Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

B3 [ ALL] - Kleiste mazidło na tkaninie boczka jednych drzwi

ODPOWIEDZ
antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

B3 [ ALL] - Kleiste mazidło na tkaninie boczka jednych drzwi

Post autor: antoni » 14 wrz 2013, 04:53

Witam Panowie i o poradę proszę.
Tak się zaczęło. O Jezuniu !!! a czym się tak wybrudziłam, matttko!!jak to się leeepiii!!! , pan mi żakiet odkupisz, 300 złoty kosztował!!
To ja na nią. -Wytarłaś se pani brudne łapska o moje drzwi, zapomniałaś pani o tem i jeszcze pani morde drzesz!! i inne podobne uprzejmości śmy se wymienili.

Ja sie patrze, a kobieta ma rację!! Przez tapicerkę ( tkaninę ) boczka przebiło się jakieś kleiste pieroństwo i niczym nie można tego zmyć.
Lepi się toto strasznie niby klej butapren i niema końca wycierania i zmywania tego. Tkanina do wyrzucenia, ale czym zmyć plastik do którego była przyklejona. Żaden rozpuszczalnik tego nie rusza.
Tak to wygląda. Obrazek Obrazek

[ Dodano: 2013-09-14, 04:55 ]
ups.., fotki nie weszły- może teraz.
Obrazek Obrazek

[ Dodano: 2013-09-14, 05:00 ]
Sorrruję, ale nie wiem co się stało? Naprawdę nie było tych fotek jak spojrzałem na wysłany tekst.

jaś-u
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaś-u » 14 wrz 2013, 22:18

nie żadne mazidło tylko zwykły klej do tapicerek jakiego w tych latach używano. :-P

po co chcesz czyścić ten plastik z tego kleju? jak u mnie sie tak boczek posypał to przykleiłem do tego kawałek pianki (takiej jak pod panele) dla efektu wypełnienia boczka i potem z powrotem materiał. troche cierpliwości przy układaniu go będzie ci potrzebne, żeby nie był pomięty i odpowiednio naciągnięty. ja przykleiłem to klejem... do papieru :mrgreen: delikatny, nie śmierdzi, wytrzymały.

normalna sprawa po 20-tu latach.. ;-)

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 15 wrz 2013, 00:07

Nie powiedział bym że to normalna sprawa nawet w moim przypadku , bo to prawie po 25 latch.
Mogę zrozumieć że się boczek posy"pie, ale samo słowo posypie oznacza że ze starości zmurszeje, pokruszy się, w pył się przemieni i po prostu będą ubytki bo sie gdzieś podzieje.

Ale żeby pod wpływem ćFierćwiecza z gąbki ( pianki powiedzmy że poliuretanowej ) zrobiła się kleista substancja i aż wylazła przez tkaninę ?? i że to jest normalne ?
Czyli że co ? Wszyscy posiadacze 20-letnich Audi mają się spodziewać czegoś podobnego ?
Pokazywałem toto i się pytałem czy ktoś z czymś podobnym się kiedyś spotkał i wszyscy wybałuszali oczy, co to takiego.

Może i niepotrzebnie zdarłem to cholerstwo MECHANICZNIE z tego plastiku pod tkaniną, ale jestem pewny że się teraz nikt nie upier...dzieli.
Jakiejś kawałek podobnej szmaty trzeba kiedyś dopasować i powciskać, A profilaktycznie brać się za kolejne drzwi i obdzierać.
Powiem że w końcowej fazie oczyszczania papierem ściernym i szczotką na wiertarce, zaczynał sobie z tym radzić normalny fioletowy denaturat i teraz to wygląda tak :

Obrazek Obrazek

Mądry nic nie powie , a głupi powie że tak trzeba i dobrze jest.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 15 wrz 2013, 12:47

Wystarczyło zwykłym rozpuszczalnikiem przeczyścić i schodzi elegancko.Po takim czasie rożne rzeczy mogą się z materiałem dziać.zresztą nie wiadomo czy ktoś wcześniej nie maczał w tym paluchów.Najlepiej dociąć jakiś materiał na wzór.Podkleić pod niego gąbkę pod panele i przykleić to na zwykłym butapremie.A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest założyć skórę zamiast materiału tak jak ja zrobiłem.Tylko nie jakieś badziewne eko czy skaj...

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 15 wrz 2013, 17:41

Takie rzeczy to standard w b3 niestety nie pozostaje nic innego jak obić to na nowo było już kila tematów jak to zrobić. Co do przyczyny wina leży w typie gąbki i kleju który zastosowano ponieważ gąbka kruszeje po latach a klej niestety nie wysycha i tworzy z nią lepką czerwoną maź z tego co widziałem w B4 rozwiązano już ten problem.

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 15 wrz 2013, 22:27

Dokładnie tak, lepka i czerwona maź.
No to mnie uspokoiłeś, teraz wiem że nie tylko u mnie to się stało. Aczkolwiek jako silnie podatny na teorie spiskowe, nie wykluczam słów " hudego ", że ktoś się mógł do tego przyczynić.
Jakoś nie mieści mi się w łepetynie, że coś przez 25 lat mogło nie zaschnąć tylko się przyczaiło, a teraz zostało pobudzone do działania.
Jakiś che"mik cFaniak wie o co chodzi- bo po to chyba tylko żyje, i psiknął jakimś muchozolem i po temacie.
Przecież całymi dniami wszystko pootwierane a ja dłubię w garażu. Jaki problem? NIE nie, fantazjuję a raczej pier...niczę głupoty. Równie dobrze mógłby ktoś napisać że po razowym chlebie ( łoj lubię ) takie sie robi.
W każdym razie dziękuję wszystkim i pśtykam po domniemanym punkciku, bo prawdziwnych nie mogę. Tak jest u mnie zrobione że nie da rady.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl