Witam.
Ostatnio pojawił się u mnie problem, który postaram się opisać najlepiej jak potrafię.
Kiedy jadę z wciśniętym pedałem gazu to wszystko jest ok, kiedy puszczę gaz to zaczyna się... strzelanie(?). Nie potrafię do końca określić dźwięku jaki auto wydaje. Ja bym powiedział, że jest to strzelanie w pierwszym tłumiku, brat znów stwierdził, że taki odgłos może wydawać jakaś walnięta guma pod silnikiem, więc będę to nazywał 'strzelaniem'.
Tak jak już pisałem, kiedy jadę z wciśniętym pedałem gazu to wszystko jest ok - cisza. Kiedy puszczam gaz i jest wbity bieg to zaczyna pukać - częściej i głośniej im obroty są niższe. Tak przed 1000 to nieźle wali. Gdy cofam to też strzela.
Pytanie czy to wina świec, przewodów lub ogólnie mówiąc elektryki czy może to być jakaś guma pod silnikiem? Co myślicie?
[80 B3 1.8S JN Pb+LPG] Pukanie przy hamowaniu silnikiem
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Skoro nie możesz określić czy to silnik silnik/skrzynia obija się o nadwozie czy strzela w wydechu to lepiej pokaż to komuś kto się zna.
Podczas tego pukania wyłącz zapłon tylko nie wyjmij kluczyka i upewnij się, że kierownica nie blokuje się u ciebie po wyłączenie zapłonu (nie powinno się blokować po wyłączeniu zapłonu ale jak jakiś fachowiec czepił się stacyjki to może i tak być). I będziesz wiedział czy to pukanie to strzelanie czy coś się tłucze.
Podczas tego pukania wyłącz zapłon tylko nie wyjmij kluczyka i upewnij się, że kierownica nie blokuje się u ciebie po wyłączenie zapłonu (nie powinno się blokować po wyłączeniu zapłonu ale jak jakiś fachowiec czepił się stacyjki to może i tak być). I będziesz wiedział czy to pukanie to strzelanie czy coś się tłucze.
Pewnie podjadę do mechanika, tyle, że na razie nie mam czasu a lubię wiedzieć co mi w autku nie gra.
Może faktycznie warto przeprowadzić taki test jak opisałeś, jednoznacznie mi wskaże co tu nie gra.
Dodam jeszcze, że jeżeli jadę z puszczonym pedałem gazu, ale mam wrzucony luz to też nic nie słychać. Tylko kiedy jest wbity bieg to strzela/puka.
[ Dodano: 2013-06-05, 16:30 ]
Teraz pytanie czy skrzynia czy silnik? Co byście obstawiali?
Może faktycznie warto przeprowadzić taki test jak opisałeś, jednoznacznie mi wskaże co tu nie gra.
Dodam jeszcze, że jeżeli jadę z puszczonym pedałem gazu, ale mam wrzucony luz to też nic nie słychać. Tylko kiedy jest wbity bieg to strzela/puka.
[ Dodano: 2013-06-05, 16:30 ]
Zrobiłem jak kolega doradził. Teraz już wiem, że to nie strzelanie w tłumik... przy wyłączonym silniku dalej pukało.aldi pisze:Skoro nie możesz określić czy to silnik silnik/skrzynia obija się o nadwozie czy strzela w wydechu to lepiej pokaż to komuś kto się zna.
Teraz pytanie czy skrzynia czy silnik? Co byście obstawiali?