Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[80 1.8S JN] Przełącznik zespolony puszcza dymka

ODPOWIEDZ
szymo324
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 1.8S JN] Przełącznik zespolony puszcza dymka

Post autor: szymo324 » 06 sie 2013, 07:57

Witam.
Ostatnio mam taki problem z przełącznikiem zespolonym, że od czasu do czasu, gdy włączę zapłon to dymi z tyłu manetki wycieraczek i awaryjnych. Gdy przekręcę kluczyk w stacyjce po raz drugi to już nie dymi. Rozebrałem manetkę - nie zauważyłem żadnych przepaleń czy czegoś co mogłoby wskazywać na zwarcie. Przypuszczam więc, że jakieś zwarcie będzie na tych ścieżkach z tyłu. Czy można się do nich jakoś dostać, żeby zobaczyć co w trawie piszczy, czy od razu lepiej kupić pająka? Jeżeli kupić to proponujecie używany oryginał czy nowe nie wiadomo co?

[ Dodano: 2013-08-06, 08:09 ]
A może to nie jest wina przełącznika zespolonego? O ile dobrze pamiętam to natrafiłem tutaj na post, w którym gość pisał, że robiło mu podobnie natomiast on podejrzewał stacyjkę, bo klucz z niej wyjmował ciepły (sprawdzałem u siebie, jest zimny).

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 13 sie 2013, 21:39

W manetkach blaszki sa zamontowane w plastiku, jesli wybierak sie zsunie na sciezke obok to moze wtedy zewrzec kilka blaszek jednoczesnie, a to wlasciwie normalna sprawa, wkoncu ile te pajaki maja wytrzymywac. Najlepiej rozebrać pałąk i go porządnie przeczyścić (z reguły po tylu latach są tam kłęby kurzu; jaki wiadomo kurz jest elektrostatyczny), względnie wyprostować te styki.

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 14 sie 2013, 00:20

To samo miałem i ja:-P pomogło wymiana na zamiennik i do tej pory działa:-) na nic się zdały próby jakiej kolwiek naprawy.

szymo324
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szymo324 » 15 sie 2013, 20:05

Wyjąłem kostkę stacyjki pooglądałem i wyglądała bardzo dobrze, więc zamówiłem przełącznik zespolony, oryginalny używany. Zamontowałem i zobaczę co się będzie działo, ale przypuszczam, że dymiło właśnie przez ten przełącznik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl