[B4 1.9 TDI] Olej Valvoline
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Parę postów wyżej kolega pisał o czarnym kolorze oleju.Wiadomo w dieslu to normalka ale powiedzcie mi po ilu mniej więcej km valvoline wam się robi czarny? Pytam gdyż u mnie jest dziwna sprawa.Zrobiłem trochę ponad 1tys km i dopiero teraz olej sczerniał ale też nie do końca (na białej szmacie jest ciemno brązowy a nie czarny). Do tego momentu na miarce gdy mierzyłem był na dole ciemniejszy a u góry ok 3-4mm jasny jak woda.Pamiętam że zawsze po zrobieniu 100-200km olej już był czarny.Nie wiem czy valvoline tak ma czy tylko u mnie jakieś cuda się dzieją...
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
No właśnie zawsze byłem przyzwyczajony do tego że czarnieje prawie od razu a teraz naprawdę długo robił się czarny.Myślałem że to zasługa tego oleju.Ale co ciekawe na miarce od dołu był ciemny a od połowy w górę jasny i sczerniał cały w ciągu 2 dni (może 20km).
A po płukance wolniej czarnieje czy równie szybko?
-
- Forum Audi 80
u mnie równie szybko, po jakiś 60km sprawdzałem i smołahudy pisze:No właśnie zawsze byłem przyzwyczajony do tego że czarnieje prawie od razu a teraz naprawdę długo robił się czarny.Myślałem że to zasługa tego oleju.Ale co ciekawe na miarce od dołu był ciemny a od połowy w górę jasny i sczerniał cały w ciągu 2 dni (może 20km).
hudy, ja po zmianie oleju i odpaleniu mam już brunatno-czarny, a po 100 km smoła :mrgreen: żebyś miał czysty to byś musiał rozebrać cały silnik co do śrubki i wszystko moczyć kilka dni w ropie po czym ręcznie zabrać się za usuwanie wszelkich osadów wtedy może by tak szybko nie czerniał ktoś mądrze napisał, że przy spuszczaniu oleju zawsze trochę go zostanie, nie istnieje chyba metoda która spuszcza co do mililitra
A co do płukanki to mogę zrobić tak, że spuszczę olej zaleje 4 litrami ropy - odepnę czujnik w pompie żeby nie odpalił i będę kręcił rozrusznikiem ? 30 sekund - minuta przerwy i tak kilka cykli ? dało by to zamierzony efekt ?
A co do płukanki to mogę zrobić tak, że spuszczę olej zaleje 4 litrami ropy - odepnę czujnik w pompie żeby nie odpalił i będę kręcił rozrusznikiem ? 30 sekund - minuta przerwy i tak kilka cykli ? dało by to zamierzony efekt ?
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Może i wymyjesz ale co na to powiedzą panewki ? 8-) Poza tym ropy i tak nie spuścisz do końca a przyczyną, że olej robi się rzadszy oprócz zużywania jest dostawanie się do oleju ropy jak pracuje na zimnym silniku lub pokonuje krótkie dystanse na krótkich odcinkach.
jedyne według mnie słuszne mycie silnika wewnątrz to zastosowanie wytrzymałego na zużycie ("długodystansowego") oleju typu Petrol Canada i tak zrobić powiedzmy z 3 razy co 1000 km.
Oczywiście nic gorszego jak 10W40. Najlepiej 5W40.
Wbrew pozorom olej ma bardzo dobre właściwości myjące (jeżeli chodzi o sadzę).
Proponuję usmarowane ręce pierw dobrze natrzeć olejem silnikowym. Dwa takie zabiegi i pozostaje tylko usunięcie tłuszczu z rąk. Wcześniej broń Boże ani kropli wody. Sam testowałem.
[ Dodano: 2014-01-10, 16:28 ]
P.S. A ile kosztuje porządny Petro Canada wystarczy zobaczyć na alledrogo
jedyne według mnie słuszne mycie silnika wewnątrz to zastosowanie wytrzymałego na zużycie ("długodystansowego") oleju typu Petrol Canada i tak zrobić powiedzmy z 3 razy co 1000 km.
Oczywiście nic gorszego jak 10W40. Najlepiej 5W40.
Wbrew pozorom olej ma bardzo dobre właściwości myjące (jeżeli chodzi o sadzę).
Proponuję usmarowane ręce pierw dobrze natrzeć olejem silnikowym. Dwa takie zabiegi i pozostaje tylko usunięcie tłuszczu z rąk. Wcześniej broń Boże ani kropli wody. Sam testowałem.
[ Dodano: 2014-01-10, 16:28 ]
P.S. A ile kosztuje porządny Petro Canada wystarczy zobaczyć na alledrogo