Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.8S NE] Przestał odpalać.

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
randallwa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.8S NE] Przestał odpalać.

Post autor: randallwa » 26 lis 2013, 16:41

Witam,
Mój problem zaczął się około tygodnia temu. Samochód był palony do tej pory tylko i wyłącznie z gazu, już ok 7 lat. Nie dostawał grama Pb i wszystko chodziło jak w zegarku. Gorąc czy mróz, zawsze udawało się go bez problemu odpalić. W największe mrozy przełączałem 2 - 3 razy przełącznik od gazu, aby go trochę napuścić i po sekundzie silnik już chodził. Od zeszłej niedzieli jest inaczej, jeszcze do piątku, po wielkich bolączkach samochód odpalał, dzisiaj wysypał się na amen. Instalacja to Lovato I gen (gaźnik). Ostatnio został wymieniony rozrząd, wsadziłem nowe świece Boscha i to w sumie tyle z nowości. Po odkręceniu filtru powietrza i załączeniu zapłonu, nie czuć w ogóle gazu, który miałby dostać się do gaźnika (a zawsze było czuć). Wczoraj, przy którejś już próbie raz dopuścił sporo gazu, wtedy przekręciłem kluczyk i udało mi się odpalić.
W momencie jak już silnik się rozgrzał i go zgasiłem to odpalał od ręki.
Wszystkie przewody podciśnieniowe są w porządku, wszystkie elektrozawory działają,(ten w przy butli też) (sprawdzone napięcie jak i to czy "pstrykają". Jest napięcie na wszystkich świecach i wszystkie dają iskre (sprawdzone). Wykluczam problem z samym zapłonem. Moim zdaniem problem tkwi w instalacji gazowej. Gaz "gubi się" gdzieś po drodze do gaźnika. Tylko gdzie, i jak temu zaradzić?

Silnik 1.8S NE

Pozdrawiam forumowiczów i proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, 17:51 przez randallwa, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 26 lis 2013, 17:14

randallwa, _uwaga

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 26 lis 2013, 18:12

Katowałeś parownik 7 lat i się dziwisz że coś gaz nie idzie? Czasami przy poprawnym użytkowaniu tyle nie wytrzyma.

Zobacz czy wszystkie elektrozawory się się otwierają, sprawdź czy filtr gazu nie jest zatkany na amen.

randallwa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: randallwa » 26 lis 2013, 19:50

Jutro wymienię filtr gazu i napiszę czy coś się zmieniło.
Tylko co może zepsuć się w parowniku poza membranami? Membrany wymieniałem na oryginalne Lovato latem tego roku.
Taka ciekawostka, do tej pory jeździłem tylko na gazie ze stacji z Orłem w logo, jednak tydzień temu raz zdarzyło mi się zalać prawie pusty bak do pełna ze stacji naszych wschodnich sąsiadów LukOi* na stacji w Katowicach. Od tamtej pory zaczęły się dziać cuda. Może ten cudowny gaz po prostu zawalił mi filtr.

rewers
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rewers » 26 lis 2013, 20:44

Witam kolegę, miałem trochę podobny problem, u mnie się zawieszał(przytykał ) wielozawór w butli. Butla była używana 10 lat, tankowane na różnych stacjach przeważnie orlen i trochę syfu się w niej nazbierało, ale do rzeczy.

Wszystkie zawory się otwierały, odkręciłem przewód który wychodzi z butli do parownika włączyłem elektrozawór w butli a tu tylko krótkie psyknięcie i nic, kilka takich włącz i wyłącz i pomogło jakoś zaczeło leciec normalnie ale jak wyjeździłem LPG to i tak zmieniłem butlę dla pewności.

Może kolego randallwa, u ciebie to samo może, a tak apropo to warto by było naprawić go tak aby też na Pb śmigał.

Pozdro.

mały80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mały80 » 04 gru 2013, 19:59

A ja tu widze inny problem może po prostu padła centralka gaz/benz którą tak zdrowo katowałeś druga rzecz to wymień ten filterek od gazu tylko zwróć uwagę czy poprawnie go wsadziłeś jeżeli bedziesz miał walnietą centralke to nie odpalisz auta ani na gazie ani na benie

randallwa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: randallwa » 05 gru 2013, 00:49

Rozwiązałem cały problem :) Rozkręciłem dwa elektrozawory, ten nad filtrem gazu i przy parowniku. Wyczyściłem jeden i drugi. Tłoczek w tym przy parowniku był faktycznie zabrudzony i mógł się przytykać. Od kiedy to zrobiłem, pali na dotyk. Dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl