Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Wymiana tarczy sprzegła. Rada.

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 27 paź 2013, 15:24

Sprzęglo mam od LUK-a, kosztowało coś ~300 zł. Wszystko jest w porządku, ale go nie lubię bo bardzo mięciutkie i nic nie czuć pod nogą że się rozłącza. Jedni chwalą, inni nie-kwestia przyzwyczajenia.
2. Po odkręceniu przegubów od flansz olej nie wycieknie, chyba że wyjmiesz flanszę z całym wałkiem ( półośką jak mówią) to tak. Ale nie ma takiej potrzeby.
Ja ze strachu olej zlałem, bo jak by tak nie daj Boże spadła skrzynia na dno kanału i pękła.....
Dla bezpieczeństwa no i 3kg.wagi mniej, nie zaszkodzi. Zobaczysz przy okazji czy nie ma na dnie jakichś opiłków albo trybów.

3.Do centrowania tarczy dorobiłem u tokarza za browca taki bolec. Pamiętam że na końcu to średnica łożyska igiełkowego czyli 15mm. Natomiast średnica tu gdzie wchodzi wałek w piastę tarczy to 23?? ( zaraz będę w gara to zmierzę). Ten wymiar nie musi być dokładny. W razie czego dokręcisz taśmą ile trzeba i spoko. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek.

4. momenty dokręcania są w książkach. wieczorem pogmeram to napiszę

5 koła zamachowego i odkręcałem , łożyska i simmeringów nie wymieniałem i w tej sprawie nic nie wiem.

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 28 paź 2013, 21:46

za komplet sprzegla dales 300 gdzie

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 29 paź 2013, 01:56

W Inter Carsie sprzęgło kupiłem

I proszę obiecane momenty. Łatwiej zrobić fotkę z knigi niż wypisywać. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

[ Dodano: 2013-10-29, 02:01 ]
Obrazek Obrazek Obrazek

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 29 paź 2013, 12:34

a miałeś zniżki czy nie nie w krk nie znalazłem taniej sprzęgła niż 550 zł sachs czy luk

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 29 paź 2013, 18:29

Żadnych zniżek nie mialem. Było to ~3 lata temu. Skoro piszesz że w krk ( nie wiem co to krk) nie ma tańszych KOMPLETÓW (DOCISK TARCZA I ŁOŻYSKO) sprzęgieł niż 550 dzyla, no to nie wiem jak sie stało. Nie twierdzę że zmyślasz.
Na sto milionów procent zapłaciłem : uwaga. albo 270ZŁ. ALBO 327zł. Miałem nawet kFit i nie był to jakiś paragonik , tylko faktura A-4 - ja to jeszcze znajde jak coś.

I cosik mi sie zdaje że PAN SKLEPOWY wyczaił że to bidny antek"sirota i przypisał mnie do jakiejś maFii warsztatowo częściowej i stąd zostało me w keszeni 200 dzyluf na nafte.
Jednem słowem so jeszcze w POLSZY porządne ludzie. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 06 lis 2013, 20:24

antoni, dzieki za super info. Sprzeglo do ABK nowe to wlasnie min. 550zł, mozliwe ze Twoje jest tansze, nie orientuje sie.

Na razie biegi wchodza, mozliwe ze to cos na poduszkach sie 'przesunelo'. W sobote bede sprawdzal w garazu na kanale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl