[B4 2.0 ABT+LPG] Bordowe wozidełko by Gh0st666 ;)
[B4 2.0 ABT+LPG] Bordowe wozidełko by Gh0st666 ;)
Witam wszystkich
Jestem użytkownikiem forum od niedawna jak też i szczęśliwym posiadaczem B4-ki od 10 listopada 2012. Nie miałem okazji jej zaprezentowania do tej pory, postanowiłem więc zebrać parę fotek i przedstawić Wam moje 0000 <3
W skrócie:
- składak
- rok produkcji 1996
- Audi 80 B4 typ 8C
- motorownia 2.0 90KM
- przebieg w dzień zakupu 278 500km
Wyposażenie standardowe:
- 5-cio biegowa manualna skrzynia
- wspomaganie kierownicy
- System bezpieczeństwa Procon-Ten
- dzielona tylna kanapa
- ABS
- immobiliser ( zdemontowany )
- centralny zamek z kluczyka
- manualny szyberdach
- elektryczna regulacja reflektorów
- manualne lusterka
- manualne szyby
- welurowa tapicerka
Wyposażenie dodatkowe:
- Podtlenek LPG xD
Mody:
- włączniki oświetlenia drzwiowe (wymiana )
- olej silnikowy półsyntetyk 10W40 ( wymieniany na taki sam co 10tys. km )
- sterowanie centralnym zamkiem z pilota
- wszystkie filtry co roku przed sezonem wiosennym (benzyny, gazu, powietrza, kabinowy)
- wymiana linki otwierania drzwi kierowcy
- zegary z obrotomierzem
- usunięcie zbędnych emblematów na klapie
- oświetlenie pokręteł nawiewu + schowka
- zmiana oświetlenia podsufitki
- oświetlenie LED w bagażniku
- nowe głośniczki podszybie 10cm + tylna półka ori 16cm
- wymiana żaróweczek w liczniku na diody LED ( czerwone )
- przednie kierunki dymione DEPO
- przyciemnienie reflektorów przednich
- ramka grilla + znaczek w czarny mat
W planach:
- gumowe dywaniki
- podłokietnik
- oświetlenie gniazda zapalniczki
- dołożenie czujnika temperatury zewnętrznej + wyświetlacz
- wywalenie "talerza" i zastąpienie go stożkiem
- kierownica sportowa lub od nowszej B4
- chromowane rygle drzwi
- polerka całego auta
- dodatkowe oświetlenie nóg LED
- Ori Alu 10 RAMIENNE 15"
Co zostało zrobione:
- zmiana oleju z 15W40 na 10W40 półsyntetyk
- demontaż immo z powodu drażniącego sposobu odpalania auta :evil:
- zmiana mieszka i gałki zmiany biegów
- CB Radio ( TTI TCB 880 + antena Midland ML-145 )
Listopad 2012 (dzień zakupu)
Grudzień 2012:
Styczeń 2013
Marzec 2013:
Maj 2013:
- Korzystając z wolnej niedzieli, postanowiłem podłubać troszkę przy mojej Niuni W pierwszej kolejności było podłączenie sygnalizacji kierunkami zamykania i otwierania auta z pilota. Następnie postanowiłem dojść do przyczyny dlaczego nie mam podświetlenia pokręteł nawiewu oraz schowka. Pogrzebałem trochę w bezpiecznikach na podszybiu ( przeglądnąłem wszystkie po kolei ) i po sprawdzeniu próbówką ku mojemu zdziwieniu okazało się, że prąd był. Prawdopodobnie poluzował się bezpiecznik za to odpowiadający. Grunt, że działa xD
- Przyszła pora na wymianę elementów przedniego zawieszenia prócz tulejek wahaczy, bo te o dziwo były w dobrym stanie Po tym zabiegu spotkała mnie nie miła niespodzianka na stacji diagnostycznej, ponieważ diagnosta stwierdził, że nie ustawi mi zbieżności z powodu wybitych tulei tylnej belki ;/ Więc na drugi dzień od razu wziąłem się za wymianę Teraz w końcu cicho jest na nierównościach no i "dupa nie ucieka" ;D
Jak wielu klubowiczów zapewne, nie posiadam filtra kabinowego na podszybiu. Więc trzeba było coś z tym zrobić ;D Mam nadzieję, że nikt mnie nie zlinczuje za moje rozwiązanie ale wymyśliłem coś takiego:
Do kratki na wlocie przymocowałem filtr z włókniny, stosowany w pochłaniaczach kuchennych Jest to nie widoczne normalnie, więc według mnie tymczasowo rozwiązanie dobre
Para fotek z nowymi kołpaczkami Jeden z poprzednich zgubiłem gdzieś w trasie i trzeba było resztę zdjąć ;/
Lipiec 2013:
Dołączam aktualne foty Audi xD
Oczywiście vlepa klubowa znalazła swe miejsce ;D
Październik 2013:
- Jako, że za miesiąc kończy się przegląd trzeba było wymienić przednią lewą lampę, ponieważ nie działa tam regulacja wysokości świecenia i mogliby doczepić się na przeglądzie. Tylko nie podoba mi się różnica pomiędzy lewą a prawą lampą :evil:
Będzie trzeba wymienić także ją aby się nie różniły wzajemnie.
- Fotka z postępu prac zmiany wyglądu frontu autka ;D
- No i nareszcie to, na co tak długo czekałem i polowałem...Obrotek ;D
W końcu zawitał na pokładzie ;D
Grudzień 2013:
- Długo mnie tu nie było więc warto dopisać co się zmieniło
Auto dostało nowe sworznie wahacza, gumową osłonę przekładni kierowniczej, nowe elastyczne przewody hamulcowe, filtr powietrza, korek zbiorniczka wyrównawczego. W niedługim czasie czeka mnie kolejna wymiana oleju ( 10W40 ) wraz z filtrem. Następnie wymiana amorów razem z poduszkami.
- W tym roku Św. Mikołaj był bardzo łaskawy i zostawił pod choinką nowe grające pudełeczko ;D
- Z powodu braku ogrzewania zabrałem się za regenerację klapki ciepło/zimno oraz pierwszej zamykającej przepływ powietrza.
Styczeń 2014:
- Osiągnięty przebieg 300 tyś. km
Marzec 2014:
Jako, że nastała wiosna Nadszedł czas aby zacząć coś rezać Tak, więc na początek wpadły dymione kierunki DEPO. Następnie pod młotek poszła ramka grilla wraz ze znaczkiem. Pryśnięte zostało w czarny mat. Plany początkowe zakładały połysk ale ostatecznie zostało w macie Również zostały podmienione standardowe żaróweczki w zegarach na czerwone LEDy Efekt nie jest powalający, bo światło nie rozchodzi się równomiernie po tarczach ale to w późniejszym czasie bd poprawione Na postoju przy odpalonym silniku, śmierdziało trochę gazem w środku jak i po podniesieniu maski, postanowiłem się tym zająć, korzystając z pięknego dnia Przyczyną w/w problemu okazał się nie dokręcony metalowy łącznik węża LPG z mikserem. Cały zespół wtrysku został rozebrany i wyczyszczony. Na chwilę obecną to wszystko ale to dopiero początek Aktualnie urodziła mi się córeczka więc chwilowo rezanie musi zejść na bok Poniżej kilka fotek z efektami rezania
W wolnej chwili została również wyczyszczona odma ( wszystkie elementy metalowe i gumowe ), ponieważ była zapchana taką białą mazią i w środku znalazłem takie zawiniątko z drutu. Wie ktoś co to jest? Aktualnie zostało to usunięte z auta.
Maj 2014:
Długo nie edytowałem tematu, więc czas najwyższy pochwalić się zmianami jakie nastąpiły w aucie Na pierwszy ogień poszła regeneracja podsufitki z powodu opadnięcia materiału z tyłu :evil: Narazie została ona wymontowana ze środka wyczyszczona ze starej gąbki i przygotowana do nałożenia nowej, lecz z braku funduszu chwilowo prace są wstrzymane ;/
W ostatnich dniach podjąłem się samodzielnego przyciemnienia lamp przednich z czego jestem teraz bardzo dumny ;D Według mnie wyszło świetnie ;D Idąc za ciosem w czarno pójdą również halogeny p/mgielne ale to kiedy indziej
Czerwiec 2014:
Czas na mały update Doszły nowe stickery na autko ( w planie jest jeszcze kilka jak znajde jakieś fajne <ok> ), Na pokładzie zawitało długo wyczekiwane Radio CB. Antena już była od dawna, lecz trzeba było naprawić, bo nie chciała dać się zestroić za żadne skarby...;/ Ale sytuacja już została opanowana No i w końcu regeneracja podsufitki zmierza ku końcowi ;D Jak prace zostaną ukończone na pewno zdjęcie będzie dodane
@Update
Wrzesień 2014:
Czas na kolejne zmiany i prace przy moim maleństwie Doszły dwie kolejne vlepki. I przede wszystkim ta najważniejsza..."Audi80.pl" ;D Tu z podziękowaniami dla klubowicza "Doc" . no i pudełeczko grające niskimi tonami ;D Czyli w skrócie Bum, bum, bum... ;D Wiem, że zaraz ktoś powie że szału nie ma, bo słaby sprzęt i wgl ale mi taki w zupełności wystarczy. A teraz czas na fotki
22.11.2014:
Przytrafiła się podwójnie nieprzyjemna niespodzianka w drodze do mojej ukochanej ;/ Najpierw przez remont drogi musiałem jechać objazdem, później dwa razy moja Niunia dostała kamieniem w szybę no i pękła w dolnym rogu ;/ Jakby tego było mało to dosłownie 2km od domu dziewczyny poszła nagrzewnica... No i podróż dokończyłem na holu...;/ Obecnie węże podpięte na krótko i jazda bez ogrzewania z braku czasu na wymianę nagrzewnicy ;/
Wrzesień 2015:
Dawno temat nie był aktualizowany, ponieważ długo nic się nie zmieniało z powodu braku funduszy no i coraz chłodniej na dworze ;/ Jedyna zmiana poza standardowymi wymianami filtrów itp to zmiana kołpaków
Oglądajcie i komentujcie Sugestie rezania mile widziane
Jestem użytkownikiem forum od niedawna jak też i szczęśliwym posiadaczem B4-ki od 10 listopada 2012. Nie miałem okazji jej zaprezentowania do tej pory, postanowiłem więc zebrać parę fotek i przedstawić Wam moje 0000 <3
W skrócie:
- składak
- rok produkcji 1996
- Audi 80 B4 typ 8C
- motorownia 2.0 90KM
- przebieg w dzień zakupu 278 500km
Wyposażenie standardowe:
- 5-cio biegowa manualna skrzynia
- wspomaganie kierownicy
- System bezpieczeństwa Procon-Ten
- dzielona tylna kanapa
- ABS
- immobiliser ( zdemontowany )
- centralny zamek z kluczyka
- manualny szyberdach
- elektryczna regulacja reflektorów
- manualne lusterka
- manualne szyby
- welurowa tapicerka
Wyposażenie dodatkowe:
- Podtlenek LPG xD
Mody:
- włączniki oświetlenia drzwiowe (wymiana )
- olej silnikowy półsyntetyk 10W40 ( wymieniany na taki sam co 10tys. km )
- sterowanie centralnym zamkiem z pilota
- wszystkie filtry co roku przed sezonem wiosennym (benzyny, gazu, powietrza, kabinowy)
- wymiana linki otwierania drzwi kierowcy
- zegary z obrotomierzem
- usunięcie zbędnych emblematów na klapie
- oświetlenie pokręteł nawiewu + schowka
- zmiana oświetlenia podsufitki
- oświetlenie LED w bagażniku
- nowe głośniczki podszybie 10cm + tylna półka ori 16cm
- wymiana żaróweczek w liczniku na diody LED ( czerwone )
- przednie kierunki dymione DEPO
- przyciemnienie reflektorów przednich
- ramka grilla + znaczek w czarny mat
W planach:
- gumowe dywaniki
- podłokietnik
- oświetlenie gniazda zapalniczki
- dołożenie czujnika temperatury zewnętrznej + wyświetlacz
- wywalenie "talerza" i zastąpienie go stożkiem
- kierownica sportowa lub od nowszej B4
- chromowane rygle drzwi
- polerka całego auta
- dodatkowe oświetlenie nóg LED
- Ori Alu 10 RAMIENNE 15"
Co zostało zrobione:
- zmiana oleju z 15W40 na 10W40 półsyntetyk
- demontaż immo z powodu drażniącego sposobu odpalania auta :evil:
- zmiana mieszka i gałki zmiany biegów
- CB Radio ( TTI TCB 880 + antena Midland ML-145 )
Listopad 2012 (dzień zakupu)
Grudzień 2012:
Styczeń 2013
Marzec 2013:
Maj 2013:
- Korzystając z wolnej niedzieli, postanowiłem podłubać troszkę przy mojej Niuni W pierwszej kolejności było podłączenie sygnalizacji kierunkami zamykania i otwierania auta z pilota. Następnie postanowiłem dojść do przyczyny dlaczego nie mam podświetlenia pokręteł nawiewu oraz schowka. Pogrzebałem trochę w bezpiecznikach na podszybiu ( przeglądnąłem wszystkie po kolei ) i po sprawdzeniu próbówką ku mojemu zdziwieniu okazało się, że prąd był. Prawdopodobnie poluzował się bezpiecznik za to odpowiadający. Grunt, że działa xD
- Przyszła pora na wymianę elementów przedniego zawieszenia prócz tulejek wahaczy, bo te o dziwo były w dobrym stanie Po tym zabiegu spotkała mnie nie miła niespodzianka na stacji diagnostycznej, ponieważ diagnosta stwierdził, że nie ustawi mi zbieżności z powodu wybitych tulei tylnej belki ;/ Więc na drugi dzień od razu wziąłem się za wymianę Teraz w końcu cicho jest na nierównościach no i "dupa nie ucieka" ;D
Jak wielu klubowiczów zapewne, nie posiadam filtra kabinowego na podszybiu. Więc trzeba było coś z tym zrobić ;D Mam nadzieję, że nikt mnie nie zlinczuje za moje rozwiązanie ale wymyśliłem coś takiego:
Do kratki na wlocie przymocowałem filtr z włókniny, stosowany w pochłaniaczach kuchennych Jest to nie widoczne normalnie, więc według mnie tymczasowo rozwiązanie dobre
Para fotek z nowymi kołpaczkami Jeden z poprzednich zgubiłem gdzieś w trasie i trzeba było resztę zdjąć ;/
Lipiec 2013:
Dołączam aktualne foty Audi xD
Oczywiście vlepa klubowa znalazła swe miejsce ;D
Październik 2013:
- Jako, że za miesiąc kończy się przegląd trzeba było wymienić przednią lewą lampę, ponieważ nie działa tam regulacja wysokości świecenia i mogliby doczepić się na przeglądzie. Tylko nie podoba mi się różnica pomiędzy lewą a prawą lampą :evil:
Będzie trzeba wymienić także ją aby się nie różniły wzajemnie.
- Fotka z postępu prac zmiany wyglądu frontu autka ;D
- No i nareszcie to, na co tak długo czekałem i polowałem...Obrotek ;D
W końcu zawitał na pokładzie ;D
Grudzień 2013:
- Długo mnie tu nie było więc warto dopisać co się zmieniło
Auto dostało nowe sworznie wahacza, gumową osłonę przekładni kierowniczej, nowe elastyczne przewody hamulcowe, filtr powietrza, korek zbiorniczka wyrównawczego. W niedługim czasie czeka mnie kolejna wymiana oleju ( 10W40 ) wraz z filtrem. Następnie wymiana amorów razem z poduszkami.
- W tym roku Św. Mikołaj był bardzo łaskawy i zostawił pod choinką nowe grające pudełeczko ;D
- Z powodu braku ogrzewania zabrałem się za regenerację klapki ciepło/zimno oraz pierwszej zamykającej przepływ powietrza.
Styczeń 2014:
- Osiągnięty przebieg 300 tyś. km
Marzec 2014:
Jako, że nastała wiosna Nadszedł czas aby zacząć coś rezać Tak, więc na początek wpadły dymione kierunki DEPO. Następnie pod młotek poszła ramka grilla wraz ze znaczkiem. Pryśnięte zostało w czarny mat. Plany początkowe zakładały połysk ale ostatecznie zostało w macie Również zostały podmienione standardowe żaróweczki w zegarach na czerwone LEDy Efekt nie jest powalający, bo światło nie rozchodzi się równomiernie po tarczach ale to w późniejszym czasie bd poprawione Na postoju przy odpalonym silniku, śmierdziało trochę gazem w środku jak i po podniesieniu maski, postanowiłem się tym zająć, korzystając z pięknego dnia Przyczyną w/w problemu okazał się nie dokręcony metalowy łącznik węża LPG z mikserem. Cały zespół wtrysku został rozebrany i wyczyszczony. Na chwilę obecną to wszystko ale to dopiero początek Aktualnie urodziła mi się córeczka więc chwilowo rezanie musi zejść na bok Poniżej kilka fotek z efektami rezania
W wolnej chwili została również wyczyszczona odma ( wszystkie elementy metalowe i gumowe ), ponieważ była zapchana taką białą mazią i w środku znalazłem takie zawiniątko z drutu. Wie ktoś co to jest? Aktualnie zostało to usunięte z auta.
Maj 2014:
Długo nie edytowałem tematu, więc czas najwyższy pochwalić się zmianami jakie nastąpiły w aucie Na pierwszy ogień poszła regeneracja podsufitki z powodu opadnięcia materiału z tyłu :evil: Narazie została ona wymontowana ze środka wyczyszczona ze starej gąbki i przygotowana do nałożenia nowej, lecz z braku funduszu chwilowo prace są wstrzymane ;/
W ostatnich dniach podjąłem się samodzielnego przyciemnienia lamp przednich z czego jestem teraz bardzo dumny ;D Według mnie wyszło świetnie ;D Idąc za ciosem w czarno pójdą również halogeny p/mgielne ale to kiedy indziej
Czerwiec 2014:
Czas na mały update Doszły nowe stickery na autko ( w planie jest jeszcze kilka jak znajde jakieś fajne <ok> ), Na pokładzie zawitało długo wyczekiwane Radio CB. Antena już była od dawna, lecz trzeba było naprawić, bo nie chciała dać się zestroić za żadne skarby...;/ Ale sytuacja już została opanowana No i w końcu regeneracja podsufitki zmierza ku końcowi ;D Jak prace zostaną ukończone na pewno zdjęcie będzie dodane
@Update
Wrzesień 2014:
Czas na kolejne zmiany i prace przy moim maleństwie Doszły dwie kolejne vlepki. I przede wszystkim ta najważniejsza..."Audi80.pl" ;D Tu z podziękowaniami dla klubowicza "Doc" . no i pudełeczko grające niskimi tonami ;D Czyli w skrócie Bum, bum, bum... ;D Wiem, że zaraz ktoś powie że szału nie ma, bo słaby sprzęt i wgl ale mi taki w zupełności wystarczy. A teraz czas na fotki
22.11.2014:
Przytrafiła się podwójnie nieprzyjemna niespodzianka w drodze do mojej ukochanej ;/ Najpierw przez remont drogi musiałem jechać objazdem, później dwa razy moja Niunia dostała kamieniem w szybę no i pękła w dolnym rogu ;/ Jakby tego było mało to dosłownie 2km od domu dziewczyny poszła nagrzewnica... No i podróż dokończyłem na holu...;/ Obecnie węże podpięte na krótko i jazda bez ogrzewania z braku czasu na wymianę nagrzewnicy ;/
Wrzesień 2015:
Dawno temat nie był aktualizowany, ponieważ długo nic się nie zmieniało z powodu braku funduszy no i coraz chłodniej na dworze ;/ Jedyna zmiana poza standardowymi wymianami filtrów itp to zmiana kołpaków
Oglądajcie i komentujcie Sugestie rezania mile widziane
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 14:45 przez Gh0st666, łącznie zmieniany 32 razy.
Moi drodzy parafianie ;D Pokrowca na kiere już nie ma od samego początku bo też mnie to raziło ^_^ Naklejek z tyłu też Na siedzenia chce zakupić z czasem komplecik jakiś ładny A żeby fotel się nie niszczył tak to narazie zostaje ten co jest. Mieszek i gałeczka też jest do wymiany ale czekam na przypływ gotóweczki ;P Motorek zagazowany Wczoraj trasa 450km, średnie spalanie wyszło 9,5 /100km Motor suchutki bez wycieków Obecnie muszę wymienić olejek w silniku na 10W40 półsyntetyka oraz linkę od klamki wew. drzwi kierowcy :evil: bo wychodzenie z auta przyprawia o sporo nerwów :mrgreen:
Tak myślałem ale tubke mam już zmontowaną tylko czekam na piecyk ;P Sam robiłem tube Zobaczymy jak to bd grało ;P Jak lipnie to pomyślimy nad skrzynką jak wspomniałeśTą całą tube zamień na skrzynie, bo tuba nie ma prawa grać poprawnie.
Taki mam zamiar właśnie To jest moje oczko w głowie Jak już ktoś wspomniał na forum, że o auto dba czasem lepiej jak o dziewczynę <ok>No audi malyna Dbaj a będzie służyć
A więcej fotek wrzucę jak pogoda dopisze, bo narazie to jest paskudnie
Kilka postów wyżej napisałem że tego pokrowca na kierownicy już nie ma od samego dnia zakupu ;D Bo też mi to przeszkadzało ;pgarry99 pisze:Wyglada ciekawie,tylko tak jak koledzy wyżej doradzają wywal ten pokrowiec z kierownicy,kup nowy mieszek takie pierdoły a dają na prawde dużo.
Macie może jakieś podpowiedzi co warto zrezać w Audiczce? ;P
- SebastianCOOO
- Forum Audi 80
Owszem ;D Działam ale narazie drobiazgi wizualne, bo waluty brak na większe mody ;P
W najbliższym czasie jest do wymiany smarowidło razem z filtrem oraz płyn chłodniczy bo (zabijcie mnie ;D ) ale zmuszony byłem dolać wody ;/ Następne w kolejce do wymiany bd elastyczne przewody hamulcowe + płyn oraz tylne klocki wraz z tarczami, bo nie są juz w najlepszej kondycji ;/
W najbliższym czasie jest do wymiany smarowidło razem z filtrem oraz płyn chłodniczy bo (zabijcie mnie ;D ) ale zmuszony byłem dolać wody ;/ Następne w kolejce do wymiany bd elastyczne przewody hamulcowe + płyn oraz tylne klocki wraz z tarczami, bo nie są juz w najlepszej kondycji ;/
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 17:50 przez Gh0st666, łącznie zmieniany 1 raz.
- SebastianCOOO
- Forum Audi 80
No Michał przyznam że teraz elegancko się prezentuje. Trzeba będzie na spocie obadać jak swoją maszynkę zrobię, bo ostatnio jechałem do Iławy i mi nawaliło Po drodze było to do Artura podprowadziłem ok 5 km Rozebraliśmy i okazało się że nowy przerywacz pękł. Teraz do komarka jakieś części kupić to masakra wszystko jednorazowe. Ale postaram się to ogarnąć i myślę że na najbliższym spocie zawitam.