Witam, przedstawiam opis problemu:
Auto posiada 3-biegową skrzynie biegów (automatyczna), i wszystko chodziło dobrze do momentu wymiany oleju w skrzyni. Olej został wymieniony ponieważ mechanik stwierdził (po sprawdzeniu lożysk) że jest to przyczyna drgania kierownic i znoszenia samochodu do boku.
Samochod po wymianie oleju zachowuje sie całkiem inaczej tzn. przy ruszaniu strasznie "muli"tak jakby startował z trójki. Mało tego podczas jazdy nie jest odczuwalna zmiana biegów, auto cały czas jedzie na jednym biegu.Dodam jeszcze, że bieg wsteczny R działa prawidłowo tak jak zawsze.
Podzwoniłem troche po mechanikach i każdy mówi co innego.
Jeden powiedział że olej sie wlewa na właczonym silniku gdzie nawet może wejsc 8 litrów a nie na wyłaczonym gdzie max wchodzi 3 litry. Na razie w skrzyni jest wlane 3 litry.
Drugi powiedział, że podczas wymiany oleju cały osad(szlam) który po tylu latach się wytworzył wypłynął razem z olejem, uszczelki zrobiły się twarde i mogły sie popsuć tłoki.
Byłem się przejechać i podczas zmieniania biegu z D na 2 lub 1 wszystko jest ok tzn biegi sie redukuja.Podczas zmiany z 2 na D tez sie bieg zmienia.
Nie wiem co mam juz o tym wszystkim mysleć
Ile może wchodzić oleju do tej skrzyni? Może faktycznie jest go za mało i skrzynia nie zmienia biegów.
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie, bo nie mam juz zadnego pomysłu co jest nie tak. W samochód włożyłem kupę serca i pieniędzy i jeżeli nie naprawie tej skrzyni wszystko na to wskazuje ze pójdzie na szrot.
Z góry dziękuje za wszelką aktywność i pomoc.
[80 B3 1.8S] Automat nie zmienia biegów.
-
- Forum Audi 80
[80 B3 1.8S] Automat nie zmienia biegów.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2014, 23:03 przez skwaro1993, łącznie zmieniany 1 raz.
Przecież masz bagnet do sprawdzania poziomu oleju w skrzyni, miałem krótko automat nie wiem ile wchodzi oleju.
Daj mi namiary na tego jegomościa pojadę xantią ciekawe jakich bajek mi naopowiada
:shock: :shock: :shock:skwaro1993 pisze: mechanik stwierdził (po sprawdzeniu lożysk) że jest to przyczyna drgania kierownic i znoszenia samochodu do boku.
Daj mi namiary na tego jegomościa pojadę xantią ciekawe jakich bajek mi naopowiada
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80