[1.9TDI] temperatura silnika- co powinna wskazywac wskazowka
-
- Forum Audi 80
[1.9TDI] temperatura silnika- co powinna wskazywac wskazowka
witam,
chcialbym sie dowiedziec gdzie powinna znajdowac sie wskazowka od temperatury silnika przy prawidlowo rozgrzanym aucie???
bo w moim autku ta wskazowka po rozgrzaniu znajduje sie w tej cwirtce na prawo od 90 stop.C (nie jest na 90) i nie mam pojecia czy tak jest prawidlowo czy tez nie dodam jeszcze ze 90 stop.C wskazowka pokazuje jak dlugo krece sie po miescie (tzn korki :-p)
najchetniej to chcialbym zobaczyc zdjecie
z góry dziekuje za pomoc
chcialbym sie dowiedziec gdzie powinna znajdowac sie wskazowka od temperatury silnika przy prawidlowo rozgrzanym aucie???
bo w moim autku ta wskazowka po rozgrzaniu znajduje sie w tej cwirtce na prawo od 90 stop.C (nie jest na 90) i nie mam pojecia czy tak jest prawidlowo czy tez nie dodam jeszcze ze 90 stop.C wskazowka pokazuje jak dlugo krece sie po miescie (tzn korki :-p)
najchetniej to chcialbym zobaczyc zdjecie
z góry dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 25 lis 2007, 15:56 przez tarantura13, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Na sam początek kolego zwróć uwage gdzie piszesz Swojego posta, bo tak sie składa ze w złym dziale napisałeś. I zapoznaj sie z regulaminem, popraw nazwe postu, bo jak zobaczy to mod to bedziesz miał instrukcje jak postepować na czerwono PS. uzupełnij tez Swoj profil.
Czytając Twojego posta nie wiem w końcu czy chodzi Ci o przegrzewanie sie auta czy nie dogrzewanie ale wydaje mi sie ze zamieszałeś i Twoja niunia nie łapie temperatury jesli tak to możesz sprawdzić termostat (rano palisz czekasz z 15minut i sprawdzasz czy dolny wąż od chłodnicy jest letni jak tak to termostat do wymiany), poszukaj na forum o tym jest od groma. Jesli termosta bedzie OK, to można sprawdzić czujnik temp w króćciu głowicy, a potem sam wskaźnik. Coś może z tych rzeczy działać nieprawidłowo, ale nie jest powiedziane ze jest źle. Posprawdzaj wymienione rzeczy w takjeij kolejnośći jak Ci napisałem, jak nie znajdziesz usterki, to znaczy ze wszystko jest ok i tam ma poprostu być i basta, bynajmniej nie szukaj dziury w całym. <ok>
Jesli chodzi Ci o przeciwieństwo tego co napisałem, to napisz wyraźnie i dokładnie raz jeszcz to dostaniesz instrukcje co sprawdzic.
czyli rozumiem ze wskaźnik pokazuje 100stopni C, to było by na prawo do 90stopni C??tarantura13 pisze: po rozgrzaniu znajduje sie w tej cwirtce na prawo od 90 stop.C
Wskaznik powinien wskazywać mneij wiecej 90Stopni C. Ale to nie jest zasada, że tak musi być.tarantura13 pisze:chcialbym sie dowiedziec gdzie powinna znajdowac sie wskazowka od temperatury silnika przy prawidlowo rozgrzanym aucie???
Czytając Twojego posta nie wiem w końcu czy chodzi Ci o przegrzewanie sie auta czy nie dogrzewanie ale wydaje mi sie ze zamieszałeś i Twoja niunia nie łapie temperatury jesli tak to możesz sprawdzić termostat (rano palisz czekasz z 15minut i sprawdzasz czy dolny wąż od chłodnicy jest letni jak tak to termostat do wymiany), poszukaj na forum o tym jest od groma. Jesli termosta bedzie OK, to można sprawdzić czujnik temp w króćciu głowicy, a potem sam wskaźnik. Coś może z tych rzeczy działać nieprawidłowo, ale nie jest powiedziane ze jest źle. Posprawdzaj wymienione rzeczy w takjeij kolejnośći jak Ci napisałem, jak nie znajdziesz usterki, to znaczy ze wszystko jest ok i tam ma poprostu być i basta, bynajmniej nie szukaj dziury w całym. <ok>
Jesli chodzi Ci o przeciwieństwo tego co napisałem, to napisz wyraźnie i dokładnie raz jeszcz to dostaniesz instrukcje co sprawdzic.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2007, 14:55 przez Solskier, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Re: [1.9TDI] temperatura silnika- co powinna wskazywac wskaz
90 stopni osiąga jak stoisz w korkach a normalnie jest po prawej od 90 stopni?? chyba coś pokręciłeś.jak stoisz w korkach to powinienes miec ponad 90 a nie 90...u mnie wskazówka chodzi od 90 do troche ponad 90 zależy od stylu jazdy...tarantura13 pisze:witam,
-
- Forum Audi 80
a mam jeszcze jedno pytanko
przegladnolem forum i wyczytalem ze.....
- przy sprawnym termostacie autko nagrzewa sie po przejechaniu juz kilku kilometrow
- w korku temperatura moze podskoczyc do kilku stopni ponad 90
- jezeli temperaturak juz bedzie ponad 90 to w trakcie jazdy (nie stoimy w korku) wraca spowrotem do 90 nie ponizej
tak powinno byc??????????????
bo u mnie wlasnie sytuacja wyglada tak ze potrzebuje dosyc dlugiego odcinka czasu zeby zagrzac silnik (ale nie osiaga mi 90) a jak juz w korku podskoczy mi pod te 90 te jak juz jade normalnie tem spada na lewo od 90
czy to onzacza ze termostat do wymiany???????
przegladnolem forum i wyczytalem ze.....
- przy sprawnym termostacie autko nagrzewa sie po przejechaniu juz kilku kilometrow
- w korku temperatura moze podskoczyc do kilku stopni ponad 90
- jezeli temperaturak juz bedzie ponad 90 to w trakcie jazdy (nie stoimy w korku) wraca spowrotem do 90 nie ponizej
tak powinno byc??????????????
bo u mnie wlasnie sytuacja wyglada tak ze potrzebuje dosyc dlugiego odcinka czasu zeby zagrzac silnik (ale nie osiaga mi 90) a jak juz w korku podskoczy mi pod te 90 te jak juz jade normalnie tem spada na lewo od 90
czy to onzacza ze termostat do wymiany???????
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
termostat moze ci lekko przepuszczać bo jesli całkowice by był niesprawny to temperatura utrzymywała by ci sie mniej wiecej na kresce przed 90 stopni albo i nawet niżej.zeby temp osiągneła 90 stopni to trzeba przejechać kilka kilometrów.ale z tego co piszesz to coś jest z termostatem.lepiej go wymien bo idzie zima i wtedy temp bedzie jeszcze nizsza
No to się też podczepię... u mnie wskazówka stoi jak przybita (w czasie normalnej jazdy) jedną kreskę niżej niż u Solskiera, grzeje ok, do temperatury dochodzi po przejechaniu kilku kilometrów. Ogrzewanie jest ok.
Pytanie: termostat czy czujnik??
Pytanie 2: dam radę sam zmienić termostat? czy trzeba pół auta rozebrać?
[ Dodano: 2007-11-27, 12:50 ]
Dodam tylko że w czasami w korku czy przy jakimś małym szaleństwie wskazówka idzie na 90 stopni, później wraca na kreskę niżej.
Pytanie: termostat czy czujnik??
Pytanie 2: dam radę sam zmienić termostat? czy trzeba pół auta rozebrać?
[ Dodano: 2007-11-27, 12:50 ]
Dodam tylko że w czasami w korku czy przy jakimś małym szaleństwie wskazówka idzie na 90 stopni, później wraca na kreskę niżej.