[B2/B3/B4] problem z blokadą mostu (Diff) Proszę o pomoc.
[B2/B3/B4] problem z blokadą mostu (Diff) Proszę o pomoc.
Witam wszystkich na tym forum Jako że to mój pierwszy post prosił bym o wyrozumiałość a jeśli temat jest w złym dziale o usunięcie bądź przeniesienie.
Mam moją Audi od 2 tyg. Jest to model Competition ale jako że kupiłem go za w miarę dobre pieniądze jest trochę do roboty.
A więc przejdę do rzeczy...
Mam problem z załączeniem blokady mostu.
Wciskam guzik i nie podświetla się dyfer na zielono (mowa o tym rysunku podwozia) oraz abs na desce również się nie zapala. Zdjąłem tylną kanapę i odłączyłem os sterownika zółto czarny wężyk, zassałem ustami i włączyła się blokada :mrgreen:
Teraz pytanie bo słyszę że coś cyka po wciskaniu przycisku czyli coś tam działa.
Powiedzcie mi z kąd bierze się podciśnienie ? Wąż dochodzący z bagażnika powinno być w nim jakieś ciśnienie czy podciśnienie ? Bo u mnie jak odłączyłęm wężyk to ani nie dmucha ani nie wciąga powietrza oczywiście na włączonym silniku.
Mam nadzieję że w miarę opisałem mój problem. Proszę o pomoc i życzę wszystkim Wesołych Świąt
Mam moją Audi od 2 tyg. Jest to model Competition ale jako że kupiłem go za w miarę dobre pieniądze jest trochę do roboty.
A więc przejdę do rzeczy...
Mam problem z załączeniem blokady mostu.
Wciskam guzik i nie podświetla się dyfer na zielono (mowa o tym rysunku podwozia) oraz abs na desce również się nie zapala. Zdjąłem tylną kanapę i odłączyłem os sterownika zółto czarny wężyk, zassałem ustami i włączyła się blokada :mrgreen:
Teraz pytanie bo słyszę że coś cyka po wciskaniu przycisku czyli coś tam działa.
Powiedzcie mi z kąd bierze się podciśnienie ? Wąż dochodzący z bagażnika powinno być w nim jakieś ciśnienie czy podciśnienie ? Bo u mnie jak odłączyłęm wężyk to ani nie dmucha ani nie wciąga powietrza oczywiście na włączonym silniku.
Mam nadzieję że w miarę opisałem mój problem. Proszę o pomoc i życzę wszystkim Wesołych Świąt
Ostatnio zmieniony 26 gru 2013, 13:25 przez Mr. Śruba, łącznie zmieniany 1 raz.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Bartosz, zatytułuj poprawnie ten wątek https://audi80.pl/-zanim-cos-tu-napi ... vt9608.htm
Przejrzyj poniższy temat. Opisane są w nim podobne przypadki.
https://audi80.pl/90-b3-ng-quattro-b ... t62176.htm
No jak to skąd...ze silnika.Mr. Śruba pisze:z kąd bierze się podciśnienie ?
Przejrzyj poniższy temat. Opisane są w nim podobne przypadki.
https://audi80.pl/90-b3-ng-quattro-b ... t62176.htm
Szczerze mówiąc nie wyjaśniło to mojego problemu...
Czyli jak odpalę silnik i zdejmę wąż dochodzący od silnika to powinienem czuć podciśnienie w nim ? Powinno wsysać powietrze ?
Odpaliłem silnik i ani nie dmucha powietrza przez wezyk ani nie wciąga. Gdzie szukać przyczyny ? Jest to silnik 2.0 16V o oznaczeniu ACE
Czyli jak odpalę silnik i zdejmę wąż dochodzący od silnika to powinienem czuć podciśnienie w nim ? Powinno wsysać powietrze ?
Odpaliłem silnik i ani nie dmucha powietrza przez wezyk ani nie wciąga. Gdzie szukać przyczyny ? Jest to silnik 2.0 16V o oznaczeniu ACE
- IC69
- Przyjaciele
Sprawdziłem to w swoim aucie. Na zdjętym przewodzie (kolor lila), podczas pracy silnika jest wyczówalne podciśnienie (ssanie). Nie wiem jakich kolorów są przewody u Ciebie, ale znajdź w komorze silnika przewód o takim samym kolorze co dochodzący do sterownika i sprawdź czy jest do czegoś podłączony.
Proszę o to zdjęcia jak to wygląda u mnie.
Zdjęcie sterownika :
A tutaj zdjęcie dlaszej części przewodu, widac że za tym trójnikiem dochodzi do jakiegoś jakby filtra a dalej zmienia się w materiałowy wzmacniany przewód.
I dalej czarnym przewodem jakby plastikowym wędruje w próg...
Jest to wężyk z jakiegoś tworzywa jak miekki plastik ...
Zdjęcie sterownika :
A tutaj zdjęcie dlaszej części przewodu, widac że za tym trójnikiem dochodzi do jakiegoś jakby filtra a dalej zmienia się w materiałowy wzmacniany przewód.
I dalej czarnym przewodem jakby plastikowym wędruje w próg...
Jest to wężyk z jakiegoś tworzywa jak miekki plastik ...
- IC69
- Przyjaciele
No to ładną rzeźbę ktoś odstawił. Tego trójnika, zaworku i czerwonego wężyka w ogóle tam nie powinno być - pierwszy raz coś takiego widze.Mr. Śruba pisze:widac że za tym trójnikiem dochodzi do jakiegoś jakby filtra a dalej zmienia się w materiałowy wzmacniany przewód.
Odepnij czarny wężyk w materiałowym oplocie z zaworku zwrotnego (filterka) i sprawdź czy na zapalonym silniku będzie na nim podciśnienie. Tylko dlaczego ten wężyk wchodzący w próg jest koloru czarnego, skoro na sterowniku jest opis, że powinien być lila? Został wymieniony? Z resztą nie ważne...ważne jest to, czy jest w nim posciśnienie.
Sprawdź jeszcze, do czego jest podłączony drugi koniec tego czerwonego wężyka.
Dotykając jezykiem końca wężyka na odpalonym silniku nie czuję nic a czerwony wężyk idzie do zielonego zbiornika podciśnienia w bagażniku.
[ Dodano: 2013-12-26, 23:12 ]
Ale teraz większy problem niż kolor wezykow to taki że w którym miejscu powinien wyjść ten wężyk w komorze silnika oraz gdzie powinien zostać podpiety. Dodam że to silnik ACE
[ Dodano: 2013-12-28, 15:46 ]
Nikt nie wie gdzie wychodzi i w którym miejscu jest podpiety do silnika ?
[ Dodano: 2013-12-26, 23:12 ]
Ale teraz większy problem niż kolor wezykow to taki że w którym miejscu powinien wyjść ten wężyk w komorze silnika oraz gdzie powinien zostać podpiety. Dodam że to silnik ACE
[ Dodano: 2013-12-28, 15:46 ]
Nikt nie wie gdzie wychodzi i w którym miejscu jest podpiety do silnika ?
- IC69
- Przyjaciele
Zagłębiłem się trohcę bardziej w temat tych połączeń i okazało się, że w moim aucie równiez jest ten zaworek co u Ciebie, tylko umiejscowiony jest przy progu, w takim mało widocznym miejscu i połączony poprzez trójnik z białą rurką, biegnącą do zbiornika podciśnienia w bagażniku - tak więc schemat połączeń się tu zgadza. Zajmijmy się teraz komorą silnika. W moim aucie rurka wchodzi w komorę silnika, poprzea przelotkę umiejscowiona w ścianie grodziowej, pomiedzy lewym kielichem, a serwem pompy hamulcowej i łaczy się z układem podciśnień silnika.
Z tym że ty masz silnik 2,8 a ja jedynie 2,0 więc szczerze mówiąc wątpię aby było w tym samym miejscu wpiete. Co nie zmienia faktu że sporo mi pomogłes sprawdzając jak jest u Ciebie bo teraz mniej więcej wiemżeby szukać w tamtych okolicach końca przewodu. Nie mniej jednak jak ktoś posiada ACE w quattro i wie w którym miejscu jest wpiety ten wąż prosił bym o pomoc.
Ps. Gdzieś wyczytalem że pewien właściciel Audi 100 c4 z tym silnikiem miał w kolektorze :-o
Ps. Gdzieś wyczytalem że pewien właściciel Audi 100 c4 z tym silnikiem miał w kolektorze :-o
Moge sprawdzić ci dokładnie bo mam Compi . Ale z tegp co pamietam to podciśnie do sterowania blokada wpina sie w wolne miejsce gdzies przy serwie tam są trojniki i zawsze któryś jest pusty.
Jak dla mnie to albo gdzieś jest rozłączony albo nawet nie podpiety przewod podćiśnienia. moge co zrobić zdjecie jak to wygląda u mnie w Avancie bo jest dokładnie tak samo . Zresztą każde B4 q ma dokładnie tak samo.
Jak dla mnie to albo gdzieś jest rozłączony albo nawet nie podpiety przewod podćiśnienia. moge co zrobić zdjecie jak to wygląda u mnie w Avancie bo jest dokładnie tak samo . Zresztą każde B4 q ma dokładnie tak samo.
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Z tego co widzę to tak jest i u mnie w Q wszystko podłączone, różnica to tylko kolor przewodu zamiast czarnego to mam niebieski ten co idzie do serwa.IC69 pisze:Mr. Śruba napisał/a:
widac że za tym trójnikiem dochodzi do jakiegoś jakby filtra a dalej zmienia się w materiałowy wzmacniany przewód.
No to ładną rzeźbę ktoś odstawił. Tego trójnika, zaworku i czerwonego wężyka w ogóle tam nie powinno być - pierwszy raz coś takiego widze.