Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 80 1.9 tdi 1Z] układ chłodzenia

ODPOWIEDZ
fx65
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 80 1.9 tdi 1Z] układ chłodzenia

Post autor: fx65 » 15 lis 2007, 20:07

Witam wszystkich klubowiczów
Proszę o udzielenie mi porady z problemem, który występuje w moim samochodzie. Zablokowało termostat i pękł wąż taki z trzema końcówkami, który najprawdopodniej idzie do bloku i pompy wodnej. Po awarii przejechałem tym samochodem około 150 metrów, ponieważ stałem na obwodnicy. W warsztacie wymieniono mi termostat i tego węża. Od czasu wymiany do chwili obecnej ubywa mi płynu w zbiorniczku. Podczas obserwacji widać wyciekający płyn spod samochodu. Po ściągnięciu osłony spod silnika okazuje się, że silnik i osłona ta plastikowa jest zabrudzona płynem chłodzącym. Wyczyściłem to wszystko. Dolałem płynu do zbiorniczka. Rozgrzałem motor do 90 stopni, włączyłem ogrzewanie i obserwowałem gdzie wycieka - nie było wycieku nigdzie. Wyłączyłem silnik i samochód stał na kanale 3 godziny i nie było nigdzie wycieku. Podczas dokładnych oględzin zauważyłem, że przy turbinie, gdzie jest taki gruby plastikowy wąż jest bardzo może nie mokry, ale bardzo zawilgocony. I z tego jakby węża są stare ślady spływania do dołu, gdzie następnie jest ślad spływu na taką małą chłodniczkę, która nie wiem do czego służy. Po zakręceniu osłony i przejechaniu 3 km do garażu po około pół godziny zaobserwowałem wyciek spod auta płynu chłodzącego. Sprawdziłem w zbiorniczku i faktycznie go ubyło. Dolewam raz na 7 dni 1 litr płynu. Płyn ten to "denagerr". Pragnę dodać, że samochód jest z roku 1993 z klimatyzacją. Przeczytałem dużo postów na ten temat i w żadnym nie mogę znaleźć dla mnie konkretnego rozwiązania. Jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
pilocik69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pilocik69 » 15 lis 2007, 21:49

Musisz sie upewnic gdzie wycieka, prawdpodobnie mechanicy cos skopali przy wymianie. Jesli nie kpci na bialo to gdzies ucieka, obejrzyj bardzo dokladni silnik

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 16 lis 2007, 08:22

Ta chłodniczka to pewnie Intercooler bo innej tam nie ma. Może jest sytacja typu że wycieka z pod uszczelki na głowicy, zobacz czy nie sączy po bloku, bo jak zablokowało Ci termostat to bardzo prawdopodobne że mogło wywalić uszczelke z pod głowicy. Płyn może sączyć na zewnątrz głowicy i nie bedzie śladów płynu w oleju ani oleju w płynie. Poprostu może wywalać z płaszcza na zewnątrz. Bo szczerze mówiąc koło turbiny to nie ma z czego tam sie sączyć.

fx65
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fx65 » 25 lis 2007, 10:06

Dzięki za porady,sprawdziłem i faktycznie na tym wężu który wymienili mi występowały bardzo małe ubytki płynu, i to tylko wówczas jak silnik był zimny.

figo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: figo » 06 gru 2007, 10:08

dolewałem dziś płyn chłodzący i płyn do wspomagania ..no i przełałem oby dwa :), jest troche ponad stan max. w oby dwóch zbiornikach. czy moge tak zostawić ? czy moze sie to jakoś odbić ?
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rczopik2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rczopik2 » 06 gru 2007, 12:31

figo pisze:dolewałem dziś płyn chłodzący i płyn do wspomagania ..no i przełałem oby dwa :), jest troche ponad stan max. w oby dwóch zbiornikach. czy moge tak zostawić ? czy moze sie to jakoś odbić ?
pozdrawiam.
To zależy ile jest ponad max, ale zawsze możesz oba te płyny trochu odciągnąć szczykawką ze zbiorniczków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl