Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1z] nagle zaczęło brać olej .

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1z] nagle zaczęło brać olej .

Post autor: przemoO23 » 22 sie 2013, 13:20

No i się zaczęło ,do niedawna ubytków olej nie miałem w ogóle (co mnie trochę dziwiło przy 360kkm ) i nagle się zaczęło brać .Teraz tylko pytanie czy uszczelniacze (bym się cieszył) i pierścienie (bym się nie cieszył) .
Nie kopci ( tylko przy odpalaniu puści biały dymek ),z odpalaniem nie ma większych problemów .
Zużycie oleju trudno mi określić , ale wygląda to mniej więcej tak że na 120-130km znikają 2 kreseczki(rzędy kropek) na bagnecie .
Wcześniej stan oleju był full (max) i to mnie trochę martwi czy nie wywaliło mi uszczelniaczy .

Aha (nie będę zakładał już nowego tematu) , podczas wymiany filtra paliwa ,przy ściąganiu węża od "dolotu" razem z wężykiem wyszła mi ta metalowa rurka na którą jest naciągnięty wąż (wyszła z korpusu podstawy filtra) .
Czy to normalne (LOL) czy podstawa jest do wymiany ?

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 22 sie 2013, 23:40

Moim skromnym zdaniem to raczej kolego masz wyciek niż przepal uszczelniiacze tak nagle i szybko nie padają. Mnie się delikatnie poci silnik i na 10000 km dolewam ok 0.5 l a w twoim wypadku to będą większe ubytki czyli by musiało byc widoczne podymianie.

Awatar użytkownika
audki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audki » 23 sie 2013, 09:39

Kolego pierwsze co to obejrzyj dobrze silnik, czy spod klawiatury nie leci spod czujnika oleju czy nawet simering na wale nie puścił, dopiero potem zastanawiaj się nad remontem silnika :)

kozak_191
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kozak_191 » 26 sie 2013, 12:49

mi przy maxie nic sie nie stało nawet ponad max miałem wiec raczej to nie to. Ja bym dokładnie obejrzał silnik czy nie masz wycieku. Jeszcze możesz sprawdzić turbo z tej rury co idzie do intercoolera jak tam sie sprawa ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl