS2.Jeden z tych dwóch rozdzielaczy był regulowany przez poprzedniego właściciela , zmienaił naciąg membrany w rozdzielaczu.(w samochodzie mam drugi kupiony na szrocie)
PS3.Czemu miałbym się za to nie brać sam, wole zrobić sam i wiedzieć jak to zrobiłem...Jak coś źle pójdzie to ja za to odpowiadam nikt inny i nikogo nie bede obwiniał :)
PS4.3 kompletne rozdzielacze z obudową filtra i na każdym to samo.

rafalaudi1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Rafał
Model: Audi 80 B1
Silnik: 2.0 6A

Post autor: rafalaudi1 » 17 kwie 2013, 21:09

Jak tak ci dobrze idzie to pozostaje sprawdzenie ciśnienia z pompy i może akumulator ciśnienia paliwa puszcza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl