Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 18 PM] Powolne spadanie z obrotów

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
napoleon1111
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 18 PM] Powolne spadanie z obrotów

Post autor: napoleon1111 » 16 kwie 2013, 20:44

Witam wszystkich

Mój problem polega na tym że gdy odpalę silnik na benzynie obroty wyskakują mi 2 tys (dzieje się tak na zimnym silniku) i powoli spadają, jednak nie do końca wahają się tak od 1150 do 1350. U mnie sytuacja jest taka że zaraz po zapaleniu samochód przełącza się na gaz z powodu wysokich obrotów na początku, gdy ruszę w trasę niekiedy obroty ustabilizują się po przejechaniu 5km a nie kiedy przejadę ponad 20km i nie spadną w obydwu przypadkach silnik jest zagrzany do swojej temperatury pracy. W przypadku gazu obroty nie spadły nawet po odpięciu czujnika temperatury w przypadku benzyny nie wiem ponieważ nie sprawdzałem ale w każdym razie ten problem pojawia się jak i na gazie tak i na Pb.
Mam nowy czujnik temperatury ten co daje sygnał do kompa u mnie akurat jest biały i zapłon mam ustawiony na słuch jednakże autko nie szarpie chodzi równo, jedynie na Pb gdy jest zimny silnik szarpie ale tylko wtedy gdy załóżmy jadę czwórką i mam tylko jakieś 1100 obrotów tak po za tym nic się nie dzieje.

Z góry dzięki za pomoc i Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Hołowczyc20
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Hołowczyc20 » 16 kwie 2013, 21:15

Witam kolego ja miałem podobny problem z tym że obroty się zawiesiły na poziomie około 1700obr. i to niezależnie czy silnik był zimny czy ciepły.Problem ustał po wymianie silniczka krokowego lub jak kto woli nastawnika wolnych obr. ;-)
Pozdrawiam

napoleon1111
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: napoleon1111 » 17 kwie 2013, 13:26

Aha a gdzie jest umieszczony ten silniczek krokowy bo mi wychodzi że znajduje on się przy przepustnicy bo nie wiem czy jest sens wymieniać silniczek skoro mogę wymienić całą przepustnice.

Awatar użytkownika
Hołowczyc20
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Hołowczyc20 » 17 kwie 2013, 17:02

Silnik krokowy jest zamontowany pod filtrem powietrza na monowtrysku, po prawej stronie, jak patrzysz na silnik z przodu. Jest tam z przodu przylacze 4 lub 6- pinowe, a silnik krokowy wyglada jak czarna plastikowa puszeczka z napisem BOSCH.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc3 ... 25e91.html

la222
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: la222 » 20 kwie 2013, 07:55

krokowy do wymiany czyszczenie rzadko pomaga

miron72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miron72 » 20 kwie 2013, 09:04

Nie jest tak źle, po prostu czasem się okazuje, że nie on jest winny. Wymieniając trzeba pamiętać, że kupujemy często część o niejasnym stanie nawet dla sprzedawcy. Bywa, że przechowywaną w wilgoci.
Kolega "wymienił, bo nie dało rady wyczyścić", wymieniony po kilku dniach radości stanął na amen i dopiero mechanicznie udało się go poruszyć. Niestety rysy miał na tłoczku już, bo się zakleszczył na jakiś drobinach(pewnie na piasku).
Wkurzyłem się tym dłubaniem i wymyłem ten stary sam. Okazało się, że kolegę przerosła ta prosta czynność i po porządnym wymyciu silniczek wystartował i chodził jak należy.

Zakupione też trzeba myć, bo cholera wie co w nich siedzi. No chyba, że ktoś nówkę zakłada :-)

Sprawdziłbym szczelność dolotu mimo wszystko, a do krokowca zajrzał i spróbował czyszczenia, bo koszt żaden, a może być po sprawie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl