[80 B4 All] Czujniki cofania
[80 B4 All] Czujniki cofania
Witam,
ostro sie zastanawiam na zainstalowaniem takiego malego gadzetu jak czujniki cofania. Kolega w fordzie focusie sobie zainstalowal i chwali (takie z wyswietlaczem LED i dzwiekowym sygnalem), inny z kolei w BMW5 tez zainstalowal, takie tylko z dzwiekowym sygnalem, bez zadnego LCD i stwierdzil, ze jest to najlepiej wydane 80 zl w jego karierze motoryzacyjnej (a nie jest to licha kariera )
na allegro jest wzsystko to samo (czyt. ten sam chinski szajs pod roznymi nazwami), zastanawiam sie nad czyms takim:
http://allegro.pl/item266359159_4_senso ... 79zl_.html
instalacja wyadje sie nader prostacka, wszystko jest podlaczane z obwodu zasilania tylnego swiatla cofania, 4 czujniki podlacza sie do centralki, bzyczek podlacza sie do centralki (tak sobie mysle, ze nawet nie trzeba bzyczka ciagnac pod przedni panel, bo i z tylu tez bezdie slychac, wiec wszystko w kupie). W zestawie jest nawet wiertelko do wywiercenia 4 dziur na czujniki w zderzaku. I tutaj napotykamy najtrudniejszy element otoz JAK ZDJAC TYLNY ZDERZAK? na pewno wiele osob z forum ma doswiadczenie - czy moge prosic o info jak za to sie zabrac i jak bardzo jest to parcochlonne?
pozdrawiam klubowiczow!
PS. a moze juz ktos sobie takie zamontowal? na forum nie znalazlem nic na ten temat (jeden temat byl z wiosny '07, ale tylko wzmianki, bez efektow koncowych)
ostro sie zastanawiam na zainstalowaniem takiego malego gadzetu jak czujniki cofania. Kolega w fordzie focusie sobie zainstalowal i chwali (takie z wyswietlaczem LED i dzwiekowym sygnalem), inny z kolei w BMW5 tez zainstalowal, takie tylko z dzwiekowym sygnalem, bez zadnego LCD i stwierdzil, ze jest to najlepiej wydane 80 zl w jego karierze motoryzacyjnej (a nie jest to licha kariera )
na allegro jest wzsystko to samo (czyt. ten sam chinski szajs pod roznymi nazwami), zastanawiam sie nad czyms takim:
http://allegro.pl/item266359159_4_senso ... 79zl_.html
instalacja wyadje sie nader prostacka, wszystko jest podlaczane z obwodu zasilania tylnego swiatla cofania, 4 czujniki podlacza sie do centralki, bzyczek podlacza sie do centralki (tak sobie mysle, ze nawet nie trzeba bzyczka ciagnac pod przedni panel, bo i z tylu tez bezdie slychac, wiec wszystko w kupie). W zestawie jest nawet wiertelko do wywiercenia 4 dziur na czujniki w zderzaku. I tutaj napotykamy najtrudniejszy element otoz JAK ZDJAC TYLNY ZDERZAK? na pewno wiele osob z forum ma doswiadczenie - czy moge prosic o info jak za to sie zabrac i jak bardzo jest to parcochlonne?
pozdrawiam klubowiczow!
PS. a moze juz ktos sobie takie zamontowal? na forum nie znalazlem nic na ten temat (jeden temat byl z wiosny '07, ale tylko wzmianki, bez efektow koncowych)
A po co demontować cały zderzak? Lepiej zdemontuj samą czarną listwę ze zderzaka i w niej zamontuj sensory. Ja właśnie planuję w ten sposób zrobić. Sensorów praktycznie nie będzie widać na tej listwie. Listwa ta posiada takie zatrzaski co jakiś czas na całej długości - jak się dokładnie przyjrzysz to zauważysz.
No dobrze, byloby idealnie jakby nie trzeba bylo demontowac zderzaka. Jak siedobrac do tej listwy i zatrzaskow? Z zewnatrz silowo poprostu podwazyc? Czy jakims sposobem?
[ Dodano: 2007-11-13, 18:39 ]
No system czujnikow juz zamowiony. To jak, wie ktos, jak zdjac ta listwe z tylnego zderzaka latwym sposobem?
[ Dodano: 2007-11-20, 00:23 ]
Zestaw czjnikow cofania przyszedl dzisiaj. Mam nadzieje w tym tygodniu to zamontowac... zobaczymy jak sie uda z tym zderzakiem - jeszcze do niego nie podchodzilem.
[ Dodano: 2007-11-23, 15:27 ]
Panowie,
wszystko na to wskazuje ze jutro zabiore sie za montaz czujnikow - dla tego bardzo prosze, jesli ktos wie, o wskazowki - jak szybko i sprawnie zdjac tylny zderzak w avacie? bede bardzo wdzieczny za wskazowki - oszczedzi mi to pewnie wiele pracy
[ Dodano: 2007-11-13, 18:39 ]
No system czujnikow juz zamowiony. To jak, wie ktos, jak zdjac ta listwe z tylnego zderzaka latwym sposobem?
[ Dodano: 2007-11-20, 00:23 ]
Zestaw czjnikow cofania przyszedl dzisiaj. Mam nadzieje w tym tygodniu to zamontowac... zobaczymy jak sie uda z tym zderzakiem - jeszcze do niego nie podchodzilem.
[ Dodano: 2007-11-23, 15:27 ]
Panowie,
wszystko na to wskazuje ze jutro zabiore sie za montaz czujnikow - dla tego bardzo prosze, jesli ktos wie, o wskazowki - jak szybko i sprawnie zdjac tylny zderzak w avacie? bede bardzo wdzieczny za wskazowki - oszczedzi mi to pewnie wiele pracy
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
zakładam że listwy z tyłu mocowane są tak jak z przodu... da się to zdemontować na pewno bez demontażu zderzaka..
z przodu robiłem tak... jak już wiedziałem w którym miejscu są zatrzaski to cienki zwykły śrubokręt "wbijam" w to miejsce, górny zatrzask zdejmuję tak: śrubokręt rączką w dół ... dociskam, podważam ruchem w górę, zatrzask puszcza i lekko wysuwa sie listwa.. na tej samej linii jest zatrzask od dołu.. jego odpinam odwrotnym ruchem...
z przodu są w tych miejscach, a z tyłu pewnie gęstość występowania będzie podobna
z przodu robiłem tak... jak już wiedziałem w którym miejscu są zatrzaski to cienki zwykły śrubokręt "wbijam" w to miejsce, górny zatrzask zdejmuję tak: śrubokręt rączką w dół ... dociskam, podważam ruchem w górę, zatrzask puszcza i lekko wysuwa sie listwa.. na tej samej linii jest zatrzask od dołu.. jego odpinam odwrotnym ruchem...
z przodu są w tych miejscach, a z tyłu pewnie gęstość występowania będzie podobna
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Zderzak w Avancie zdejmuje się tak samo jak w sedanie.Zacznij od srodkowej listwy.też sobie takie coś zamontuje bo ciężko tym autem na wyczucie podjechać blisko tyłem.Jeśli masz zderzak standardowy to polecał bym montaż czujników pod listwą,moim zdaniem tam będą pasować idealnie,pod względem stylistycznym i obowiązkowo tryśnij je w kolor zderzaka.Ja tak będe robił ,więc jak zrobie to foto zamieszczę.
Parę dni temu montowałem w E klasie i montaż przebiegł tak łatwo i bez komplikacji że sam byłem w szoku.
Z dbałością o każdy szczegół (jak zawsze z resztą) wszystko miałem zamontowane w 3gidziny i się wcale nie śpieszyłem.
Zastanawiam się nad zamontowaniem u siebie, tylko nie wiem jeszcze po co :roll:
Pozro
Z dbałością o każdy szczegół (jak zawsze z resztą) wszystko miałem zamontowane w 3gidziny i się wcale nie śpieszyłem.
Zastanawiam się nad zamontowaniem u siebie, tylko nie wiem jeszcze po co :roll:
Pozro
- michael80b3
- Forum Audi 80
Chce założyć coś takiego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=673037259
Jeśli się spiszą to założe jeszcze z Skodzie Favorit i Uniaku
michael80b3, a jakiej firmy Ty kupiłeś.
Możesz opisać mi dokładniej sposób montażu ? Którędy przepuściłeś kable od czujników do bagażnika?
Jeśli się spiszą to założe jeszcze z Skodzie Favorit i Uniaku
michael80b3, a jakiej firmy Ty kupiłeś.
Możesz opisać mi dokładniej sposób montażu ? Którędy przepuściłeś kable od czujników do bagażnika?
- michael80b3
- Forum Audi 80
Tutaj wszystko opisałem : https://audi80.pl/all-czujuniki-cofa ... ht=#283673
- michael80b3
- Forum Audi 80
Własnie to wyjmowanie mnie przeraża, kumpel wyjmował z przodu w swojej B4 to połamał prawie wszystkie zatrzaski :-|
[ Dodano: 2009-07-15, 11:00 ]
Wczoraj założyłem czujniki cofania (parkowania) w swoim aucie :->
Koszt : 130zł (4 czujniki, buzzer, diodowy wyświetlacz)
Czas pracy: 3 godziny
Wierciłem w zderzaku bez zdejmowania czarnych listw ozdobnych.
Przewody do wnętrza auta przeciągłołem kratką wentylacyjną z lewej strony bagażnika pod zderzakiem.
Podłączenie z lewej strony bagażnika: "+" niebiesko-brązowy przewód idący do żarówki światła wstecznego, "-" śrubka z masą.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-07-15, 11:00 ]
Wczoraj założyłem czujniki cofania (parkowania) w swoim aucie :->
Koszt : 130zł (4 czujniki, buzzer, diodowy wyświetlacz)
Czas pracy: 3 godziny
Wierciłem w zderzaku bez zdejmowania czarnych listw ozdobnych.
Przewody do wnętrza auta przeciągłołem kratką wentylacyjną z lewej strony bagażnika pod zderzakiem.
Podłączenie z lewej strony bagażnika: "+" niebiesko-brązowy przewód idący do żarówki światła wstecznego, "-" śrubka z masą.
Pozdrawiam