[b4 all] zawiasy drzwi przednich
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 all] zawiasy drzwi przednich
Witam.Panowie czy zawias z drzwi pasażera (dolny) pasuje do drzwi kierowcy? Jak tak na niego patrzę to wydaje mi się że są identyczne tylko odwrócone.Jak wielu z was mam ten zawias wyrobiony przez co drzwi nie zamykają się tak jak powinny.Pomyślałem że kupię zawias z drzwi pasażera i zamontuje w drzwiach kierowcy.A tak na marginesie pytanie do tych którzy naprawiali opadnięte drzwi.Czy w waszym przypadku za opadnięcie drzwi odpowiadał wyrobiony bolec czy jego gniazdo?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wyglądają tak samo tylko są odwrócone do góry nogami tzn jeden z nich.Może ktoś wymieniał w drzwiach kierowcy z drzwi pasażera? A co do opadniętych drzwi to powiedz mi czy jest to wina bolca czy gniazda w które on wchodzi.Bo jeśli samego bolca to wystarczyło by wrzucić inny bolec np tylnych drzwi gdyż bolce są takie same.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To najpierw spróbuje wybić bolec bo to łatwiejsza operacja.Jak się okaże wytarty to wymienię na nowy lub coś dorobię.
[ Dodano: 2013-12-05, 18:40 ]
Byłem teraz spróbować wybić ten sworzeń ale nie udało się.Robił to ktoś na samochodzie bez wyjmowania zawiasu? Zdjąłem zawleczkę od dołu ale sworzeń nawet nie drgnął mimo iż użyłem do tego sporej siły.Macie na to jakiś sposób?
[ Dodano: 2013-12-05, 18:40 ]
Byłem teraz spróbować wybić ten sworzeń ale nie udało się.Robił to ktoś na samochodzie bez wyjmowania zawiasu? Zdjąłem zawleczkę od dołu ale sworzeń nawet nie drgnął mimo iż użyłem do tego sporej siły.Macie na to jakiś sposób?
hudy, kiedyś gadałem z jaro7427 on robił taki zabieg że przekładał zawias, podpytaj jego
https://audi80.pl/jaro7427,u,14333.htm
https://audi80.pl/jaro7427,u,14333.htm
Ostatnio zmieniony 05 gru 2013, 18:54 przez wujo1, łącznie zmieniany 1 raz.
jesteś pewien w 100%?andi77 pisze:Zawiasy w B3 nie są takie same jak w b4.LUPO pisze:w B3 i w B4 są takie same
bo ja jestem pewien na 1000%
i jestem pewien że górne zawiasy są z tyłu i z przodu te same,pasują na lewą jak i na prawą stronę
dolne zawiasy pasują na lewą i prawą stronę,ale tylko na przód bo z tyłu są inne,ale tylne też pasują na lewą i prawą stronę
i jak wyżej pisałem w B3 i B4 są te same
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zawiasy powinny być takie same.Niestety z ich odkręceniem nie jest tak różowo.Kiepskie jest dojście do tej śruby od strony nadkola.Można zdjąć drzwi ale znów kable od elektryki będą trzymać.Myślałem nad wymianą samego bolca np z przednich drzwi bądź z drzwi tylnych gdyż jest taki sam ale żeby wybić ten bolec na zamontowanym zawiasie graniczy z cudem.Może ktoś to robił i ma na to jakiś patent?
Jeśli nie to chyba to zostawię.W sumie zawias nie jest jeszcze bardzo wyrobiony bo samochód ma dopiero 300tys na liczniku.U znajomego przy przebiegu prawie 500tys zawias jest widocznie mocno zużyty i drzwi są opadnięte dość znacznie.trzeba trzasnąć by je zamknąć.
Jeśli nie to chyba to zostawię.W sumie zawias nie jest jeszcze bardzo wyrobiony bo samochód ma dopiero 300tys na liczniku.U znajomego przy przebiegu prawie 500tys zawias jest widocznie mocno zużyty i drzwi są opadnięte dość znacznie.trzeba trzasnąć by je zamknąć.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam ponownie.Minęło trochę czasu jednak nie miałem kiedy wymienić tego zawiasu.Udało mi się ostatnio na szrocie dorwać zawias z b3 i dziś postanowiłem go wymienić ale niestety w pojedynkę się nie udało.Niestety po odkręceniu drzwi miałem mało miejsca na manewry kluczami.Pewnie przy dwóch osobach było by lepiej.
Ale ja nie o tym.Niech ktoś mi powie jakim kluczem udało wam się dojść do tej śruby gdyż ja żadnym nie mogę się tam dostać.Drzwi tez nie da się za bardzo odchylić gdyż idą przewody od szyb, od lusterek przewody od centralnego zamka.Strasznie ciasno tam jest.
Ale ja nie o tym.Niech ktoś mi powie jakim kluczem udało wam się dojść do tej śruby gdyż ja żadnym nie mogę się tam dostać.Drzwi tez nie da się za bardzo odchylić gdyż idą przewody od szyb, od lusterek przewody od centralnego zamka.Strasznie ciasno tam jest.