[80 b4 abt]sadza na tylnej szybie
[80 b4 abt]sadza na tylnej szybie
witam wszystkich mam pytanie na mojej audiczce pojawia się od czasu do czasu czarna sadza,a biorąc pod uwage że jest to avant to bardzo żuca się to w oczy.ale zdaża się to nie regularnie niekiedy jeżdże miesiąc i nic się tam nie pojawia.a niekiedy 2-3 dni i jest cały tył w tej sadzy.auto jest w gazie II generacji.nie powiem że olejku mi nie ubywa bo ubywa i nie wiem czy to już nie przyszedł czas na mojego avancika.

Jeżeli masz juz przejechane ok. 200 tys. km od nowości to nadszedł czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych i dokładne zbadanie sondy Lambda. Jeżeli nalot jest "tłustawy" to będzie wina uszczelniaczy. Jeżeli sadza "sucha" to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa sonda Lambda, ale wtedy miałbyś dodatkowo inne niepokojące objawy w pracy silnika.
[ Dodano: 2007-11-14, 18:56 ]
Jeżeli masz juz przejechane ok. 200 tys. km od nowości to nadszedł czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych i dokładne zbadanie sondy Lambda. Jeżeli nalot jest "tłustawy" to będzie wina uszczelniaczy. Jeżeli sadza jest "sucha" to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa sonda Lambda, ale wtedy miałbyś dodatkowo inne niepokojące objawy w pracy silnika.
[ Dodano: 2007-11-14, 18:56 ]
Jeżeli masz juz przejechane ok. 200 tys. km od nowości to nadszedł czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych i dokładne zbadanie sondy Lambda. Jeżeli nalot jest "tłustawy" to będzie wina uszczelniaczy. Jeżeli sadza jest "sucha" to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa sonda Lambda, ale wtedy miałbyś dodatkowo inne niepokojące objawy w pracy silnika.