Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Koszulki klubowe - (złodziej)

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 11 mar 2013, 15:07

Troszkę się wtrące w temat. Mimo, że mnie nie dotyczy sprawa bezpośrednio to jest mi przykro, że są ludzie którzy swoją głupotą krzywdzą innych. Bo inaczej tego nie można nazwać.

Ale do sedna. Przeczytałem wątek i podpytałem się znajomego sędziego - sprawa niestety nie przyniesie oczekiwanych skutków. Nawet jeśli byłoby 200 poszkodowanych to jest to nadal niska szkodliwośc społeczna. Pomimo zsumowania wartości na jaką zostały oszukane osoby będzie rozpatrywane indywidualne.

W optymistycznej wersji dla "nas" otrzyma zawiasy na 2 lata lub grzywnę. W najgorsyzm wypadku sprawa zostanie umorzona co jest najbardziej prawdopodobne - wystarczy, że ów sprawcanie będzie się stawiał na komendzie czy w sądzie.

Taka Polska właśnie. Film "Lincz" jest najlepszym tego przykładem :-/

Awatar użytkownika
snake666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: snake666 » 13 mar 2013, 21:59

Też mam już zeznania za sobą, ale coś mam przeczucie że na efekty pracy MO będzie trzeba poczekać.

sebtul
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sebtul » 18 kwie 2013, 17:28

To, jak zakończy się sprawa w dużej mierze zależy od prokuratury. Jeżeli prokurator przy dobrowolnym poddaniu się karze nie będzie naciskał to rzeczywiście wyjdzie lipa. Przy drobnych kwotach ważna jest ilość oszukanych osób. Jeżeli chmielu nie podda się dobrowolnie karze to wtedy realny wyrok to: około roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata, dozór kuratora, naprawienie szkody w całości, koszty postępowania, grzywna (w zależności od majątku, poborów i innych czynników) minimum to 500 zł max około 3000 zł.
Jeżeli Sąd orzeknie naprawienie szkody z art. 72 § 2kk , to musi być podany termin realizacji orzeczenia, jeżeli się z niego nie wywiąże to każdy pokrzywdzony może wystąpić o zarządzenie wykonania kary. Oczywiście sprawę można oddać do komornika.
Jeżeli Sąd orzeknie naprawienie szkody na podstawie art. 46 § 1kk to o zwrot kasy można występować zaraz po uprawomocnieniu, wystarczy klauzula wykonalności i do komornika, również można złożyć wniosek w przedmiocie zarządzenia wykonania kary.
Z doświadczenia wiem, że w takich sprawach najlepszym "komornikiem" jest Sąd. Cwaniaki, którzy mają naprawienie szkody np. na 50 000 zł, są bezrobotni, bez majątku, egzekucja komornicza bezskuteczna, na wokandzie wykonawczej dostają informację "...w związku z brakiem naprawienia szkody, Sąd zarządza Panu wykonanie kary 1 roku pozbawienia wolności..." na co skazany :...proszę o odroczenie posiedzenia na 4 godziny..." i po 4 godzinach przynosi dowód potwierdzenia wpłaty. Właśnie mu się przypomniało, że w "willi rodziców" w piwnicy pod trzecią deską ma świnkę skarbonkę, a w niej trochę drobnych.
Pamiętajcie, że jeżeli prokuratura umorzy postępowanie to każdy poszkodowany może złożyć wniosek o zostanie oskarżycielem posiłkowym.
Myślę, że w tym przypadku tak nie będzie i prokurator złoży akt oskarżenia w Sądzie.
Te sprawy, które widziałem, a są podobne do tej, zakończyły się w przeciągu pół roku od wpływu sprawy do Sądu. Wszystko idzie szybciej gdy oskarżony dobrowolnie podda się karze.

Tomeczek20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tomeczek20 » 14 maja 2013, 22:40

Dziś do mnie policja dzwoniła o dziwo :D Na dniach mam iść złożyć zeznania na pobliskim posterunku policji.
a ten profil na FB to jego?
https://www.facebook.com/dawid.chmiel/photos

Awatar użytkownika
chodor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: chodor » 15 maja 2013, 05:31

no ja też byłem :)

Awatar użytkownika
Ross
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ross » 15 maja 2013, 07:36

a ja właśnie wychodzę złożyć zeznanie

Awatar użytkownika
Bibol
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bibol » 15 maja 2013, 19:41

Byłem wczoraj zeznawać, Policjant mi powiedział że raczej bankowo coś mu dołożą.

Tomeczek20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tomeczek20 » 22 maja 2013, 14:51

Wczoraj byłem złożyć zeznania prawie 2 godziny w plecy. Wie ktoś czy jest ustalony już jakiś termin rozprawy?? Czy nadal jesteśmy na etapie składania zeznań?

Awatar użytkownika
asienka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: asienka » 22 maja 2013, 15:12

Sprawę zgłosiłam na policję ja, ale generalnie prócz zeznań i otrzymanego pisma że wszczęto postępowanie to nic sie nie dowiadywałam

Awatar użytkownika
alicjaaa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: alicjaaa » 22 maja 2013, 15:30

no to sprawa się ciągnie juz od sierpnia, ciekawe czy w przeciągu roku się coś wyjaśni??

<dostałby w końcu jakąś kare, rok prac społecznych chociaż, zamiatanie ulic po 8 godzin dziennie, żeby mu bokiem wyszły nasze pieniądze>

Awatar użytkownika
asienka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: asienka » 22 maja 2013, 15:44

Nie od sierpnia bo sprawę później zgłaszałam .... koło listopada grudnia ;-)

Tomeczek20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tomeczek20 » 22 maja 2013, 16:04

asienka pisze:Sprawę zgłosiłam na policję ja, ale generalnie prócz zeznań i otrzymanego pisma że wszczęto postępowanie to nic sie nie dowiadywałam
Tak wiem policjant właśnie czytał mi wczoraj że Joasia nadał sprawie bieg, zgłosiła się na policje i to od niej można powiedzieć zaczęła się cała akcja.

Awatar użytkownika
alicjaaa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: alicjaaa » 24 maja 2013, 12:00

no dobra się czepiacie, ale jak by nie paczeć w sierpniu miały byc koszulki :lol: , dobra starczy bo zaraz bedzie za duzo spamu w temacie, trzymam kciuki za nasza władze, aczkolwiek wiadomo jakie to zycie jest
;-)

Awatar użytkownika
Raizo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Raizo » 28 maja 2013, 23:51

I ja wreszcie złożyłem zeznania, dzisiaj o 15:00 i oby mu w pięty poszło ;-)

Kubik a co u Ciebie będą tę koszulki i polary ? XD

shark103
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: shark103 » 02 lip 2013, 11:43

Jest jakiś dalszy ruch. Z powodu iż mieszkam w tym samym mieście co Chmielu to pewnie jako jeden z pierwszych pisemko dostałem. Listonosz przyniósł patrzę na nadawce a tu Prokuratura Rejonowa - hmm oni chyba mandatów nie przesyłają. Otwieram i co widzę

Zawiadomienie o przesłaniu aktu oskarżenia - wniosku

Sekretariat Prokuratury zawiadamia Pana jako pokrzywdzonego, że w dniu dzisiejszym (data 28 czerwca) został przesłany do Sądu Rejonowego w Częstochowie Wydział III Karny.
- akt oskarżenia i wnioskiem (tak zgadza się tak napisali) złożonym na podstawie art. 335 paragraf(nie chce mi się szukać znaczka do wklejenia) 1 kpk
przeciwko Dawid Chmiel, oskarżonemu o popełnienie przestępstw z art. 286 paragraf 1kk.

Czyli sprawa jeszcze żyje nie umorzyli tak jak tej którą składałem że ukradli mi radio i nawigację z niuni :|

Zablokowany

Wróć do „Dział Forum Audi 80”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl