[B3 1.8 PM 90KM] Nieprzyzwoite spalanie Pb
[B3 1.8 PM 90KM] Nieprzyzwoite spalanie Pb
Witam,
Jak w temacie- spalanie mojej B3 w motorze 1.8 (1991r.) w mieście przy cholernie oszczędnej jeździe to 11l. Normalna jazda po mieście związana jest ze zużyciem rzędu 13- 14l./ 100km. O co chodzi?
Wszędzie czytam o spalaniu w granicach 10l./ 100km. Na forum jest kilka podobnych tematów ale wszystkie zachaczają o LPG a moja Pysia jest gazową dziewicą;) Proszę o sugestie.
Jak w temacie- spalanie mojej B3 w motorze 1.8 (1991r.) w mieście przy cholernie oszczędnej jeździe to 11l. Normalna jazda po mieście związana jest ze zużyciem rzędu 13- 14l./ 100km. O co chodzi?
Wszędzie czytam o spalaniu w granicach 10l./ 100km. Na forum jest kilka podobnych tematów ale wszystkie zachaczają o LPG a moja Pysia jest gazową dziewicą;) Proszę o sugestie.
jesli chodzi o czujnik temp. to sciagnac wtyczke i pomierzyc rezystancje przy odp. temeraturach. jesli chodzi o lambde to musisz dojsc do przewodu z sondy i w czasie pracy silnika pomietzyc napiecia. powinny sie na przemian zmieniac w srodkowej granicy przedziay od 0-1V, jesli jest zdechla na amen to nie bedzie nic. poczyta poszukaj na forum, bylo na pewno
Generalnie tak jak koledzy piszą najbardziej na spalanie wpływa czujnik i sonda ale są też drobne pierdoły typu czujnik od podgrzewania jeża w kolektorze, szczelność wydechu, termostat zbiezność cisnienie w oponach itd :lol:
Po normalnym dużym mieście da sie zejsć do ok 10-10,5l na 100 przy normalnej jeździe czyli nieraz depnąć itd. Teraz będę jeździł jak emeryt i sprawdzę czy da sie zejść ponizej 10 na razie według wskaźnika wydaję sie ze się da <ok>
Po normalnym dużym mieście da sie zejsć do ok 10-10,5l na 100 przy normalnej jeździe czyli nieraz depnąć itd. Teraz będę jeździł jak emeryt i sprawdzę czy da sie zejść ponizej 10 na razie według wskaźnika wydaję sie ze się da <ok>
W tym właśnie problem, że przy emeryckiej jeździe moje auto dało wynik 10l.\100 i ti jest spalanie nie do pobicia w jego przypadku. Co myślicie o sprawdzeniu przepustnicy? (czyszczenie, regulacja)GerB3 pisze:Teraz będę jeździł jak emeryt i sprawdzę czy da sie zejść ponizej 10 na razie według wskaźnika wydaję sie ze się da <ok>
Trasy po mieście (Wrocław) po 10km., dojeżdżanie pod światła na biegu, starm się nie stawać na skrzyżowaniach, dohamowywać silnikiem, obroty do 2000. Silnik łapie temperaturę 90C... Nie liczę na 7l. chciałym nim jeździć NORMALNIE w okolicach 10l. ale nie 14(!)GerB3 pisze:A jakie trasy robisz? Auto łapie temperature? jakie ma obroty jak się nagrzeje? Bo ten silnik nigdy nie bedzie palił po 8-9l po miescie najmniej to chyba 9,5 się da. Fabryka podaje spalanie 10,5 testy z 1986 mówiły o 10,8 a to ze tutaj niektórym pali po 7l na 100 to sie nie sugeruj tym <ok>