Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK 2.0] Dymi z silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
sivic
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sivic » 22 maja 2013, 18:38

A tak gdzieś wpadłem na temat tego cykania i coś o filtrze oleju przeczytałem. Mianowicie czy ten filtr oleju jak jest nie dokręcony może powodować takie cykanie? Bo mi coś tam cieknie leciutko z filtra i domniemam że jest właśnie nie dokręcony. To miejsce z którego dymi to dymi spod kolektora, tam pod nim coś nie gra. Dym ma biały kolor, ale nie ma takiej typowej dla oleju woni, tylko leciutko zalatuje. Zauważyłem pewną zależność, mianowicie dymić zaczyna po zgaszeniu silnika tak z 5 sekund. Na odpalonym nic nie dymi ani nic.

[ Dodano: 2013-05-22, 18:46 ]
Dodam jeszcze, że przy odpalaniu kontrolka oleju przez ułamki sekundy jeszcze się świeci i potem gaśnie. Po zgaszeniu silnika również się zapala ale na wiele dłużej.

Awatar użytkownika
BlackAngel
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof

Post autor: BlackAngel » 22 maja 2013, 19:52

Jak masz wyciek z filtra, to pewnie też ciśnienie oleju spadło i stąd to zapalanie się kontrolki, oraz cykanie popychaczy.
Co do dymienia, to może trzeba wymienić uszczelkę pod kolektorem. Tam wraca część spalin do ponownego przepalenia i może stąd ten dym.

Awatar użytkownika
sylwester28ET
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwester28ET » 22 maja 2013, 22:39

BlackAngel pisze:Co do dymienia, to może trzeba wymienić uszczelkę pod kolektorem.

Do tego zmierzałem w poprzednim poście :roll:

A jak ze stanem oleju, są widoczne ubytki :?:

sivic
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sivic » 22 maja 2013, 22:41

Dokręciłem ten filtr i póki co się nie leje z tego co macałem tam. Ale też krótki dystans pokonałem tak więc kij wie. Jak sobie cykało tak sobie cyka. Teraz jedyna zmiana to taka, że kontrolka nie zapala się po zgaszeniu silnika, a tylko na początku przy odpalaniu przy wskakiwaniu na optymalne obroty. Dymić sobie dymi i lekko kapie po krótkim postoju na ziemie. Tak na oko z 2/3 kropelki mniej więcej pod kolektorem. Dymi takimi przerwami - zadymi lekko, przestaje na 5 sekund po czym znowu zadymi mocniej i tak w kółko przez gdzieś 2 minuty.

Awatar użytkownika
sylwester28ET
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwester28ET » 22 maja 2013, 23:08

To przyjrzyj się dokładnie skąd dymi, jak masz taką możliwość.

Może masz sporo syfu w kolektorze ssącym i wydmuchane uszczelki i dlatego tak się dzieje.

sivic
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sivic » 23 maja 2013, 00:06

Postaram się zlokalizować źródło dymienia. Ciężko będzie ale jakoś coś wymyśle :) Jutro dam znać, mam nadzieję że się nie przerażę :) Przy okazji jak dokręciłem ten filtr oleju i dalej sobie pocykuje to jednogłośnie popychacze? Czy w ogóle skoro takie rzeczy się zaczynają dziać opłaca się doinwestowywać to auto?

[ Dodano: 2013-05-24, 18:09 ]
Problem z dymieniem już odnalazłem. Mam nieszczelny układ wydechowy gdzieś i spaliny przez komorę silnika uciekają. Ale problem z cykaniem dalej istnieje i trzeba szukać przyczyny. No i był niedokręcony kolektor.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl