[B4 94r. avant ABK+LPG] Nie chce zapalic
[B4 94r. avant ABK+LPG] Nie chce zapalic
Witam. Ma takie pytanie. Jest to moja 3 audi 80 i sie nie spotkałem jeszcze z czymś takim ze akumulator ma na tyle mocy ze bez problemu kręci rozrusznikiem a nie ma iskry na świecach. Czy to moze tylko w silnikach AKB tak jest że napięci akumalutora wystarczy na krecieniem rozrusznika a na nie ma tyle napięcia aby była iskra? Proszę o jakąś podpowiedz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
No ale cos takiego zdarzyło mi sie dwa razy w ciagu 2 miesiecy. We srode nie odpalił rano a potem podłaczyłem prostownik i juz za pierwszym razem zapalił tak ze cewka jest ok. To musi byc chyba wina akumulatora tylko mnie dziwi ze skoro słaby akumulator to nie powinien krecic rozrusznikiem. A on kreci a nie ma pradu na cewce.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Kolego, ja za nim cewka padła na dobre miałem takie objawy: kilkakrotnie w różnych odstępach czasu silnik po zgaszeniu nie dawał się odpalić, długo trza było kręcić i kulał to na jeden to na dwa cylindry, człek musiał się piłować rozrusznikiem żeby odpalić aż w końcu cewka padła śmiercią naturalną. Po za tym cewki w ABK mają tendencję do padania " z partyzanta " zgasisz silnik a rano już nie odpalisz.
A tak na marginesie to rozrusznik pochłania masę prądu w chwili kręcenia, jeżeli akumulator byłby wychechłany i ledwo kręcił no to wiadomo że będzie słaba iskra i " będzie ją zdmuchiwało " Jeżeli naładujesz akumulator i będzie on kręcił jak szalony i mimo wszystko Audi nie odpala to winna temu jest na bank cewka. Najłatwiej to wykręć świecę i sprawdź jaka jest iskra i czy w ogóle jest. Jak stary masz akumulator ??
A tak na marginesie to rozrusznik pochłania masę prądu w chwili kręcenia, jeżeli akumulator byłby wychechłany i ledwo kręcił no to wiadomo że będzie słaba iskra i " będzie ją zdmuchiwało " Jeżeli naładujesz akumulator i będzie on kręcił jak szalony i mimo wszystko Audi nie odpala to winna temu jest na bank cewka. Najłatwiej to wykręć świecę i sprawdź jaka jest iskra i czy w ogóle jest. Jak stary masz akumulator ??
-
- Audi 80 Klub
u mnie bylo identycznie i wymienilem swiece przewody WN kopulke i palec i to samo bylo i pewnego razu jak mi auto zdechlo podczas jazdy to dotknolem cewki to prawie mnie opazyla no i zainwestowalem 180zl w cewke i problem sie skonczylKecaj86 pisze:adąc na gazie auto mi zgasło i później nie chciało mi odpalić ani na benzynie ani na gazie