[B3 1.8] Wymiana tuleji, silentblockow wachaczy
[B3 1.8] Wymiana tuleji, silentblockow wachaczy
witam
jak wymienic tuleje wachaczy
czy mozna zrobic to samemu? czy nalezy jechac do warsztatu??
Jezeli ktos wie jak to wymienic to prosze o pomoc
jak wymienic tuleje wachaczy
czy mozna zrobic to samemu? czy nalezy jechac do warsztatu??
Jezeli ktos wie jak to wymienic to prosze o pomoc
To macie jakieś tanie warsztaty.
Mi za wymianę gum zewnętrznych na przegubach, tarcz, klocków zaśpiewali 70zł z stronę. Samemu zrobiłem jedną stronę w około 40 minut z gruntownym myciem przegubu.
Ja proponuję zrobić tak.
Wymontuj wahacz i idź do kogoś na prasę. Wcześniej jednak ustal ile będzie to kosztowało. Ja myślę, że 20-30zł to na 4 powinno wystarczyć. Nie jest to ciąża praca i możnawykonać ją nawet bez kanału.
Życzę powodzenia.
Mi za wymianę gum zewnętrznych na przegubach, tarcz, klocków zaśpiewali 70zł z stronę. Samemu zrobiłem jedną stronę w około 40 minut z gruntownym myciem przegubu.
Ja proponuję zrobić tak.
Wymontuj wahacz i idź do kogoś na prasę. Wcześniej jednak ustal ile będzie to kosztowało. Ja myślę, że 20-30zł to na 4 powinno wystarczyć. Nie jest to ciąża praca i możnawykonać ją nawet bez kanału.
Życzę powodzenia.
U mnie to wyglądało tak. Klucz nasadowy, już nie pamiętam czy 30mm, czy 32mm , konkretny młotek min 2 kg i atak. Wcześniej stwierdziłem, że wycisnę na imadle, niestety poddało się , a służyło mi naprawdę wiele lat. No chyba, że ktoś ma takie poniemieckie imadło, widziałem takie u ludzi mieszkających na mazurach. Ależ kochani co to są za imadła :mrgreen: wprost idealne.
Co do włożenia nowych tulejek to wachacz można lekko podgrzać a tulejki zamrozić w zamrażalniku :mrgreen:
Co do włożenia nowych tulejek to wachacz można lekko podgrzać a tulejki zamrozić w zamrażalniku :mrgreen:
Nic z tych rzeczy w imadle też się robi bez problemu odpowiednie tulejki godzina roboty i dwie strony wymienione.Bez najmniejszego problemu i gniazda zostają w całości. 8-)romeo pisze:nie polecam robic tego w imadle jak samemu to tylko przy uzyciu prasy rozwalisz gniazda i bedziesz wymieniał całe wachacze
witam, cały przód naprawiałem w zeszłym roku - bajka
nie jestem mechanikiem a w ciągu jednego dnia zrobiłem wszystko przy pomocy prasy którą zrobił mój tata (jest genialny)
prasa wygląda następująco:
odpowiednio długa śruba, M8 lub większa;
różne mocne i odpowiednio dużej średnicy płaskie podkładki
tuleja dłuższa niż wymieniana część, i o odpowiedniej średnicy: tzn taka jak wymieniana część
nie wymaga to dużych kosztów i jeśli odpowiednio dobierze się średnice tulei to wymiana jest przyjemnością.
jeśli trzeba mogę zrobić fotkę tej prasy
no i kupuj wszystko firmy ATE (jest używana na pierwszy montaż) - u mnie po roku jazdy - 0 luzu, a nieraz dokładam do pieca na polnych drogach
powodzenia!
służę pomocą
nie jestem mechanikiem a w ciągu jednego dnia zrobiłem wszystko przy pomocy prasy którą zrobił mój tata (jest genialny)
prasa wygląda następująco:
odpowiednio długa śruba, M8 lub większa;
różne mocne i odpowiednio dużej średnicy płaskie podkładki
tuleja dłuższa niż wymieniana część, i o odpowiedniej średnicy: tzn taka jak wymieniana część
nie wymaga to dużych kosztów i jeśli odpowiednio dobierze się średnice tulei to wymiana jest przyjemnością.
jeśli trzeba mogę zrobić fotkę tej prasy
no i kupuj wszystko firmy ATE (jest używana na pierwszy montaż) - u mnie po roku jazdy - 0 luzu, a nieraz dokładam do pieca na polnych drogach
powodzenia!
służę pomocą