Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 1.9 TDI 1Z] Problem z przyspieszaniem

ODPOWIEDZ
perdonar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4 1.9 TDI 1Z] Problem z przyspieszaniem

Post autor: perdonar » 22 gru 2013, 11:09

Witam. Miesiąc temu kupiłem zeciora lecz coś mu dolega ponieważ na zimnym silniku auto kopci na szaro/biało a spaliny śmierdzą spalonym płynem chłodniczym którego ubywa ok 100ml na 1 000 km. Gdy temp na piecu wzrośnie to kopcenie całkowicie ustępuję i nie pości nawet dymka. Do tego jeszcze jest jeden problem, a mianowicie gdy wrzucę 5 bieg i przyspieszam bez odpuszczenia gazu to przy prędkości ok 120 nie chce dalej przyspieszać. Musze wtedy odpuścić gaz na 3 sekundy wcisnąć ponownie i wtedy leci ładnie do 140 /160/ ... .
Myślę ze turbo jest ok ponieważ przyspiesza bardzo dobrze (aż się zdziwiłem ze tak ciśnie przy 90 kucach, chyba ze poprzedni właściciel coś zmodzil o czym nie wiem). Zastanawiam się czy te 2 dolegliwości maja coś wspólnego i siadła np. pompa paliwa albo kat wtrysku, a objawem jest kopcenie (tylko na zimnym silniku) i blokada przy większej prędkości. Dodam jeszcze ze gdy zatnie się przy prędkości ok 120 to ciągle ja utrzymuje, auto nie szarpie i mogę z taka prędkości jechać, wszystko mija po odpuszczeniu gazu i ponownym wciśnięciu. Proszę o pomoc !

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 22 gru 2013, 11:28

Podstawa to podpiąć sie pod vaga i sprawdzić podstawowy parametr dawki paliwa i kąta wtrysku, sprawdź czy nie masz powietrza w przewodzie zasilającym. Turbo zostaw w spokoju i nie daj się naciągnąć, że to poprzez turbo nie idzie dalej, ale ten objaw z brakiem reakcji na gaz to najczesciej oznaka nastawnika potencjometrycznego.

PtX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PtX » 22 gru 2013, 11:36

Cześć !

Te tematy były już poruszane na forum wiele razy ;-)
np. tutaj
Jak ubywa Ci płynu i kopci na szaro-biało, to na 100% niestety uszczelka pod głowicą do wymiany.
Co do zjawiska, które opisałeś z przyspieszaniem to oznaka zużytego potencjometru w nastawniku pompy (przypuszczam że taki masz). Skoro autko dalej ładnie ciągnie to to nie może być turbo.

perdonar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: perdonar » 22 gru 2013, 12:09

jeśli poszła uszczelka pod głowicą to powinno kopcić także na ciepłym silniku. przynajmniej tak mi się wydaje. i powinno być podciśnienie pod odkręceniu korka wlewu płynu chłodniczego ? na ciepłym nie kopci a korka nie odkręcałem i nie sprawdzałem czy jest podciśnienie.

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 22 gru 2013, 22:20

Panowie typowy nouflaut przy drugim problemie. Nieszczelność dolotu lub zawór n75. Co do pierwszej zmianki jak czuć płyn chłodniczy po odpaleniu to 100% uszczelka pod głowica.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 22 gru 2013, 22:53

perdonar pisze:jeśli poszła uszczelka pod głowicą to powinno kopcić także na ciepłym silniku. przynajmniej tak mi się wydaje. i powinno być podciśnienie pod odkręceniu korka wlewu płynu chłodniczego ? na ciepłym nie kopci a korka nie odkręcałem i nie sprawdzałem czy jest podciśnienie.
Jeśli już ,to ciśnienie ,a nie podciśnienie ;-) W naszych zamkniętych układach ,cisnienie jest zawsze ,więc po odkręceniu korka zawsze ssssyknie ,ale wywalać płynu nie ma prawa ...jeśli Ci nie wywala płynu i weże nie są twardsze niż powinny ,to nie ma się zbytnio czym przejmować ,choć zapach plynu w spalinach ,nie jest normalny i nie wróży nic dobrego :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl