Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TD AAZ B4]Rozrusznik- nie działa

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
POWER1547
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9TD AAZ B4]Rozrusznik- nie działa

Post autor: POWER1547 » 11 maja 2013, 14:58

Witam mam problem ze swoją 80 (1.9 TD 94r ) a dokładnie nie ma odzewu z rozrusznika po przekreceniu kluczyka, dodam ze rozrusznik 100% sprawny bo na krótko działa. A na kablu który uruchamia rozrusznik brak napięcia.

Kostka stacyjki moim zdaniem też sprawna bo wszystko inne działa. Demontowałem ją i wyglada nawet dobrze. Może to wina jakiegoś przekaźnika albo czegoś innego ??

Macie jakieś pomysły bo baawie sie z tym juz od dobrych kilku tygodni i nie idzie mi :/ Szukałem na necie ale niczego sensownego nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, 15:28 przez POWER1547, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 11 maja 2013, 15:09

POWER1547, _uwaga

eXe
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: eXe » 11 maja 2013, 15:14

u mnie był taki problem że kabelek był przetarty i nie kręcił, jak wszystko inne działa, to kostka raczej dobra, zobacz kabelki, ewentualnie może przy rozruszniku coś nie styka, też warto zobaczyć :)

POWER1547
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: POWER1547 » 11 maja 2013, 15:22

Akurat to wszystko sprawdzałem przewody są w dobrym stanie, masy wszedzie dobrze podłaczone. Jest jakiś przekaźnik od rozrusznika ?? Bo szukałem wszedzie i sie nie dowiedziałem.

Co do usterki to wystąpiła ona nagle i niespodziewanie. Odnawiałem samochód dokładnie lakierowanie itd.. i stał przez dłuższy czas i wszystko grało aż jak skonczyłem i chciałem odpalić go to cisza. Wyjełem rozrusznik wyczysciłem sprawdziłem działa pozniej dorwałem sie za stacyjke no po ogledzinach też ok. Złożyłem wszystko i próbowałem kombinować coś z kablami ale po sprawdzeniu też wygladają dobrze a jak stał tak stoi dalej :/ Teraz znowu rozrusznik wyciągnięty i sprawdzałem znowu napięcie na kablu tym co dochodzi do rozrusznika i dalej nic tylko po przekreceniu kluczyka na zapłon wszystko sie zaświeca jakby zwarcie jakieś było albo coś ( dodam ze przy wyciągniętym rozruszniku )

slawe1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: slawe1983 » 25 maja 2013, 11:38

Kolego to, że kostka stacyjki wygląda ok wcale nie znaczy, że jest z nią wszystko dobrze. Prawdopodobnie wewnątrz kostki upalił się styk który załącza rozrusznik. A tak a propos to skrzydełko nie złamało się? Próbowałeś może kręcić śrubokrętem w samej kostce? Jeżeli autko trochę stało, a kostka zaśniedziała to być może właśnie skrzydełko jest pęknięte przy wkładce i na zapłon załącza a na rozrusznik już nie. Ale jeżeli skrzydełko jest ok to obstawiałbym kostkę. Kup zamiennik za około 30 zł podłączysz i będziesz wiedział. A jeżeli okaże się, że to kostka, wtedy możesz zainwestować w oryginał.

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 25 maja 2013, 22:22

Podłącz plusa że stacyjki na kabelek do rozruchu tsk na krótko jak się odezwie rozrusznik to znaczy że kostka do wymiany. Na stacyjce jest stały plus a do rozruchu chyba niebieski idzie ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl