[b3] Awaryjne otwieranie maski
-
- Forum Audi 80
[b3] Awaryjne otwieranie maski
Mam taki problem że nie mogę otworzyć maski ani jej domknąć. Podejrzewam że się zerwała linka ale pewności nie mam. Od strony kierowcy maska jest otwarta i za cholerą nie da się jej domknąć, z drugiej strony jest zamknięta i nie można jej otworzyć. Może to linka nie zerwała się tylko coś się zblokowalo. Jak jednak jest zerwana to może da się coś wykombinować i otworzyć ją bez zdejmowania zderzaka. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2014, 11:55 przez mariuszekz, łącznie zmieniany 1 raz.
- davidpolska
- Forum Audi 80
Widziałem jak mechanik poradził sobie z urwaną linką do otwierania maski-szczypcami odkręcił wkręty trzymające atrapę przednią-osłonę chłodnicy i ją wyjął.Potem już widać dźwignie ,które linka pociąga i wystarczy "dziobnąć".15min. i po kłopocie.Przy super oświetleniu dałoby się może to zrobić bez ściągania atrapy-trzeba obejrzeć w sprawnym aucie gdzie one są i będzie łatwiej wcelować.Od dołu może być trudno się dostać przez węże i ogólną ciasnotę z przodu chłodnicy
U mie jak mi sie nie chciala otworzyc strona maski po stronie pasazera to odkrecilem oslone chlodnicy ( tzn.atrapke) i poprzez ewolucje alpejskie w wykonaniu rak udalo mi sie odblokowac ten zatrzas. Okazalo sie, że skrajna linka po prostu wyslizgbela sie z zacisku i nie ciagnela...
powodzonka zycze w dzialaniach
powodzonka zycze w dzialaniach
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Jak miałem b3 to pamietam otwierałem maske bez wiekszych problemów śrubokretem bez zdejmowania czego kolwiek, na wysokośći reflektora wystarczyło ucelować ciegno zaczasku i przesunąc w prawą strone, czynność wykonać na obu zaczaskach i po 2 minutach maska otwarta (pierwszym razem zajeło mi to jakieś 15minut :mrgreen: ) Najlepiej zobacz u kogoś na otwaretej masce jak działa zaczask zobacz dokładnie w którym jest miejscu i długim twardym śrobokretem bez problemu to otworzysz.
- przemko1982
- Audi 80 Klub
Koledzy mam DUŻY problem i jestem już zdesperowany. Mój problem polega oczywiście na niemożliwości otwarcia maski, żeby nie było zbyt prosto nie chodzi ani o zamek ani o linkę. Po pociągnięciu za linkę maska "odskakuje" tylko po stronie pasażera, a po stronie kierowcy nawet nie drgnie. Jestem pewien, że mam pojedynczy zamek umieszczony centralnie. Wydaje mi się że grzybek ze sprężynką, chyba nazywa się to amortyzator, gdzieś się zacisną i nie ma możliwości wyciągnięcia go. Próbowałem już nawet wyciągnąć go łomem ale dostęp jest bardzo ograniczony i nie chcę uszkodzić plastikowych elementów w komorze silnika.
Chodzi mo dokładnie o element zaznaczony na zdjęciu po dwóch stronach maski.
Może ktoś z was miał już taki problem i jest w stanie mi pomóc ? Sprawa jest mega pilna gdyż muszę wymienić żarówkę w reflektorze i dolać płynu chłodniczego bo kontrolka już mi miga od dłuższego czasu.
Chodzi mo dokładnie o element zaznaczony na zdjęciu po dwóch stronach maski.
Może ktoś z was miał już taki problem i jest w stanie mi pomóc ? Sprawa jest mega pilna gdyż muszę wymienić żarówkę w reflektorze i dolać płynu chłodniczego bo kontrolka już mi miga od dłuższego czasu.
To nie jest amotryzator, tylko rygiel zamka!!!
Zamki masz dwa nad lewą i prawą lampą, masz dwa wyjścia:
- z kanału pchać łapki do lampy (nad lampą jest zamek)
- lub śrubokręt na łączeniu maski,lampy i grila wpychać i celować na cięgło zamka i pchać w kierumku chłodnicy
podobny temat : Audi 80 Klub Polska Strona Główna » Audi 80, Audi 90 - Forum Techniczne » Nadwozie i wnętrze » Elementy karoserii » [b4 all] Problem z klapa ;/ pomocy
Zamki masz dwa nad lewą i prawą lampą, masz dwa wyjścia:
- z kanału pchać łapki do lampy (nad lampą jest zamek)
- lub śrubokręt na łączeniu maski,lampy i grila wpychać i celować na cięgło zamka i pchać w kierumku chłodnicy
podobny temat : Audi 80 Klub Polska Strona Główna » Audi 80, Audi 90 - Forum Techniczne » Nadwozie i wnętrze » Elementy karoserii » [b4 all] Problem z klapa ;/ pomocy
Jak nie masz możliwości z kanału , to znajdż jakieś bezpieczne miejsce i najedż tak, żebyś mógł się położyć i z latarką w ustach ( ja zamocowałem na czole ) wejdz pod zderzak i zobaczysz taki widok jak na zdjęciu.
Postępuj według wskazówek tam opisanych i w sekunde czasu odpśtykniesz trzymający zaczep.
Brecha ma być sztywna żeby się nie gięła, i ok. 60cm długa . Jak byś był z kolegą to miodzio , bop licho nie śpi i można se bidy narobić.
[ Dodano: 2014-01-29, 19:39 ]
...upss.. sorrruję, nie zauważyłem że już po herbacie.
Postępuj według wskazówek tam opisanych i w sekunde czasu odpśtykniesz trzymający zaczep.
Brecha ma być sztywna żeby się nie gięła, i ok. 60cm długa . Jak byś był z kolegą to miodzio , bop licho nie śpi i można se bidy narobić.
[ Dodano: 2014-01-29, 19:39 ]
...upss.. sorrruję, nie zauważyłem że już po herbacie.
Panowie......
Ja również miałem ten problem ,podejrzewam że każdy szczęśliwy posiadacz niuni to miał bądz będzie mieć,ot taki soprajs z fabryki.
Otóż po przestudjowaniu tematu i głębszej analizie oto moje doświadczenia :
Maskę da radę otw. na dwa sposoby :
1) nurkujemy pod niunię , Ja bez kanału i bez podnośnika dałem radę ( Bez większego problemu-tylko ręke trzeba zgiąć w kilku miejscach : ) )
wczołgaj się od strony zbiorniczka wyrównawczego (lewa) i szukasz ręką na czuja Linki i po prostu ciągniesz za nią i po sprawie.
2) Płaski śrubowkręt wkładasz między lampę i uszczelkę i odciągasz dzwignię.
Najpierw lewa str. potem prawa.
To jest bardzo prosty sposób tylko trzeba uważać na Lakier żeby nie porysować.
Oczywiście wszystko na czuja i z wyczuciem.....
Przydało by się małą latareczką poświecić od strony grila żeby trafić w dzwignię
I prawie najważniejsze :
Dzwignie należy otwierać w stronę środka silnika niuni czyli od strony kierowcy w stronę pasażera i od pasażera w stronę kierowcy.
Tyle w temacie.
Powodzenia i cierpliwości a na pewno da radę bo nie jest to nic wielkiego do ogarnięcia.
Pozdrawiam.
Ja również miałem ten problem ,podejrzewam że każdy szczęśliwy posiadacz niuni to miał bądz będzie mieć,ot taki soprajs z fabryki.
Otóż po przestudjowaniu tematu i głębszej analizie oto moje doświadczenia :
Maskę da radę otw. na dwa sposoby :
1) nurkujemy pod niunię , Ja bez kanału i bez podnośnika dałem radę ( Bez większego problemu-tylko ręke trzeba zgiąć w kilku miejscach : ) )
wczołgaj się od strony zbiorniczka wyrównawczego (lewa) i szukasz ręką na czuja Linki i po prostu ciągniesz za nią i po sprawie.
2) Płaski śrubowkręt wkładasz między lampę i uszczelkę i odciągasz dzwignię.
Najpierw lewa str. potem prawa.
To jest bardzo prosty sposób tylko trzeba uważać na Lakier żeby nie porysować.
Oczywiście wszystko na czuja i z wyczuciem.....
Przydało by się małą latareczką poświecić od strony grila żeby trafić w dzwignię
I prawie najważniejsze :
Dzwignie należy otwierać w stronę środka silnika niuni czyli od strony kierowcy w stronę pasażera i od pasażera w stronę kierowcy.
Tyle w temacie.
Powodzenia i cierpliwości a na pewno da radę bo nie jest to nic wielkiego do ogarnięcia.
Pozdrawiam.