[B4 2.0ABK 115KM] Falujące obroty na biegu jałowym. POMOCY!
[B4 2.0ABK 115KM] Falujące obroty na biegu jałowym. POMOCY!
Witam mam problem z moja bestią sprawa jest następująca po wymianie uszczelniaczy zaworów itd. mam problem z falującymi obrotami. Obroty faluja w przedziale 500-1100 nawet zdarzy sie ze auto zgasnie nie mam pojęcia co jest grane. Możliwe ze jakiś kabelek przetarło albo cos w tym stylu..?? PROSZE O POMOC!!!!!!
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, 18:48 przez gofer955, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
gofer955, ale ja Ci nie każe kupować wystarczy niektóre rzeczy posprawdzać najpierw.
http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
-
- Audi 80 Klub
gofer955, miales glowice zdejmowana do wymiany uszczelniaczy zaworowych?? bo ja tez mialem niedawno wymieniane ale bez sciagania glowicy i oleju przestal brac wreszcie a co d ofalujacych obrotow to sie troche nawalczylem z tym dziadostwem i na koncy wymienilem przeplywke i po problemie a przeplywke od golfa dorwalem 2 litry 8 zaworkow tez
koziolmc60, nie ściągałem głowicy, sam robiłem to bo mam jako takie warunki:) tylko sobie dorobiłem klucz do napierania na sprężynę. Ale widzę poprawę wcześniej dosłownie aż olejem śmierdziało w środku auta a teraz jest ok. Tylko mam problem z tymi obrotami, zaraz jadę do znajomego na komputer może się cos dowiem...
-
- Audi 80 Klub
gofer955, u mnie to samo bylo jadla olej smierdzialo olejem jak tralala i jak sie w p...e dalo to kopcila a teraz juz ok. A co do obrotow to mi na VAG-u pokazywalo caly czas2 bledy a mianowicie blad czujnika temperatury zasysanego powietrza i blad potencjometra przeplywomierza. Ten czujnik jak wiadomo jest w przeplywce. Po wymianie przeplywki wszystko wrocilo do normy. Nie masz jakiegos kumpla co tez ma ABK-a? Bys podmienil na chwile przeplywke i bys zobaczyl czy jest poprawa czy dalej to samo.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Audi 80 Klub
gofer955, no u mnie tez nie zawsze te bledy wyskakiwaly na przyklad pare razy tylko blad czujnika stukowego wyskakiwal ktory w koncu wymienilem. Ale co jakis czas pojawialy sie te 2 bledy wlasnie no i po wymianie przeplywki juz nie wyskakuja a auto chodzi normalnie. Sprawdz kable we wtyczce co do przeplywki dochodza moe tam cos sie przetarlo albo nie styka.
-
- Forum Audi 80
Był kiedy film na yt ale już ktos go skasował: https://audi80.pl/audi-80-b4-abk-nie ... htm#778639gofer955 pisze:A co do suwaka to znajdę gdzies jak on powinien być ustawiony??
Kiedy zmierze miernikiem w ABK które jest w rodzinie. Przepływomierz nie był rozbierany więc nie będę go otwierał tylko aby zajrzeć do srodka. A miernikiem maże sprawdzić praktycznie każdy.
Wczoraj jeszcze postanowiłem zobaczyć jak wygląda przekaźnik nr30 i zdaje mi się ze ta płytka jest trochę przykopcona. Musze ja wymienić zamówię i zobaczę czy się poprawi. Aha i aldi, jakie powinna być wartości przepływomierz? Jaką rezystancje bo szukałem tabeli ale nie mogłem znaleźć. Jak wymiana przekaźnika nic nie pomoże to zabiorę się za rozebranie przepływomierza.
-
- Forum Audi 80