karolas123 pisze:Zadnych olei ponizej 10w czyli 5w i 0w nie ma w wykazie w ksiazce serwisowej.
To chyba źle spojrzałeś albo ja mam inną książkę serwisową
Dla Audi A4 1.9TDI (czyli silniki 1Z, AHU, AFN, ...) na stronie castrola jest podane jaki olej lać do tych silników:
Zalecany EDGE 0W-40
Dobry MAGNATEC DIESEL 5W-40 B4
Dopuszczalny Magnatec Diesel 10W-40 B3
Jakoś nie widzę tu 15W, a pod słowem "dopuszczalny" rozumiem "gorszego nie lej", nie wiem tylko skąd dla 80 podają:
Zalecany Magnatec Diesel 10W-40 B3
Dobry Magnatec 15W-40
Pewnie z tego samego powodu co tak krzyczysz, że 5W to zabójca, a przecież to ten sam silnik co w A4, dla którego podają 0W.
Jak widać komuś bardzo zależy żeby posiadacze starszych aut leli gorszy olej powodując przyspieszenie wizyty w warsztacie albo na złomie.
Ja z 10W40 zmieniłem na 5W40 i jest o niebo lepiej, szczególnie w zimie przy dużych mrozach.
karolas123 pisze:Jedyny plus rzadkiego oleju to lepszy rozruch. A rozprowadzenie po silniku? Przy sprawnym układzie olejowym olej nie cofnie sie do miski, nie ma wiec krytycznego momentu pracy bez filmu olejowego.
Bzdura, przy temperaturze rzędu -30*C (a takie u nas występują) olej 10W ledwo płynie, a 15W można kroić nożem więc jak ma smarować stojąc zestalony w filtrze i kanałach olejowych :?: No chyba że trzymasz samochód cały czas w ogrzewanym garażu.
karolas123 pisze:Nawet wody nalejesz i panewek nie zatrze.
Nie był bym tego taki pewien. Kiedyś starą pompą olejową próbowałem pociągnąć wodę, stanęła dosłownie po 3-ech sekundach (silnik nie dał rady kręcić). Z panewkami będzie to samo.