Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 abt]sadza na tylnej szybie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
grzywa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4 abt]sadza na tylnej szybie

Post autor: grzywa » 14 lis 2007, 18:42

witam wszystkich mam pytanie na mojej audiczce pojawia się od czasu do czasu czarna sadza,a biorąc pod uwage że jest to avant to bardzo żuca się to w oczy.ale zdaża się to nie regularnie niekiedy jeżdże miesiąc i nic się tam nie pojawia.a niekiedy 2-3 dni i jest cały tył w tej sadzy.auto jest w gazie II generacji.nie powiem że olejku mi nie ubywa bo ubywa i nie wiem czy to już nie przyszedł czas na mojego avancika.

:-( :-( :-(

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 14 lis 2007, 18:52

Nie panikuj. Być może poprostu zbiera się sadza w wydechu zresztą jak w każdym i kiedy jej się nagromadzi dość soporo to porostu jest wyrzucana przez wydech i stąd takie objawy. Umnie też czasami cały wydech jest w sadzy a oleju mi póki co nie bierze.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 14 lis 2007, 18:56

Jeżeli masz juz przejechane ok. 200 tys. km od nowości to nadszedł czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych i dokładne zbadanie sondy Lambda. Jeżeli nalot jest "tłustawy" to będzie wina uszczelniaczy. Jeżeli sadza "sucha" to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa sonda Lambda, ale wtedy miałbyś dodatkowo inne niepokojące objawy w pracy silnika.

[ Dodano: 2007-11-14, 18:56 ]
Jeżeli masz juz przejechane ok. 200 tys. km od nowości to nadszedł czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych i dokładne zbadanie sondy Lambda. Jeżeli nalot jest "tłustawy" to będzie wina uszczelniaczy. Jeżeli sadza jest "sucha" to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa sonda Lambda, ale wtedy miałbyś dodatkowo inne niepokojące objawy w pracy silnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl