[80 B4 ABK 2.0E] Zgasł i nie odpala - BRAK iskry
to u mnie sytulacja jest troche inna
od 3 dni auto ma najscia
przerywa wcisniecie pedalu gazu nie wiele pomaga ciezko wkreca sie na obroty w koncu jak mu przejdzie to jest ok zbiera sie nic nie przerywa.Ostatnio jak stalem w korku zgasl i nie chcial odpalic krecilem nim ok 10 min puzniej odpalili bez problemu pojechalem i juz nie wiem co jest czy czujnik halla czy cewka
od 3 dni auto ma najscia
przerywa wcisniecie pedalu gazu nie wiele pomaga ciezko wkreca sie na obroty w koncu jak mu przejdzie to jest ok zbiera sie nic nie przerywa.Ostatnio jak stalem w korku zgasl i nie chcial odpalic krecilem nim ok 10 min puzniej odpalili bez problemu pojechalem i juz nie wiem co jest czy czujnik halla czy cewka
obstawiam czujnik halla też mialem takie przeboje silnik potrafił mi zgasnąć w czasie jazdy przy 120/h mmmmm rewela :shock: nieraz było że go zgasiłem i później nie mogłem odpalić wymieniłem cewkę i nic to nie pomogło przez przypadek odkryłem ze to hall kupiłem cały używany aparat kompletny z kablami za 100 -kę i już jakieś pół roku mam spokój więc obstaję przy hallu
-
- Forum Audi 80
Witam koledzy. Chce się poradzić. Otóż miałem takie sytuacje, że podczas jazdy niunia zgasła nieraz przy dosyć dużych prędkościach i nie chciała odpalić. pierwsze co to sprawdzenie iskry, której brak. No to wymiana cewki. Niestety dalej nic. Postoi i po paru godzinach odpala. nagrzeje się i dalej kaput. Znowu nie ma iskry. Wziąłem gdy zgasła wypiołem i wpiołem czujnik halla i odziwo odpaliła. Chodziła potem znowu zgasła no to powtórka, odpaliła i na razie spokój. Waszym zdaniem czujnik do wymiany??? Bo raczej na to wskazuje
czeka cie wyciąganie aparatu zapłonowego i wymiana hallafukasz1313 pisze:Witam koledzy. Chce się poradzić. Otóż miałem takie sytuacje, że podczas jazdy niunia zgasła nieraz przy dosyć dużych prędkościach i nie chciała odpalić. pierwsze co to sprawdzenie iskry, której brak. No to wymiana cewki. Niestety dalej nic. Postoi i po paru godzinach odpala. nagrzeje się i dalej kaput. Znowu nie ma iskry. Wziąłem gdy zgasła wypiołem i wpiołem czujnik halla i odziwo odpaliła. Chodziła potem znowu zgasła no to powtórka, odpaliła i na razie spokój. Waszym zdaniem czujnik do wymiany??? Bo raczej na to wskazuje
-
- Forum Audi 80
Słowa Tomka mogą okazać się proroczetomek1982 pisze:czeka cie wyciąganie aparatu zapłonowego i wymiana halla
Poza tym sugerując się tym tematem https://audi80.pl/b4-abk-problem-z-z ... t35212.htm sam możesz sprawdzić czujnik Halla
Sprawdzenie czy czujnik Halla w aparacie zapłonowym daje sygnał:
Możesz też spróbować sprawdzić czy z Halla wychodzi sygnał masy na środkowym pinie (boczne to plus i minus które go zasilają). Ale używaj do tego tylko miernika bo jeśli podłączysz do niego żarówkę (nawet małą) z plusem to możesz go uszkodzić. Najlepiej wkłuć się igłą w środkowy pin, drugi koniec miernika podłączyć pod plus i ustawić na pomiar napięcia stałego. Teraz wystarczy powoli kręcić silnikiem najlepiej wrzucić wyższy bieg i popychać auto. Napięcie powinno pojawiać się znikać (tzn. 12V później 0V).