[B4 1Z] Sprężyny?
[B4 1Z] Sprężyny?
Witam
Nie znalazłem tego w zakładce szukaj. Otóż mój problem jest następujący. Przód mojego Avanta stoi wyżej niż tył :-| Chciałem podmienić sprężyny od Audi Abt lub Abk( chodzi o masę auta) i wsadzić do mojego, ale w moich naliczyłem 7 zwoii a w tych od wersji 2.0 8 zwoii. I teraz pytanie czy jak wsadzę te od wersji 2.0 to przód siądzie troszkę w dół czy jeszcze bardziej do góry pójdzie? A i jeszcze jedno, bo mam możliwość wzięcie też sprężyn od Audi 90 tylko tamte są już niższe jak się na nie patrzy o około 2-3 cm, czy te springi od 90-tki podejdą do B4 czy nie? Proszę o pomoc i doradztwo
Nie znalazłem tego w zakładce szukaj. Otóż mój problem jest następujący. Przód mojego Avanta stoi wyżej niż tył :-| Chciałem podmienić sprężyny od Audi Abt lub Abk( chodzi o masę auta) i wsadzić do mojego, ale w moich naliczyłem 7 zwoii a w tych od wersji 2.0 8 zwoii. I teraz pytanie czy jak wsadzę te od wersji 2.0 to przód siądzie troszkę w dół czy jeszcze bardziej do góry pójdzie? A i jeszcze jedno, bo mam możliwość wzięcie też sprężyn od Audi 90 tylko tamte są już niższe jak się na nie patrzy o około 2-3 cm, czy te springi od 90-tki podejdą do B4 czy nie? Proszę o pomoc i doradztwo
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Podejdą, po za tym liczy się twardość sprężyny a nie wysokość.Vojtas87 pisze:czy te springi od 90-tki podejdą do B4 czy nie? Proszę o pomoc i doradztwo
A może warto pomyśleć i z tyłu podmienić sprężyny bo są siadnięte?Vojtas87 pisze:Otóż mój problem jest następujący. Przód mojego Avanta stoi wyżej niż tył
- sagem
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Vojtas87 pisze:To może być tak, że jak założę te od benzyny 8 zwojowe to siądzie przód niżej? A te od 90-tki to jeszcze inaczej się przód ułoży?
W teorii jest tak, ze zakładając springi z lżejszego silnika ( 2.0 ) do cięższego ( V6 ) powinno być niżej. Natomiast jest tyle firmy i wynalazków, że tak na prawdę w praktyce często bywa inaczej.
Tak na prawdę nie powinno być podziału czy to 80 czy 90, po prostu na rodzaj silnika.
- Sprężyny do 1Z na przód mają oznaczenia:
- 2 kropki żółte, 3 brązowe - Standard (również w AAZ i NG, przy opcji z klimą, bądź automatyczną skrzynią biegów w silnikach: ABT, ABK, ADW), OEM: 8A0 411 105 BG
- 2 kropki rosa, 1 brąz lub 1 pomarańczowa i 3 rosa
- dla pojazdów ze sportowym zawieszeniem w silnikach 1Z, NG, ACE, OEM: 8A0 411 105 AF
2 kropki rosa, 2 brąz - dla pojazdów ze sportowym zawieszeniem oraz klimą bądź automatyczną skrzynią w silnikach 1Z, NG, OEM: 8A0 411 105 AG - 2 kropki żółte, 2 fioletowe - w pojazdach z poduszkami bezp. z klimatyzacją bądź automatyczną skrzynią w silnikach 1Z, AAZ, NG, OEM: 8A0 411 105 BH
2x żółty i 1x czerwony - brak takich spręzyn na tył w ETCEgazela93 pisze:Panowie mam problem bo nie wiem z czego mam springi z tyłu. Ich wysokość to 34,5 cm mają 2 zółte i 1 czerwoną lub brązową kropke, mają następnujące numery SBG1406 8A05C6. silnik 1Z 1.9 tdi
2x żółty i 1x brązowy to sprężyny na tył do Avanta z silnikami ABT/ABK/6A/NG/ACE/ADA
A ja mam pytanie z innej beczki.
Poszukuję oryginalnych sprężyny do swojej audi ( 80 b4 avant 1z)
Czy od b3 pasują?
Czy te wersje silnikowe są tak ważne? Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy będę mógł wsadzić np. z 2.0 ?
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy nie będzie stał przód niżej tył wysoko? Albo odwrotnie?
Poszukuję oryginalnych sprężyny do swojej audi ( 80 b4 avant 1z)
Czy od b3 pasują?
Czy te wersje silnikowe są tak ważne? Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy będę mógł wsadzić np. z 2.0 ?
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy nie będzie stał przód niżej tył wysoko? Albo odwrotnie?
- sagem
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Włożyć możesz od wszystkiego. Kwestia prowadzenia i wyglądu.paji pisze:Czy te wersje silnikowe są tak ważne? Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy będę mógł wsadzić np. z 2.0 ?
To akurat bzdura, bo nic do tego nie ma TDI, czy zawieszenie jest miększe czy twardsze. Po prostu albo auto fabrycznie miało pakiet komfort, albo nie ( różnica w sprężynach ). Sprężyny od 1.8 z B3 pasowały bez problemu, ale na pewno wkładając je do 1Z auto siądzie niżej, bo silnik jest dużo cięższy.szaakaal pisze:w tdi-kach jest miększe że tak powiem zawieszenie i springi od auta z silnikiem benzynowym nie będą pasowały bo możesz osiągnąć własnie taki efekt o jaki pytasz...