Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 1.9 tdi] świece żarowe nie grzeją pomocy!

Malinka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4 1.9 tdi] świece żarowe nie grzeją pomocy!

Post autor: Malinka » 25 maja 2013, 21:22

Witam, wiem idzie lato.
Ale dzisiaj było około 9 C ciepła.
Chciałem zapalić auto. Nie zaświeciła się kontrolka świec. Auto zapaliło po 2 kręceniach po około 7 sekund.
Dla mnie to coś nie tak.
Mam auto około 6 lat. W tych temperaturach zawsze świece grzały co prawda 3-4 sekundy ale grzały.
Zapłon był zaraz po przekręceniu kluczyka.
Czy to przekaźnik ? gdzie on jest ?
Kurde 2 dni temu było ok jeszcze. Była podobna temperatura. Podgrzało i natychmiastowy zapłon.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 25 maja 2013, 22:44

Jak faktycznie masz tdi ,czy to na starym osprzęcie z przepływką boscha ,czy nowym z przepływką pierburga ,normalnie nie ma takiej opcji żeby świece grzały powyżej 5 stopni na plusie 8-) Jak ci faktycznie grzały ,to masz albo jakąś rzężbę w instalacji ,albo coś nie halo z czujnikiem temperatury .Tdi odpala poniżej zera ,nawet jak ma wszystkie swiece spalone i świece żarowe do odpalania są mu w dodatnich temperaturach zbędne

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 25 maja 2013, 22:49

Malinka, 1.9 tdi powinien mieć aktywne podgrzewanie świec, dopiero po osiągnięciu temperatury płynu chłodniczego poniżej 5 stopni C. Więc skoro u Ciebie kolego grzeje już przy 9, to na początek sprawdź czujnik temp na górnym wyjściu w głowicy.

po drugie, sprawny tdi powinien odpalać przy 20 stopniowym mrozie przy pierwszej próbie po 4-5 obrotach wałem, i to wcale nie jest miejska legenda.

Do sprawdzenia oczywiście kąt wtrysku, być może masz nieco opóźniony. Układ paliwowy pod względem zapowietrzenia, oraz ten czujnik temp. płynu.

Pozdrawiam

E> o, rozpisałem się a MUNIOR był szybszy ;)

Malinka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Malinka » 28 maja 2013, 10:10

Witam. Wczoraj rano było 3 stopnie. Pp przrkreceniu kluczyka kontrolka świec się nie zapaliła. Wieczorem było 17 stopni. Zapalił po 3 obrotach wałem. Oczywiście bez podgrzewanią bo w tej temperaturaturze nigdy świece mi się nie włączyły. Po zdjęciu przewodu z czujnika z tyłu głowicy kontrolka się zapala. Co to oznacza czujnik lub przekaźnik ? Tak myślę.

Teraz najlepsze zadzwoniłem do serwisu audi z pytaniem ile kosztuje nowy oryginał tego czujnika. Dostałem odpowiedz że to nie czujnik odpowiada za podgrzanie świec. Tylko główny sterownik czyli komputer.
Co wy na to ?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 28 maja 2013, 10:44

Malinka pisze:Po zdjęciu przewodu z czujnika z tyłu głowicy kontrolka się zapala. Co to oznacza czujnik lub przekaźnik ? Tak myślę.
Czujnik temperatury na 100%,komp widzi zapewne zawyżoną temperaturę z czujnika
Malinka pisze:Teraz najlepsze zadzwoniłem do serwisu audi z pytaniem ile kosztuje nowy oryginał tego czujnika. Dostałem odpowiedz że to nie czujnik odpowiada za podgrzanie świec. Tylko główny sterownik czyli komputer.
Co wy na to ?
My na to. ze jak zwykle wiedzą że gdzieś dzwoni ,ale nie wiadomo do końca gdzie ...bo niby się zgadza ,że sterownik steruje grzaniem świec ...tyle że na podstawie wskazań z tegoż własnie czujnika temperatury ...było im zadać proste pytanie ,skąd ten sterownik,komputer wie ,że ma grzać świece ? zapadła by zapewne chwila ciszy ,bo gośc po drugiej stronie słuchawki ,być może zrozumiałby ,że palnął bzdurę :-P...kompletna kompromitacja , serwisanty od siedmiu boleści :roll: barany niedouczone ...do nauki ,a nie pieprzyć farmazony przez telefon...wstyd ...serwis taczek odworzyć ,bo tam wiedza w zasadzie nie potrzebna :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, 14:25 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.

maati76_45
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maati76_45 » 28 maja 2013, 13:59

czujnik temperatury możesz kupić za około 20/30zł i myślę że dostaniesz go w większości sklepów motoryzacyjnych. sam wymieniałem , miałem podobny przypadek ,tyle że u mnie miało to miejsce jesienią co temp. były dużo niższe.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek 84 » 28 maja 2013, 15:39

20-30 zł to pewnie taki sobie bedzie. Ja mam z Eps'a tylko ten z tyłu głowicy szary 3 pinowy co podaje info o temperaturze na zegary i pokazuje idealnie a kosztował 60 zł.

Piter Augustów
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Piter Augustów » 28 maja 2013, 18:34

Witam . Kontrolka świec powinna chociaż na krótko się zapalić ,świece żarowe grzeją przy minus pięć stopni.Oszukuje czujnik temperatury cieczy chłodzącej ( niebieski ) tzw. czujnik
rozruchowy , umieszczony w przewodzie gumowym (króciec ) tuż za czwartą świecą żarową .Jak jest chłodno ,ciecz chłodząca jest zimna ,od czujnika tego idzie sygnał do sterownika , który ustala większą dawkę rozruchową paliwa i inne parametry i
wtedy jak przekręcasz kluczyk w stacyjce ,powinno być na podszybiu takie pyknięcie przekaźnika (sterownika ) ,lampki pomarańczowe gasną ,czekasz na drugie pyknięcie i zapalasz motor .Możesz z tego czujnika ( niebieski dwupinowy ) dwa przewody połączyć na krótko - wtedy powinny świece grzać całyczas.Nie kupuj czujnika za 20-30zł -badziewo kup orginał będziesz miał spokój.Pozdro

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek 84 » 28 maja 2013, 18:57

Czujnik temperatury odpowiedzialny za grzanie świec znajduje się w króćcu kolo wtrysku sterującego, świece grzać zaczynaja przy temperaturze płynu +5 stopni lub niższej.
Jeśli przekaźnik jest sprawny to gdy zgaśnie kontrolka świeć to za pare sekund bedzie słychać pykniecie przekaźnika od świec.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 28 maja 2013, 20:13

Piter Augustów pisze:Kontrolka świec powinna chociaż na krótko się zapalić
Nie dotyczy aut na starym osprzecie z przepływką boscha ;-)
Piter Augustów pisze:świece żarowe grzeją przy minus pięć stopni.
Zgadza sie :mrgreen: ,przy plus cztery stopnie też grzeją ,ale już powyżej pięciu na plusie nie grzeją :-P
Piter Augustów pisze:Możesz z tego czujnika ( niebieski dwupinowy ) dwa przewody połączyć na krótko - wtedy powinny świece grzać całyczas.
Tego patentu nie znam :shock: możesz coś bliżej na ten temat :?: znam tylko z odłaczeniem wtyczki z tego czujnika ;-)

Awatar użytkownika
krzyn33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Audi A3
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: krzyn33 » 29 maja 2013, 18:02

Ja mam wykombinowane grzanie świec na przycisk ze środka, bo jak mi świece przestały grzać, to mi się nie chciało grzebać przy czujnikach i przekaźnikach :roll: . Jeżdżę tak już prawie 2 lata i jest git. Plus taki, że można przy takiej "złamanej" temperaturze trochę przygrzać świeczki i nie trzeba wtedy rozrusznikiem długo kręcić, bo pali na dyg. Minus to taki, że trzeba w zimie przycisk dobrych kilka sekund trzymać.

Malinka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Malinka » 31 maja 2013, 12:11

Witam ponownie.
Auto zostało podłączone pod komputer.
Uszkodzony przekaźnik. Nie widzi temperatury z czujnika.
O dziwo po odpięciu wtyczki działa bo zapala kontrolkę.
Przekaźnik został wymieniony.
Dziękuje wszystkim.
Temat uważam za zakończony.

Awatar użytkownika
win386
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: win386 » 07 cze 2013, 21:12

Jeżeli mamy temp płynu chłodzącego powyżej 5 stopni to włączając zapłon ikonka świec żarowych nawet się nie podświetli ? Czy może jest tak, że powinna się zaświecić, ale później zgasnąć (nim zgaśnie ABS) ?
Pytam ponieważ od niedawna posiadam 80 B4 z motorem 1Z i zima przede mną...

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 07 cze 2013, 21:24

win386 pisze:Jeżeli mamy temp płynu chłodzącego powyżej 5 stopni to włączając zapłon ikonka świec żarowych nawet się nie podświetli ?
Zapali się na mniej jak sekudę ,ale tylko w autach na nowszym osprzęcie ,czyli z nastawnikiem indukcyjnym 8-) W autach na starym osprzecie ,czyli takich jak twój , z nastawnikiem potencjometrycznym ,nie zapali sie wcale ...zapala się dopiero jak grzeją świece ,czyli w temp. poniżej ok.5 stopni

Awatar użytkownika
win386
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: win386 » 07 cze 2013, 21:39

Rozumiem :)
A czy to jest normalne, że pod pokrywką na podszybiu brakuje przekaźnika numer 2, 3 i 4 ? Któryś z tych przekaźników odpowiada za świece, tyle wyczytałem.
Nie ma także bezpiecznika numer 5.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl