[2.0 16v] brak iskry
[2.0 16v] brak iskry
witam kolego mam problem ze swoja audica po przelozeniu elektryki i silnika z abk na ace. mam problem z iskra a wlasciwie z jej brakiem. moze ma ktos jakies pomysly co sie moglo stac????
tutaj moje obserwacje
-cewka sprawna(przekladana byla do auta kolegi z forum)
-palec kopulka w nienagannym stanie sucha itp
-mierzac czujnik halla napiecie miernikiem wachca sie od 0,02v do 0,43v(w zaleznosci od przekrecenia walem9sprawdzalem stary aparat z abk i wartosci byly takie same. wiec czujnik jest chyba ok))
-prad na cewce jest(na obydwu stykach
-nie ma iskry na glownym kablu od cewki
prosze o jakies rady jezeli ktos ma jakis pomysl
tutaj moje obserwacje
-cewka sprawna(przekladana byla do auta kolegi z forum)
-palec kopulka w nienagannym stanie sucha itp
-mierzac czujnik halla napiecie miernikiem wachca sie od 0,02v do 0,43v(w zaleznosci od przekrecenia walem9sprawdzalem stary aparat z abk i wartosci byly takie same. wiec czujnik jest chyba ok))
-prad na cewce jest(na obydwu stykach
-nie ma iskry na glownym kablu od cewki
prosze o jakies rady jezeli ktos ma jakis pomysl
Ostatnio zmieniony 02 gru 2013, 17:45 przez matti19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Między którymi pinami halla masz takie napięcia?matti19 pisze:-mierzac czujnik halla napiecie miernikiem wachca sie od 0,02v do 0,43v(w zaleznosci od przekrecenia walem9sprawdzalem stary aparat z abk i wartosci byly takie same. wiec czujnik jest chyba ok))
Masz zasilanie na hallu 12v między 1 a 3 pinem?
-
- Forum Audi 80
To wygląda jakby hall nie działał. Zobacz jeszcze jak czy napięcie będzie zmieniać się między środkowym a plusem (zresztą to bez większej różnicy bo hall jak nie zwiera środkowego z masą to dostaje pullup +12V).
Zobacz czy pojawi się iskra jeśli do zdjętej kostki halla na środkowy pin podasz na ułamek sekundy masę.
Zobacz czy pojawi się iskra jeśli do zdjętej kostki halla na środkowy pin podasz na ułamek sekundy masę.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Spojrzałem w schematy 6A jak orz ACE i impulsy sterujące wzmacniaczem iskry (czy tym modułem obok cewki) idą z komputera benzyny.bartek18150 pisze:a tam nie było osobnego stera do cewki?
Kolega wyżej wspominał że przekładał cewkę, chyba występowała tam cewka w komplecie z tym wzmacniaczem.
Ciekawe czy pompa paliwa staruje przy próbie odpalanie albo przy podawaniu masy na środkowy pin halla..?
-
- Forum Audi 80
Wtyczce halla? Jeśli na odpięcej niema plus na środkowym to coś jest nietak, czyli masz uszkodzony kabel od tego pinu albo uszkodzony sterownik albo jeszcze czegoś mu brakuje.matti19 pisze:Na odpietej wtyczce
Zobacz czy jak środkowy dasz do plusa czy coś się stanie.
Ale pewnie masz ten moduł obok cewki.krzysiek.ruski pisze:w mojej B3 6A moduł jest osobno, a sama cewka nie jest "nowoczesnym trafo" tylko zwykłym bidonem z przykręcanymi kablamialdi pisze: Kolega wyżej wspominał że przekładał cewkę, chyba występowała tam cewka w komplecie z tym wzmacniaczem.