Po 4-letnim okresie posiadania mojej 80-tki oraz po kilku nieudanych wizytach u różnych mechaników postanowiłem samemu nauczyć się ją naprawiać/konserwować. Po zapoznaniu się z książką "Obsługa i naprawa AUDI 80", z programem ETKA, z w wieeloma pouczającymi postami/dyskusjami technicznymi na niniejszym forum oraz z opiniami doświadczonych "domowych" mechaników zaczynam wcielać plany w życie

Posiadam tarcze z przodu i z tyłu (tłoczek 38mm). Układ z ABS.
Na pierwszy rzut idzie układ hamulcowy - ponieważ biją mi tylne tarcze (które ledwo hamują) parcieją elastyczne przewody hamulcowe, mam połamany korektor hamowania (z którego cieknie), grubość litych tarcz z przodu wynosi 11,2 mm, a jak dotknąłem osłony przeciwpyłowej tylnego tłoczka to mi się posypała w pył.
W planach mam:
+ Wymianę korektora hamowania (zdecydowałem nie robić "obejścia" tylko chciałbym go jednak mieć)
+ Wymianę tarcz i klocków hamulcowych na obydwu osiach (po przestudoiowaniu kilometrów dyskusji i opinii oraz porównaniu cen wybór ograniczył się do tarcz i klocków ATE lub TEXTAR)
+ Wymianę elastycznych przewodów hamulcowych - dwa z przodu i cztery tylnie (jw. padło na TRW)
+ Zregenerowanie i pomalowanie zacisków (jw. padło na srebrny Hammerite)
+ Wymianę płynu hamulcowego
+ Przy okazji wymiana sworzni wahaczy (bo prawy ma luzy a i tak będę tam grzebał)
Jak to zwykle bywa - im więcej wiem tym bardziej się orientuję jak mało wiem

1) Chciałbym kupić półotwarty klucz do odkręcania/przykręcania przewodów hamulcowych (sztywne do elastycznych oraz sztywne do korektora) - jaki rozmiar muszę nabyć? 11?
2) Zakładam, że do odkręcenia giętkich przewodów od sztywnych poza ww. kluczem półotwartym potrzebuję jeszcze drugiego klucza (aby trzymać śrubę po stronie giętkiego?) - czy najlepiej aby to były szczypce Morse'a? Czy może lepszy byłby inny klucz?
3) Nigdzie nie moge znaleźć do kupienia:
- śrub imbusowych jarzm zacisków do zwrotnic - chciałbym wymienić na nowe, bo stare wyglądają, że aż strach.
Znalazłem (mam nadzieję, bo wszystko przez telefon) - ASO AUDI Warszawa ul. Łukasza Drewny 24 lub na Połczyńskiej. Śruby przednie (do tarcz 280 mm - wymiar M12x1,5x35 mm) ok. 12 zł/szt. Śruby tylne (wymiar M10x1,25x20 mm) ok. 10 zł/szt. Pan powiedział, że nie mają na stanie bo wiekowe auto :mrgreen: i trzeba podjechać aby zamówić to na drugi dzień będą.
- zaworków odpowietrzających zaciski wraz z ich osłonami gumowymi.
- dźwigienki i sprężyny (i uszczelek?) mechanizmów hamulca awaryjnego w zaciskach (czy jest sens wymieniać - czy wystarczy tylko oczyścić)?
Może ktoś z Was wie gdzie mógłbym ww. dostać? Może są jakieś bezpieczne zamienniki?
4) Do zacisków planbuję kupić zestawy regeneracyjne (wszystkie uszczelki) - czy warto z góry założyć wymianę tłoczków (i kupić zestawy z nimi) czy raczej tłoczki dokupić dopiero jak się okaże po rozebraniu, ze są poważne wżery?
5) Czy powinno się wymienić prowadnice zacisków, czy wystarczy ich oczyszczenie i założenie nowych gumek?
6) Czy odpowietrzanie układu z ABS robi się na silniku zapalonym/zgaszonym/bez znaczenia?
7) Czy jeszcze jakieś nowe części, śrubki, osłony, itp. o których nie pomyślałem/napisałem powinienem nabyć w celu lepszej regeneracji zacisków/układu?
Na razie tyle mi przychodzi na myśl. Z góry dziękuję Wam za wszelkie rady/odpowiedzi.
Jak jeszcze pojawią mi się jakieś pytania to napiszę.