Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 Coupe] Woda w aucie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 Coupe] Woda w aucie

Post autor: eNn » 28 kwie 2013, 12:04

Witam, mam taki problem że po deszczach pojawia się u mnie w aucie woda, wykładzina robi się mokra z przodu aż do tyłu. Jak szybko pójdę do auta po deszczu to widać mokre plamy na przednich fotelach (nagrzewnica na bank jest dobra i nie cieknie z dołu), zauważyłem że uszczelki okien robią się od środka mokre (w miejscu styku okna do uszczelki gdzie uszczelka jest takim jakby meszkiem) - gdy siedząc w środku, druga osoba polewała wodą, po kilku minutach pojawiła się kropla wody od wewnętrznej strony uszczelki (tej ala meszkowatej). Chciałem się dowiedzieć czy do wymiany mam uszczelki drzwi czy może jest tam jeszcze coś wewnątrz co puszcza bo czytałem o jakichś nitach. Uszczelki mogę wyrwać w dobrej cenie ale wole wiedzieć czy to na pewno one. <ok>
Proszę o szybką odpowiedź bo bagno w aucie mi się robi :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 28 kwie 2013, 12:40

możliwe, że to wina uszczelki ale ja obstawiam, że cała listwa ta nitowana przepuszcza. Z tym jest taki problem, że aby temu zaradzić trzeba bodajże zanitować ją za nowo. żeby to zrobić trzeba wyciąć tylną szybkę, zdjąć plastiki i podsufitkę, ogólnie sporo roboty.. U mnie też lekko leciało przez ta listwę, rozszczelniło się mniej więcej tylko w okolicy drzwi. Ja nakleiłem cienką taśmę izolacyjną na tą uszczelkę i nic nie leci. Taśmy też prawie nie widać, przynajmniej nikt nie zwraca na nią uwagi więc nie będe bawił się w nitownie

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 28 kwie 2013, 12:49

U mnie też właśnie leci tylko na wysokości przednich drzwi - tylna kanapa i cały tył jest suchy. Masakryczna zabawa żeby wyciągać tylne szyby i to nitować, dodam że przy zamkniętych drzwiach, uszczelka która od góry zachodzi na szybę jest u mnie popękana.. No nic, kupię na razie uszczelki, przy wymianie zajrzę jak to w środku wymienię i jak same uszczelki nic nie poprawią to będę kombinował :/ A powiedź mi jeszcze, ta listwa idzie wewnątrz całego słupka dachowego?

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 28 kwie 2013, 12:58

Tak czytam o wycinaniu tylnych szyb. Po roznitowaniu i zdjeciu zewnetrznej blaszki na slupku B odkreca sie dwie sruby i tylna szybka 'sama' wychodzi takze za duzo zachodu nie ma. Gorzej wlasnie z roznitowywaniem owej listwy :/

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 28 kwie 2013, 13:07

No trochę niestety zabawy z tym będzie, najgorsze jest to że fotele są mokre/wilgotne bo to odbiera całą przyjemność z jazdy. Będzie trzeba z tym poczekać aż się cieplej zrobi, a Wy koledzy już mieliście "przyjemność" nitowania tego badziewia?

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 28 kwie 2013, 14:17

a to nie wiedziałem że z szybka jest tak lekko ;-) ale to nie zmienia faktu że trzeba wszystko rozebrać, roznitować i z powrotem do kupy nitować.
Sam też jestem ciekawy czy ktoś to robił u siebie, jak to wyglada, ile kosztuje taka zabawa no i czy jest pewność że po ponownym zanitowaniu będzie szczelne??
ja mam póki co naklejona taśmę która się w ogóle nie rzuca w oczy i już tak chyba ze dwa lata jeżdżę i odpukać nic nie cieknie więc nie wiem czy warto takie zabiegi stosować ;)

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 28 kwie 2013, 14:29

A mógłbyś dokładnie napisać jak wygląda ten patent z taśmą u Ciebie? Jeszcze nie ściągałem uszczelki i nie wiem dokładnie jak ta listwa przynitowana wygląda dokładnie. Średnio mi się widzi rozbieranie wszystkiego łącznie z wyciąganiem szyb bo musiałbym to robić pod chmurką :-/

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 28 kwie 2013, 14:42

zrobię zdjęcie i Ci pokażę, żadna filozofia, zwykłe druciarstwo :-P

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 28 kwie 2013, 14:55

Jak trzeba to w sztuce druciarstwa jestem mistrzem więc jak nie będzie problemu ze zdjęciem to super <ok>

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 28 kwie 2013, 15:29

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/751 ... a1e38.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/033 ... c5909.html

taśma jest tylko naklejona od słupka B do A, więcej nie potrzebowałem.

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 28 kwie 2013, 15:39

A no widać co i jak, mam czarne auto więc u mnie też nie powinno się rzucać w oczy i chyba na razie zastosuje taki patent, jak ogarnę temat i nitownicę to pomyślę jak to zrobić, może oprócz nowych nitów da radę to uszczelnić dając trochę kleju do szyb wewnątrz czy coś. Ale powiem ci że sama uszczelka drzwi (do której przylega też szyba) wygląda u ciebie dużo lepiej niż u mnie, u mnie na całej długości jest popękana. Dzięki za zdjęcia <ok>

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 28 kwie 2013, 15:41

no u mnie uszczelka jest w bardzo dobrym stanie bym powiedział, nie ma pęknięć czy wykruszeń, całkiem miekka, zdrowa guma sie wydaje ;-) daj znać czy jak zakleisz to dalej będzie leciała woda czy nie.

UFOtm
Moderator
Moderator
Imię: Michał
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: UFOtm » 29 kwie 2013, 17:32

:arrow: eNn wyjmij wpierw uszczelkę i wsadź na nowo bo być może był ktoś tam przed tobą i źle poskładał... uszczelka nie jest prosta do włożenia, bo wchodzi jak w rynne i trzeba wciskać to cm po cm'etrze. Druga kwestia jeśli masz szyber, to odkręć słonecznik i cykorłapkę nad szybą pasażera i zobacz czy wężyk się nie zsunął z narożnika odprowadzającego wodę. Uszczelki jak chcesz to mam 4 sztukio to mogę Ci pożyczyć na podmiankę bo widze że z gdańska jesteś.

Jak będziesz demontował swoje to uważaj bo w narożniku przy desce rozdzielczej są plastikowe wkładki w uszczelkę montowane do nadwozia plastikowym bolcem, więc żeby go nie uszkodzić musisz wyciągnąć to umiejętnie w linii prostej do siebie, stojąc czołem równolegle do błotnika <piwo>

Awatar użytkownika
eNn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eNn » 29 kwie 2013, 18:20

Witam, dzięki za dobre rady! :-)

Szyberdach mam, dawno nie był używany bo nie działał - metodą prób i błędów doszedłem że są zimne luty na przekaźniku zasilającym (taki żółty), po podłączeniu zasilania na krótko otwiera się i zamyka - bardzo wolno ale działa (pewnie trzeba nasmarować prowadnice czy coś). Te plastiki słupków razem z rączkami mam zdjęte i zajrzę tam na te odprowadzenie wody - z tym że cała podsufitka jest sucha a tak to chyba byłaby też mokra na rogach? (plastikowe nakładki na słupki jak i same słupki są suche w środku).

Jedyne co robi się mokre to ta uszczelka od szyby która styka się z szybą u góry (w miejscu jak ta uszczelka jest takim meszkiem) - mokre jest mniej więcej 5-10cm od słupka tylnej szyby bocznej. A przy laniu wody, tak jakby woda do środka się dostawała i na zewnątrz tej uszczelki kropelki się pojawiały na dole. Nie wiem czy dobrze opisałem :lol:

Dodam też że kiedyś były założone jakieś uniwersalne kity do elektrycznych szyb - zerwało linkę u kierowcy i szyba jest podparta deskami drewnianymi (trochę z nimi walczyłem ale szyba raczej równo i dobrze wchodzi w uszczelkę drzwiową).

Co do pożyczenia uszczelek to byłoby super, ale to się jeszcze dogadamy co i jak bo jak na razie moje auto z miejsca nie ruszy i nie zapowiada się żeby ruszyło, więc nie miałbym jak podjechać i odebrać :mrgreen:

UFOtm
Moderator
Moderator
Imię: Michał
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: UFOtm » 08 maja 2013, 13:50

:arrow: no to w sumie masz odpowiedz, bo istotne są również podkładki w drzwiach pod mechanizmem szyby tam gdzie są przyłapane do drzwi powinny być takie podkładki aluminiowe i mosieżne w kształcie prostokątnej podkowy. One służą do regulacji kąta szyby zeby dolegała do uszczelki. skoro ktoś grzebał przy drzwiach to na bank ich nie ma bo niestety grawitacja skutecznie działa jak odkręca się prowadnice od drzwi i rzadko kiedy ludzie to wstawiają zwłaszcza w odpowiedniej ilości (większość nie zauważa ile i skąd ich poleciało) <piwo>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl