Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Audi ma problemy z odpalaniem.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Basian
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Audi ma problemy z odpalaniem.

Post autor: Basian » 28 sty 2014, 09:55

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Do mojego garażu wpadło audi 1992r. B+G. Wszystko było dobrze jak kupiłem problemy zaczęły się robić od wczoraj. Mianowicie audica, ciężko pali na benzynie trzeba ją długo kręcić, a jak przerzucam na gaz to już w ogóle gaśnie i już coraz ciężej pali. Świece nowe, kable, kopułka więc to na pewno nie wina tego. Jeśli chodzi o gaz to jest miesięczny bo jest nowy więc filterki gazu też są dobre raczej. Liczę na waszą pomoc jest to mój pierwszy samochód i jakbyście mi coś podpowiedzieli to tak w instrukcji dla zielonych :). Jest dużo podobnych tematów, lecz żaden nie odzwierciedla mojego problemu. Pozdrawiam.

dziela

Re: Audi ma problemy z odpalaniem.

Post autor: dziela » 28 sty 2014, 12:13

Cześć,

zacznij od zakręcenia zaworu na butli gazowej (pokrętło w elektrozaworze na butli gazowej) podczas pracy na gazie (żeby wypalił się cały gaz z instalacji) a następnie wtedy zrób test z odpalaniem (może elektrozawór nie trzymać i zalewać go gazem - wiem że nowa instalacja ale warto sprawdzić).

Następnie sprawdź czy pompka paliwa działa poprawnie, potem rzuć okiem napięcie na akumulatorze (10,5 V to przy mrozach niezbędne minimum)

Wróć z odpowiedziami co wyszło.
Wtedy będziemy myśleć dalej

TomaszSG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TomaszSG » 28 sty 2014, 12:14

Sprawdź wtryskiwarz rozruchowy, czy podaję paliwo ewentualnie czy kable nie są gdzieś przerwane. Wtryskiwacz jest na kolektorze koloru niebieskiego.

Basian
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Basian » 28 sty 2014, 14:59

Dzięki za odpowiedzi. Za jakąś godzinkę sprawdzę wasze propozycje i dam znać co i jak. TomaszSG a ten wtryskiwacz to wyjąć i kręcić wtedy i zobaczyć czy podaje czy jakoś inaczej?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 28 sty 2014, 16:03

Basian pisze:Mianowicie audica, ciężko pali na benzynie trzeba ją długo kręcić, a jak przerzucam na gaz to już w ogóle gaśnie i już coraz ciężej pali.
dopisz czy tak się dziej na zimnym czy ciepłym silniku czy też w obu przypadkach.

Basian
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Basian » 28 sty 2014, 20:17

PieterB pisze:
Basian pisze:Mianowicie audica, ciężko pali na benzynie trzeba ją długo kręcić, a jak przerzucam na gaz to już w ogóle gaśnie i już coraz ciężej pali.
dopisz czy tak się dziej na zimnym czy ciepłym silniku czy też w obu przypadkach.
Nie wiem bo co go nie przełączę na gaz to zdycha i nie mogę go zagrzać. Dziś spróbuje go na benzynce zagrzać i wtedy zobaczymy. Dzięki

dziela

Post autor: dziela » 29 sty 2014, 11:05

Kolego,
jak tam testy?

Basian
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Basian » 29 sty 2014, 12:52

Wyszły małe komplikację bo zająłem się alternatorem. Miałem wybite gumy na śrubach, kosiło mi pasek pod wpływem wstrząsów. Naprawię tę awarię i od razu biorę się za problem z tematu. Sorry że tak długo to trwa, złośliwość rzeczy martwych.

[ Dodano: 2014-01-29, 23:18 ]
Alternator zrobiony. Wziąłem się za problem z tematu przeczyściłem kopułkę, świece filtry zmieniłem filtr paliwa. Problem jak ręką odjął :D. Tylko na zimnym silniku na gazie nie trzyma obrotów, ale jak się zagrzeję jest ok . Dzięki za wszelkie informację i wszelką pomoc.
Pozdrawiam ! :)

MikiTiki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MikiTiki » 30 sty 2014, 00:36

A gaz ktorej generacji? Przy reduktorze jest taka plastikiwa srubka od obrotow, proponuje sie nia pobawic na zimnym, odpalonym silniku na lpg. Mialem ten sam objaw, srubke troche wykrecilem i jest super. Lpg II gen.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl