Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4] Jak wyodrębnić czujniki krańcowe w drzwiach

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Trophyzord
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4] Jak wyodrębnić czujniki krańcowe w drzwiach

Post autor: Trophyzord » 01 paź 2013, 23:39

Witam, mam pytanie odnośnie czujników krańcowych może ktoś już przerabiał temat i był by mi wstanie wytłumaczyć jak wyodrębnić czujniki krańcowe dla przykładu podam:

Zakładamy lampkę pod nogi u kierowcy i pasażera z przodu
otwieramy drzwi po lewej stronie i po lewej stronie świeci lampka, otwieramy po prawej to świeci po prawej prosta zasada a z tego co wiem czujniki krańcowe tworzą jedność słyszałem ze trzeba zastosować schemat z Dioda Prostownicza ale nie mam pojęcia gdzie ją umieścić dodam też ze posiadam centralny z funkcja alarmu pod minus na drzwi i czy nie będzie się gryzło takie wyodrębnianie czujników z alarmem

Pozdrawiam <piwo>

Awatar użytkownika
Rychu82
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Rychu82 » 02 paź 2013, 08:44

jak chcesz zeby swiecila lamka drzwi które sie otworzą to podłączasz pod krancowkę tych drzwi (w słupku jest kabel)
a jak maja swieci się obie przy jednych otwartych drzwiach to podpinasz pod lampkę w podsufitce.
przerabialem to ostatnio przy podłączaniu alarmu.
jest w miare świeży temat, który założyłem.

Awatar użytkownika
Trophyzord
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Trophyzord » 02 paź 2013, 09:32

przy drzwiach kierowcy wychodzą dwa kable orientujesz się może który to kabel?
bo z tego co mi sie wydaje to gdy otworzymy jedne drzwi to krańcówki działają tak jak by wszystkie bo masę mają połączoną przez tą lampkę własnie że i tak i tak pojdzie impuls i sie zaświeci

Awatar użytkownika
Rychu82
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Rychu82 » 02 paź 2013, 10:42

przewód z paskiem podaje mase po otwarciu drzwi...możesz sprawdzić miernikiem , reszte napisałem Ci wyżej. jaką chcesz opcje mieć, tak to podłaczasz..

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 02 paź 2013, 15:44

Rychu82, troche nie bardzo, ty chciales miec na jednym kablu sygnalizacje wzystkich drzwi, on chce odwrotnie, oddzielnie kabel od lewych i prawych

trzeba by zaraz za krancowka wstawic diode, i miedzy dioda a krancowka bys mial sygnal tylko i wylacznie od tych drzwi

niewiem jak to bedzie sie mialo do alarmu ale postanowiles rzezbe wiec sam sobie bedziesz najwyzej winny
Ostatnio zmieniony 02 paź 2013, 23:05 przez Szara80tkaTdi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rychu82
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Rychu82 » 02 paź 2013, 19:23

Szara80tkaTdi pisze:Rychu82, troche nie bardzo, ty chciales miec na jednym kablu sygnalizacje wzystkich drzwi, on chce odwrotnie, oddzielnie kabel od lewych i prawych
chciałemm, ale miałem taką sytuację jak chce Trophyzord i wiem jak to było podłączone,
Szara80tkaTdi pisze:trzeba by zaraz za krancowka wstawic diode, i miedzy dioda a krancowka bys mial sygnal tylko i wylacznie od tych drzwi

niewiem jak to bedzie sie mialo do alarmu ale postanowiles rzezbe wiec sam sobie bedziesz najwyzej winny
u mnie nie trzeba, nie wiem , moze mam zepsute auto, ale w takim razie nie tylko ja.

można łatwo sprawdzić miernikiem przy lewych drzwiach, otwierając na przykład prawe, czy sygnał z każdych drzwi w słupku jest odseparowany od innych....jak to ma miejsce u mnie i nie tylko

Awatar użytkownika
Trophyzord
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Trophyzord » 02 paź 2013, 22:52

rychu miałeś racje z tymi krańcówkami, byłem pewny ze łączą sie w jedność ale jednak przednie prawe drzwi ma osobna krańcówke do brzeczka kabel brązowo-zółty(główny do lampki to szaro-brązowy), zaś po prawej stronie pasażera dorobiłem nowy przewód i puściłem pod listwa i działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl