[1.9 AAZ][B4] nie odpala, nie kręci, akumulator sprawny
-
- Forum Audi 80
[1.9 AAZ][B4] nie odpala, nie kręci, akumulator sprawny
Witam mam problem z Audi 80 B4, wczoraj odpalał normalnie, dzisiaj rano też a po południu zakręcił raz jakby był rozładowany akumulator i przestał, akumulator sprawny co możne być problemem? dodam ze teraz podczas próby odpalenia słychać tylko ciche "cyk" i gasną kontrolki na kokpicie. Co to może być? uszkodzony rozrusznik? odłączony rozrusznik? jakaś inna usterka? Proszę o poradę
Ostatnio zmieniony 26 sty 2014, 17:31 przez niedzwiadek204, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Kolego więc wygląda to tak. Do rozrusznika dociera stały plus z akumulatora. Na zacisk cewki rozrusznika. Ze stacyjki podawany jest impuls do tej cewki. Po podaniu tego impulsu cewka elektromagnesu pociąga trzpien wewnątrz elektromagnesu. Zjawisko to skutkuje wyrzuceniem bendixu i zazebieniem go z kołem zamachowym. Po pełnym wciągnięciu trzpien uruchamia mikro włącznik i zamyka obwód ze stałym plusem i szczotkami rozrusznika. W ten czas kręci się rozrusznik. I to cała zasada działania. Skoro słychać cykanie to znaczy że zestacyjki dociera prąd do rozrusznika. To albo uszkodzony jest automat rozrusznika albo szczotki skończyły żywot. Dla pewności że to nie akumulator podepni miernik pod akumulator i sprawdź jak bardzo spada napięcie przy próbie odpalenia auta. Jak spadnie poniżej 8 v to akumulator złom.
Przepraszam za odkop, ale moze komus sie przyda: u mnie dzis byla taka sytuacja ze audi 80 b3 1.8 pm "cykalo" podczas proby odpalenia, kontrolki nie przygasaly, sprawdzone na 2 aku. Winny okazal sie przekaźnik nr 5 odciążacy styk X - cos nie zwieralo bo go rozebralem, popikałem kontakt sprejem i robi, pali, jezdzi.